Yaz Kuran Kursları Üzerine - Eskişehir Haber

Yaz Kuran Kursları Üzerine

Yaz Kuran Kursları Üzerine
Yayınlama: 1 Temmuz 2010 Perşembe - 7.791
A+
A-

 

 

Yaz Kur’an Kursları, daha sonraki yaşantılarında yeterli düzeyde din eğitimi alma imkânını bulamayan pek çok insanın, asgari düzeyde dini bilgileri öğrenecekleri yerler olarak bugün çok büyük bir öneme sahiptir. Eline aldığı elif bâ’sıyla Kuran’ıyla camilere doluşan öğrenciler şüphesiz istikbalin her iki yönüyle (din ve bilimle) donanımlı gençleri olarak göğsümüzü kabartacaklardır. Özellikle büyük yerleşim alanlarındaki camiler ve cami görevlileri bu yoğun ilgiye cevap vermekte belki zorlanabileceklerdir.

Yaz Kur’an Kurslarının genelde cami merkezli olmasının önemi büyüktür. Zira orada edinilen bilgilerin uygulamalı olması, öğrencilerin dini mekânı, dini atmosferi tanımaları ve din eğitiminin kalıcılığı açısından çok önemlidir. Yaz Kurslarına gelen çocuklarımızın gönüllü olduklarını da düşündüğümüz de halkımızın Yaz Kur’an Kurslarına ne kadar önem verdikleri daha iyi anlaşılacaktır.

 

Her nimetin bir külfeti vardır. Külfete katlanmayanların nimetlerden yararlanmaya hakları da yoktur. Yani, camilerimiz eğitim alanı olarak çocuklarımıza bırakılınca, gerek çevre düzensizliği gerekse gürültülü bir ortamın oluşması açısından bazı olumsuzluklar meydana gelebilecektir. Bundan da cami cemaati rahatsızlık duyarak çocuklara karşı olumsuz bir tavır içine girmemelidirler.

Gönüllü olarak Kur’an’ı ve Dinini öğrenmeye gelmiş olmakla en azından camiye ve dinini öğrenmeye ilişkin sevgi ve gayretini açıkça gösteren çocuklarımızın böyle nahoş gerekçelerle cami ortamından uzaklaştırılarak cami ve cemaatle aralarında oluşacak sevimsiz hatıralara sebep olunması.. Geleceğimizi inşa edecek olan gençlerimiz ile kutsal mekânlar arasında telafisi mümkün olmayan olumsuz duvarların örülmesi.. Geleceğimiz adına maalesef büyük bir kayıp olarak görülmelidir.

 

Bilinmelidir ki, çocuklarımızın dine, din görevlilerine, camilere ve Kur’an-ı Kerim’e bakışlarını etkileyen ilk mekânlar Yaz Ku’ran Kurslarıdır. Birçok insanımız çocukluklarında Yaz Kur’an kurslarından edindikleri bilgilerle dini yaşantılarını sürdürmektedirler. Kur’an Kurslarına gelen her öğrencinin bir daha devam edemeyeceği düşünülerek dini sevdirici ve kalıcı eğitimin verilmesi sağlanmalıdır. Bunun için çocuklarımıza dinin ve caminin hayatımızdaki önemi özellikle anlatılmalıdır. Kurslara gelen her çocuğun en az üç yıl devam etmesi sağlanmalıdır.

Seviyeli, kaliteli ve eğlenceli bir eğitim vererek gelen bütün öğrencilerin özellikle bu hizmetten memnun kalması sağlanmalıdır.

Kurslar arası bilgi yarışmaları, futbol turnuvaları gibi etkinliklerle daha heyecanlı ve eğlenceli bir ortamın da izlenmesi önemlidir. Kursiyerler arasında başarıyı temine yönelik ufak çaplı özendirici hediyeler de düşünülebilir.

 

Genel olarak Kur'an kurslarının amacı, Kur'an-ı Kerim'i usulüne uygun olarak yüzünden okumayı uygulamalı şekilde öğretmektir. Bunun yanında ibadetler için gerekli sure, ayet ve dualar doğru olarak ezberletilmeli ve mümkünse bunların anlamları öğretilmelidir. Ayrıca İslam Dininin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile Peygamberimizin hayatı ve örnek ahlakı hakkında bilgiler verilmelidir.

Her şeyden önce insanın, doğuştan sahip olduğu din duygusunu geliştirmek, dünya ve ahirete yönelik sorumlulukları konusunda her türlü bilgileri vermek durumundayız . Bunun için de dini eğitim ve öğretime ihtiyaç her kes için gereklidir. Bu hem dini hem yasal bir görevdir. Yasalarımızda bunun sınırı şöyle belirlenmiştir: Okulların tatil olduğu zamanlarda, ilköğretimin 5 inci sınıfını tamamlayan öğrenciler için kanuni temsilcilerinin talebine bağlı olarak Kur'an-ı Kerim'i ve mealini öğrenebilmeleri ve dini bilgilerini geliştirebilmeleri amacıyla Milli Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetiminde yaz Kur'an kursları açılır. Ancak, bu kursların süresi iki ayı ve haftada beş günü aşamaz.” (Madde 32 - (Değişik fıkra: 23/12/2003 - 25325 S. R.G. Yön./4. md.)

 

Bu meyanda insanlara doğru davranışların kazandırılması, toplumun birlik ve beraberliğinin sağlanması ve insanların yaradılışındaki safiyetin devamlılığı bakımından dini öğretimin öneminin tartışılamayacağı açıktır. Bununla birlikte büyükler için de yaygın din eğitiminin en iyi şekilde verilmesi ve asla ihmal edilmemesi gerekir. Bilindiği üzere toplumun dini ihtiyaçlarının karşılanmasında, birlik ve beraberliğin pekiştirilmesinde camilerin ve din görevlilerin fonksiyonu hiç küçümsenecek gibi değildir. İki aylık bu yeni dönem hepimiz için hayırlı olsun.                              aorum_26@hotmail.com

 

 

 

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024