REĞAİP GECESİ - Eskişehir Haber

REĞAİP GECESİ

REĞAİP GECESİ
Yayınlama: 25 Haziran 2009 Perşembe - 7.880
A+
A-

 

Recep ayının ilk Cuma gecesine ‘Reğaip Gecesi’ denir. 25 Haziran Perşembe’yi cumaya bağlayan gecedir. Dinimizde her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki gece bir araya gelince daha kıymetli olmaktadır. Regaip: Rağbet olunan, bol ihsan ve değerli ikramlar demektir.  

Reğâib, arapça bir kelimedir ve "reğabe" kökünden gelmektedir "Reğabe", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek, yani kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir  

Kuran-ı Kerimde: "Şüphesiz Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir Bunlardan dördü haram aylardır İşte bu, Allah'ın dosdoğru kanunudur Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin" (Tevbe Suresi, 36) buyrulur. Hz Peygamber'in (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde haram ayların, Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları olduğu vurgulanmaktadır:

Allah (C.C.)’ın, mümin kullarına ihsanı, ikramı ve rahmeti büyük olduğundan ‘Reğaip’ diye isimlendirdiği bu gece, yapılan duaların mutlaka kabul olduğu, geri çevrilmediği beş geceden biridir. Enes (R.A.)’ın Peygamberimizden rivayetle: ‘Receb’in ilk Cuma gecesinde uyanık ol. O geceyi gafletle geçirme. Çünkü, melekler o geceye Leyle-i Reğaip diye ad koymuşlardır’  demiştir.

 

KANDİL GECELERİ NASIL İHYA EDİLMELİDİR?

1) Kandil geceleri oruçla karşılanmalıdır: Recep ayının ilk Perşembe günü (25 Haziran) oruç tutulmalıdır. Tüm kandil gecelerinin oruçla karşılanması gibi Receb ayında da, oruç tutmayı kim arttırırsa Allah (C.C.)’ sevap ve mükafatlarını arttırır. (Ramuz El-Ehadis)

2) Tevbe ve istiğfarda bulunulmalıdır: Bu mübarek gecelerde kusur ve günahlarımızdan tevbe ve istiğfarda bulunalım. Yüce Mevla’mız bizlere tevbe etmemizi emrederken şöyle buyuruyor: ‘Ey iman edenler, Allah’a Nasuh tevbe ile tevbe ediniz.’ (Tahrim,8) Görüyoruz ki Yüce Rabbimiz tevbenin ‘Nasuh’ olmasını istiyor. Peki ‘Nasuh Tevbe’ ne anlama geliyor? ‘İşlenilen günaha pişmanlık duymak ve Allah (C.C.)’tan özür dilemek, sonra da o hatadan tamamen dönmektir ki, sütün memeye geri dönmediği gibi. ‘(Ramuz El Ehadis) kişinin günaha asla dönmeyip cehennemden kurtulmayı hak etmesidir. Peygamberimiz (S.A.V.) ‘Ben günde 100 kez tevbe-i istiğfar ederim’ buyuruyor. (Sahih-i Buhari)

Tevbe, sadece belli günahları işleyenlerin başvuracağı bir af kapısı değil, herkesin yapması gereken bir ibadettir. Ruhu arındırmanın en güzel yollarından biridir. Allah (C.C.) kulunun tevbe etmesini ve günahını itiraf etmesini sever. Onun için tevbe kapısı daima açıktır. İnsan tevbe ederse kurtulur. Bu itibarla, bu geceyi eşsiz bir fırsat bilelim ve hayatımızın son kandili gibi kabul edelim.

3) Namaz kılınmalı ve Dua edilmelidir. Bu geceleri namaz kılarak ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Kandil gecesi ve gündüzündeki namazları cemaatle kılmaya gayret gösterelim. Kaza namazı bulunan kimseler, bu gecede hiç olmazsa bir günlük namazını kaza etmelidir. Ayrıca tesbih namazı da kılınabilir. Ancak üzerinde kaza namazı bulunan kimselerin bu gibi mübarek gecelerde nafile namaz yerine kaza namazı kılmaları daha yerinde olur. Peygamberimiz (S.A.V.)’in Receb’in ilk Perşembe gününü oruçla geçirdiği ve Cuma gecesinde bu kandil gecesine mahsus olmak üzere on iki rekat namaz kıldığı rivayet edilir. Bütün Müslümanlar ilahi mağfirete, maddi ve manevi bütün hayırlara bereketlere nail olmaları, yeryüzünden zulüm ve küfrün kalkması için de bol bol dua etmelidir.

4) Kur’an-ı Kerim okunmalı ve dinlenmelidir. Peygamberimiz (S.A.V.)’in ve bütün Müslümanların ruhuna Kur’an-ı Kerim okunmalı ve hediye edilmelidir.

5) Mezarlık Ziyaretleri yapılmalıdır. Regaip günü mezarlar ve yakınlarımızın kabirleri ziyaret edilmeli, ruhlarına Kur’an okunmalı, dua edilmeli, onlar için Allah (C.C.)’dan af ve mağfiret dilenmelidir.

6) Fakir, yetim ve kimsesizler gözetilmelidir. İhtiyaç içerisinde kıvranan din kardeşlerimizin yardımına koşmak, onlara imkanlar ölçüsünde yardım etmek mutlaka yapmamız gereken bir husustur. Çünkü Kuran-ı kerimde: ‘Allah Teala’nın sana ihsan ettiği gibi sen de başkalarına ihsan et’ buyrulmaktadır. (Kasas,77)

7) Mübarek geceler hakkında aile fertlerimize, özellikle çocuklarımıza gerekli bilgiler verilmelidir. Ebeveynler böyle gecelerin mana ve önemini aile fertlerine anlatmalı ve benimsetmelidir. Böylece onların da bu gecenin feyzinden yararlanmalarına vesile olunmalıdır. Evin büyükleri; özellikle çocuklara alınacak yeni şeyleri ve hediyeleri bu gece verip onları sevindirebilirler. Mübarek geceler hürmetine eşlere alınacak küçük de olsa bir hediye, bir çiçek karşılıklı bağları kuvvetlendirecek, gecenin bereketi ve ruhaniyeti herkesin üzerine inecektir.

8) Tebrikleşilmelidir: Mübarek gün ve geceler vesilesiyle yakınlarımızı bizzat ziyaret edemiyorsak tebrik kartı atmak, telefon etmek, mesaj/elektronik posta göndermek de bir yoldur. Aslolan sevdiklerimizi unutmamak ve böyle gecelerin önemini onların da anlamalarını sağlamaktır.

       9) Mübarek geceler ve bayramlar küskünlerin barışabilmesi için de en güzel fırsattır. ‘Şu mübarek günün hürmetine gel barışalım. Sen de ben de sevaba girelim’ demek, barışmak için iyi bir çözüm yolu olacağından bu fırsatı değerlendirmeliyiz.                           



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024