İSLAM’DA YILBAŞI KUTLANIR MI? - Eskişehir Haber

İSLAM’DA YILBAŞI KUTLANIR MI?

İSLAM’DA YILBAŞI KUTLANIR MI?
Yayınlama: 4 Ocak 2011 Salı - 11.414
A+
A-

 

Kuran-ı Kerimde: "İyilik ve takva konusunda yardımlaşın, günah ve haddi aşmada yardımlaşmayın ve Allah’tan korkup sakının..." (Mâide, 5/2. ) buyrulur.

Hz. Peygamber de "Kim bir kavme benzemeye çalışırsa onlardan sayılır" (Ebû Davut, Libas: 4) buyurur. Efendimizin bu sözü şekli benzemenin sonuçta itikadı benzemeye götüreceğini işaret eder.

İbn Haldun da Mağlup olanların galipleri taklit etme psikolojisi yaşadıklarından bahseder.

Bilindiği gibi İslâm Dini yepyeni bir nizamla ortaya çıkıp, önceki dinlerin hükümlerini bütünüyle yürürlükten kaldırmıştır. Bu dinin gecesi de gündüzü kadar aydınlıktır. Müslüman anasından hür ve bağımsız olarak doğar, bağımlı olarak değil. Yani o her yönüyle örnek olacak kapasiteye sahiptir. O kimselere asla özenemez. Çünkü dini ona yeterince malzeme sunmuş ve her türlü ihtiyacını karşılamıştır. İslam her şeyin üzerindedir, hiçbir kurum onun üstünde değildir. Onun içindir ki, bir müslümanın başka milletlerin örf ve âdetlerine uyması düşünülemez, bu büyük günahlardandır.

Kuran-ı Kerimde de: "Kim, izzet ve şeref istiyorsa, bilsin ki, izzet ve şerefin hepsi Allah'ındır. Güzel sözler, yalnızca O'na çıkar ve salih amel O'na yükselir. Kötülükleri işlemek için tuzak kuranlara çetin bir azap vardır ve onların tuzağı mutlaka bozulacaktır." Fatır,10 buyrulur.

 Genellikle Batı ülkelerinde olduğu gibi, yabancı kadın ve erkeklerin bir arada toplanıp eğlenmeleri, yılbaşını kutlamak niyetiyle çeşitli eğlenceler tertiplemeleri, Noel Yortusunu Hıristiyan âlemiyle birlikte kutlamaları gibi Batı menşe’li eğlenceler İslâm'a göre büyük günahlardandır. Bir müslümanın onlara özenerek bu gibi şeyleri helâl kabul etmemek şartıyla bile yapmaları büyük günah sayılır. Helal sayacak olursa, Allah korusun küfre dahi girebilir.

Noel Baba, Yılbaşı, Christmas bayramı gibi Hıristiyanlığın alamet-i farikası ve sembolü olan günlere, o günü kutlama maksadıyla katılmak, aynı maksatla o günlerde tebrikleşmek ve hediyeleşmek, yine aynı maksatla hindi vb. almak, yemek, ziyafet çekmek, aynı maksatla bu tür kutlamalara katılmak caiz değildir. Yılbaşı dolayısıyla yapılan dinî ayine katılan Müslümanlar en azından haram işlemiş olurlar.

Yılbaşı, takvim, tarih, tatil, eğlence, şenlik ve bunlarla ilgili âdetler bir milletin kültürüdür. Kültür din ve ideolojinin bedenleşmesi, ete kemiğe bürünmesidir. Bu ikisini birbirinden ayırmak mümkün değildir. Eğer birileri din ile kültürü birbirinden ayırmaya, aralarındaki bağı koparmaya kalkışırsa kültür ile beraber dini de tahrip etmiş olurlar. Bedenini parça parça kaybeden din gider onun yerine yeni kültürün dini veya dinsizliği gelir. Kültür ile din arasında böyle bir bağ bulunduğuna göre; kültürün değişmesi dini yakından ilgilendirir. İslâm'ın beş temel amacından biri dini korumaktır. İslâm'ın korunmasını olumsuz etkileyen bir davranış, bir kültür değişimi, bir kültür taklidi haramdır, bazen bununla da kalmaz dinden çıkma sonucunu doğurur.

Peygamberimiz (s.a.v.) Medine'ye göçünce, burada öteden beri iki bayramın bulunduğunu ve bu bayramlarda kutlama yapıldığını öğrendi. Bayramlar, dinîn etkilenmesi bakımından önemli kültür unsurları olduğu için bunları değiştirdi ve yerlerine Ramazan ile Kurban bayramlarını tesis etti.

Yılbaşı gecesinin manası, sayılı ömür senelerinin birinin daha bitmesi, ölüm denen kesin âkıbete biraz daha yaklaşılması, gençlik günlerinin tükenip, ihtiyarlık demlerinin gelmesi, demektir. Nitekim her yılbaşında siyah saçlara biraz daha aklar düşüyor, akların sayısı da biraz daha çoğalıyor. Öyle ise, böyle gecelerde daha çok sefalete, daha çok sefahate düşmek yerine; daha çok âhirete, meyletmek gerekir.

Bazıları ölüme bir sene daha yaklaşmayı ifade eden gecede, hem ahlâkından, hem maneviyatından, hem de parasından zararlar görerek, pişman olacağı fiilleri çoğaltarak işlemektedirler.

Yılbaşını, 'vur patlasın çal oynasın' düşüncesizliğine dönüştürüyorlar, sanki ömürlerinden bir sene gitmemiş, aksine bir sene kazanmışlar gibi sevinç çığlıkları atarak işi çocuklaşmaya götürüyorlar.. Ömürlerinden bir seneyi daha tüketerek varacakları sona biraz daha yaklaşan ahiret yolcuları! Yaklaştığınız yerde hesaba çekilmeden önce burada kendinizi hesaba çekin!

Burası imtihan dünyasıdır. Yol iki yöne de açıktır. İsteyen oraya, dileyen de buraya yönelir. Kimi yılbaşında şuurunu iptal eder. Kimi de şuuruna yepyeni bir hayat verir. Biz şükrederiz dindarlığımıza, hamd ederiz bizi böyle düşündürüp, amel ettiren Rabbimize.

Bizler şu harcadığımız yılsonunda, harcayacağımız yeni yılın da başında kendimizi bir hesaba çeksek mi? En azından hesabını veremeyeceğimiz yanlışlarımız olduysa, tövbe, istiğfarla onları terk etme kararı alsak mı? Yapamadığımız ibadetlerimizi, hizmetlerimizi yapma azmine girsek mi? Yoksa ömrümüzden bir sene daha gittiği halde, sanki bir sene daha kazanmış gibi 'vur patlasın çal oynasın' düşüncesizliğine düşenlere biz de katılarak malum tekerlemeyi biz de mi tekrar etsek?

Ayağını sıcak tut başını serin, hayatını yaşa düşünme derin!.. Fakat unutmamak gerek ki, hayatını düşünmeden yaşayanların sonunda duydukları pişmanlık çok derin oluyor; ama bu derin pişmanlığın hiçbir faydası olmuyor. Öyle ise gelin biz hayatımızı düşünerek, hesabını yaparak yaşama kararı alalım yeni yılımızda. Hesabını verebileceğimiz nice yeni yıllar dileğimle..

                                                                                                                              aorum_26@hotmail.com

 

.





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024