BERAT KANDİLİ - Eskişehir Haber

BERAT KANDİLİ

BERAT KANDİLİ
Yayınlama: 24 Haziran 2013 Pazartesi - 6.894
A+
A-

        Değerli Dostlarım!

Pazar gününü Pazartesi gününe bağlayan 23Haziran 2013 gecesi, mübarek Berat gecesidir. “Berat”, kelimesi, günah, suç, borç ve cezadan kurtulma demektir. Kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya bir işte hiçbir yükümlülüğünün bulunmaması anlamına gelir. Hukuk dilinde de bir kimse için, “Berat etti” denildiğinde, o kimsenin suç ve cezadan kurtulup temize çıktığı ifade edilmiş olur.

Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır. Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi içinde bulunduğumuz üç aylardan Şaban ayının on beşinci gecesidir.  

        Kandiller; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmalıyız.

 Kuran-ı Kerimin Duhan suresinde: “Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kuran’ı mübarek bir gecede indirdik. Biz gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...” (Duhan, 1- 4) buyrulmaktadır.  

      Bu gece şu olayların meydana geldiği önemli bir gecedir: Yüce kitabımız Kur’an’ı Kerimin levh-i mahfuzdan dünya semasına toplu halde indirildiği, âlemlere rahmet olarak gönderilen Rasulü Ekrem efendimize umumi şefaat hakkının verildiği, bir sene içinde olacak işler, rızklar, eceller, hastalıklar ve tabiat olaylarının hükme bağlanıp, Rabbimizin emriyle ilgili meleklere teslim edildiği v.s.

Üstteki ayette geçen mübarek geceden kastın; Berat ve Kadir gecesi olduğu dile getirilir. Sevgili peygamberimiz de: “Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünü de oruç tutun, çünkü yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve: ‘tövbe eden yok mu? Onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim, hastalığına şifa isteyen yok mu, ona şifa vereyim. Yok mu? Şunu isteyen, yok mu? Bunu isteyen’ der. Bu durum sabaha kadar devam eder” (İbn. Mace, ikame, 191) buyurmuştur.

Rahmet ve merhameti öfke ve gazabından daha baskın olan Yüce Rabbimizin hayır ve bereketini, af ve mağfiretini yağmur gibi üzerimize yağdırdığı bu mübarek geceyi fırsat bilip tövbe, dua ve niyaz ile geçirmeli, bu ilahi ziyafetten faydalanmak için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz.

Peygamberimiz, Allah’a karşı yapılan her türlü şirkin, insanlara karşı kin ve düşmanlık beslemenin, kibir ve gurur içinde yaşamanın, içki ve uyuşturucu kullanmanın, akraba ve komşularla ilişkiyi kesmenin, ana-baba haklarına riayetsizlik gibi günahlara ısrar etmenin, bu kişileri Allah’ın af ve mağfiretten mahrum bırakacağına ve bu gecenin feyzinden onların asla yararlanamayacaklarına dikkat çekmiştir. Bu gecenin bizim için son bir fırsat olabileceğini unutmayalım ve derhal Rabbimize tövbe ve istiğfara yönelelim.

Yüce Allah Kuran-ı Kerimde şöyle buyurur: “De ki, Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Zümer Suresi, 39/53) 

 

Değerli Dostlarım!

Berat ve Kadir geceleri gibi mübarek geceler, Cuma ve bayram günleri gibi mübarek günler Müslümanların Allah’a yönelecekleri, çeşitli ibadetlerle meşgul olacakları, hayır ve hasenat yapacakları, dua, tövbe ve istiğfar ile günahlarının bağışlanmasını niyaz edecekleri bereketli ve feyizli zamanlardır. Sevgili Peygamberimiz de böyle yapmış özellikle de Berat gecesinin yaklaştığı günlerde oruç tutmuş ve bunun sebebini soranlara “Ameller, bu ayda âlemlerin Rabb’i yüce Allah’a arz edilir. Ben de amellerimin oruçlu iken Allah’a arz edilmesini isterim.” (Tac, II, 106) cevabını vermiştir.  

Bir hadis-i Şerifte ise "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar kabul edilir de geriye çevrilmez. Bunlar Recep ayının ilk (cuma) gecesi, Şaban ayınının ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir. (Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman,  3/342)

Bu geceyi ibâdet ve tâatla geçirmek ve nafile namaz kılmak sevaptır.  Nitekim Peygamber Efendimiz de bu geceyi ibadetle geçirmiştir.

Berat gecesi duası şöyledir:

"Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin." (et-Tergib ve't-Terhîb, 2:.119, 120)

Yüce Allah’ın bizlere bahşettiği Berat gecesi gibi mübarek zaman dilimlerini en iyi şekilde değerlendirerek, her zaman açık olan tövbe kapısına tekrar yönelmiş olalım. Bu vesileyle yakınlarımızla kandilleşmeyi de ihmal etmeyelim. Birbirimize, sevgi ve saygı gösterelim. Kandilinizi en içten dileklerimle kutluyorum. Nice Kandillere..  aorum_26@ hotmail.com  

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024