UMRE ZİYARETİ - Eskişehir Haber

UMRE ZİYARETİ

UMRE ZİYARETİ
Yayınlama: 5 Şubat 2010 Cuma - 9.346
A+
A-

Müslümanın hayatında dönüm noktası olan ibadetlerden biri de Kâbe'yi ziyaretle gerçekleşen  "umre"dir. Kişinin manevi dünyasını geliştirmesi için iyi bir fırsattır. Bu kutsal yolculuğun amacına uygun gerçekleşebilmesi için zihnen, kalben, fikren yoğunlaşarak umre yapmak gerekiyor. Bu görev Allah ile kulu arasında yapılan sözleşmeyi ifade eder. Bunun anlamı şudur: Umre yapan kişi, bundan sonra hiç kimseye karşı haksızlık yapmayacağına, kul hakkı yemeyeceğine, mahlukat ile ilişkilerini Allah’ın koyduğu sınırlar içinde sürdüreceğine, Allahın koyduğu sınırları koruyup ihlal etmeyeceğine, iyi bir insan ve iyi bir Müslüman olacağına söz vermektir.

Bu ziyaret belirli zamanda ve Arafat vakfesiyle birlikte olursa "hac"; belirli bir zamana bağlı olmayarak vakfesiz yapılırsa "umre" adını alır. Hac ve umreyi birbirinden ayırmak için hacca, "hacc-ı ekber" (büyük hac), umreye "hacc-ı asgar" da (küçük hac) denir. Umre, ihrama girerek tavaf ve sa‘y yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkmaktan ibarettir.

Müslümanın ömründe bir defa umre yapması müekked sünnettir. Şâfiî ve Hanbelîler  farz olduğunu söyler. Bize göre umrenin farzları ihram ve tavaf olmak üzere ikidir. Diğer görüşe göre de İhram, tavaf, sa‘y ve tıraş birer rükündür.

Umre için belirli bir zaman yoktur, her zaman yapılabilir. Ramazanda yapılması daha faziletlidir. Ancak Hanefî mezhebinde "teşrîk günleri" denilen (kurban bayramı günleri) yılda beş gün yani arefe günü sabahından bayramın 4. günü güneş batıncaya kadarki süre içinde umre yapmak, tahrîmen mekruhtur.

Mîkat sınırında veya Harem bölgesi dışında usulüne göre ihrama girilir. Harem-i şerif'e gelince: "Allahım, senin rızânı kazanmak için umre tavafını yapmak istiyorum. Onu bana kolay eyle ve kabul buyur!" diye niyet edilerek umre tavafı yapılır. Tavaf namazı kıldıktan sonra, "Allahım, senin rızânı kazanmak için umrenin sa‘yini yapmak istiyorum. Bana kolaylık ver ve onu benden kabul eyle!" diye niyet edilip Safâ ile Merve arasında umrenin sa‘yi yapılır. Sa‘y tamamlandıktan sonra, uygun bir yerde saçlar dipten tıraş edilir veya kısaltılır. Böylece umre tamamlanmış ve ihramdan da çıkılmış olur.

Umre İbadetini Sevgili Peygamberimiz dört defa gerçekleştirmiştir. Bu husus Sahih-i Buharide geçen bir hadisle bildirilmiştir

Bütün ibadetlerde şart olduğu gibi umre ibadetinde ilk şart Allah rızası olmalıdır. Yüce Rabbimizde bir ayette   “Haccı da, umreyi de Allah için tamamlayın.” (Bakara 196) buyurmaktadır.

            Umre ibadetini gerçekleştirenler için Sevgili Peygamberimizden şu müjde bildirilmiştir.  

"Umre ibadeti, daha sonraki bir umreye kadar işlenecek günahlara kefârettir. Mebrûr haccın karşılığı ise, ancak cennettir."

Umre ibadetini kendi adımıza gerçekleştirebileceğimiz gibi yaşayıp ta Umreye güç yetiremeyen veya vefat etmiş olan anne ve babamız içinde gerçekleştirebiliriz. Konumuzla alakalı Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmaktadır. Lakît İbni Âmir  radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre  kendisi Nebî sallallahu aleyhi ve sellem'e gelip: - Babam çok yaşlıdır. Ne hac, ne  umre yapabilir, ne de sefere çıkabilir. (Ne emir buyurursunuz?) dedi. Hz. Peygamber de: - "O halde babanın yerine sen haccet ve umre yap!"  buyurdu.

Günümüzde Umre İbadeti Diyanet İşleri Başkanlığımızın gerçekleştirmiş olduğu organizasyonlarla ifa edilmektedir. Şubat ayında başlayan bu organizasyonlar Ramazan Umresiyle doruğa çıkmaktadır. Ramazan Umresi ise Hz. Peygamber Efendimizin müjdesine mazhar olmuş bir ibadettir. Hadis-i Şerifte  "Ramazan ayında yapılan umre, tam bir hac sayılır.” buyrulmaktadır.  

Günümüzde Hac İbadetine olan yoğun talep hepimiz tarafından malumdur. Hac İbadetini gerçekleştirmek için sıraya girilmekte, yüz binlerce insan arasından bu ibadeti yapmak isteyenleri kura çekimi belirlemektedir. Hac İbadeti şartları tutan Müslümanlar için hayatlarında bir kez gerçekleştirmeleri farzdır. Bu sebeple farz haccı yerine getiren kardeşlerimiz, hac ibadetini hiç yapmamış kardeşlerimizin hakkını yememek, onlarında bu ibadetten mahrum kalmalarını engellememek için yeniden hacca gitmek ve bu uğurda yanlış yollara sapmak yerine, Diyanet İşleri Başkanlığımızın gerçekleştirmiş olduğu Umre organizasyonuna katılmalı o Mübarek yerleri yeniden görmeyi bu şekilde gerçekleştirmelidirler. 2010 yılı için Umre sezonu Şubat ayı itibariyle başlamakta ve Umre ön kayıtları İl Müftülüklerimiz aracılığıyla yapılmaktadır.   

                                                           Ali Osman orum.com





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024