EVLİLİK DIŞI İLİŞKİLER - Eskişehir Haber

EVLİLİK DIŞI İLİŞKİLER

EVLİLİK DIŞI İLİŞKİLER
Yayınlama: 23 Ocak 2009 Cuma - 9.976
A+
A-

Eş Aldatma: Eş aldatma evlilik bağlarını zayıflatan, hatta ortadan kaldıran bir durumdur. Evliliğin olmazsa olmazı olan sevgi, saygı ve güven bağlarını zedeler. Bazı evliliklerdeki, ‘sen istediğinle beraber ol, ben de istediğimle’ yaklaşımı, evliliğin  doğasına aykırıdır.

Günümüzde cinsel aldatma pek çok toplum için sosyal bir sorun haline gelmiştir. Tarihin hiçbir döneminde eşlerin birbirini aldatması, şimdi ki kadar yaygın hale gelmemiştir. Özellikle Amerika’da yapılan bir araştırmayı örnek gösterirsek, evli kadınların % 25’i en az bir kere başka bir erkekle cinsel ilişkiye girerken;  evli erkeklerin % 50’si de başka bir kadınla eşini aldatıp ilişkiye girmektedir.  

Fransa'da geçen yıl evlilik dışı doğan çocuk sayısının, evlilik sonucu doğanların sayısını geçmesi basit, sıradan bir haber değildir. Çift terapisine başvuranların büyük bir oranının terapiye gelme nedeni, eşlerden birinin evlilik dışı ilişkiye girmesindendir.

Kadının da, erkeğin de ihanete karşı tepkileri genellikle saldırganlık şeklinde ortaya çıkmakla birlikte erkeğin tepkileri çoğunlukla fiziksel olarak daha yıkıcı olabiliyor. Son yapılan araştırmalar aile içi cinayetlerin pek çoğunun ihanet yüzünden işlendiğini gösteriyor.

Evlilik dışı ilişkiler sonucunda yuvalar dağılmakta, çocuklar ailesiz kalmakta hatta kanlar akıtılarak, hayatlar sönmektedir. Olay, bir süre sonra iki kişiyi aşıp toplumsal bir problem olarak karşımıza çıkabilmektedir. Ayrıca fuhuş AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalık­lara sebep olarak ailenin ve toplumun sağlığını da teh­dit edebiliyor.

Diğer taraftan evlilik dışı ilişkilerle dünyaya gelen bunca sahipsiz çocuğun yetiştirilememesi, topluma kazandırılamaması toplum adına büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu noktada ailenin yerine ikame edilecek her hangi bir kurum da bulunmamaktadır. Bunun içindir ki dinimiz cinsel arzu ve istekle­rin meşru olan tek yolunun evlilik olduğuna ve bu kurumun asla yıpratılmamasına dikkat çekmektedir.  

 Eş aldatma nedenleri.

Evlilik dışı ilişkilerin başlıca nedenleri arasında, özgüven eksikliğini, evlilikteki sorunları, çalışan eşlerin çalışma ortamını ve sadakatsizliğin hoş görüldüğü bir toplumsal anlayışı görmekteyiz.

 Araştırmalar erkeklerin evlilik dışı ilişkiye kadınlardan daha fazla başvurduklarını gösteriyorsa da; genel olarak evlilik dışı ilişki yaşayan kadınlardan, evlilik öncesi cinsel deneyim yaşayanlar ile çalışan kadınlar içerisinde de görülmektedir. Her iki cins için de eşini bir kez aldatanların % 70’inin bu ilişkiye iş ortamında girdiği gözlemlenmektedir.  

Evlilik dışı ilişkiyi kadın yaşadığında boşanma ihtimali daha yüksek seyretmektedir. Ülkemizde olduğu gibi Batı dünyasında da aynı olay karşısında kadının erkekten daha fazla cezalandırıldığı görülmektedir.

Modern hayatın cinselliğe bakışı, erkeği hatta kadını bile aldatmaya teşvik etmektedir. “Ben erkeğim, aldatırım” bakış açısı da ayrı bir etkendir.

Eşler evlenmeden önce mutluluğu ve iyi şeyleri paylaşırken, evlendikten sonra başta çocukların sorumluluğu ve ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere, birçok problemler ve paylaşılan olumsuzluklar doğabiliyor. Hatta eşlerden birinin rollerinden birini fazlaca önemseyip, eşine karşı duyarsızlaşması da aldatma nedeni olabilmektedir. Genellikle evlilikte bu durum çocuklar olduktan sonra daha çok yaşanır. Anne olan kadının öncelikleri, biyolojik özelliklerinin etkisiyle değişir. Bütün dikkatini çocuklarına ya da ev işlerine verir, eskisi gibi ilgilenemediği, sevgisini veremediği eşini ihmal etmeye başlar.

İş hayatında bakımlı ve kozmetik sanayinin desteğiyle bir şekilde sevimli görünen kadınlarla karşılaşan erkeğin, evde kendisine ilgisiz kalan eşi evlilikte olumsuz hava oluşturur. Böyle bir durumda erkeğin, inancı da zayıfsa, cinsel sadakatini devam ettirmesi güçleşebilir. Evde sürekli gerilime neden olan sorunların yaşanması, eşlerin çocuklar konusunda sürekli tartışması ya da kişilik çatışmaları erkeği evden ve eşinden uzaklaştırarak onu farklı arayışlara itebilir.

İş yeri gibi bir ortamda çalışanlar karşı cinsten biriyle zaman içinde çok rahat yakınlaşabilirler. Bu yakınlaşmalar, birlikte çalışan insanlar arasında farkında olmadan, duygusal bir ilişkiyi geliştirebilir.

Genelde kadınlarımız aldatmaya karşı duygularını bastırır ve olayı sineye çeker ya da evliliği bitirirler. Erkeğin pişmanlık duyup evliliğini sürdüğü durumlarda, kadın, kendisinin beğenilmediğini düşünerek defalarca kriz yaşayabilir.  Eşler evliliği sürdürme konusunda ikilem içinde kalır. Kadın aldatan kocayı sorgulayarak sürekli geçmişi deşmek suretiyle evlilik çatısını sarsmaya devam eder. 

Son yıllarda internette masum arkadaşlıklar şeklinde başlayan, ancak sonu fiziksel aldatmaya ve ailelerin dağılmasına varan internetteki sohbet ortamları, evlilikte iki önemli psikolojik ihtiyaç olan beğenilme ve sevilme ihtiyacı karşılanmayan kadın ya da erkeğin sığınacağı bir liman haline gelebilir. (N. Tarhan, Evlilik Psikolojisi 2006)  

Evlilik dışı ilişkiler eşler ve çocuklar için son derece rahatsız edici bir deneyim olmakla birlikte, çift terapisiyle aşılamayacak bir güçlük değildir. Her iki taraf da bu konuda çaba harcamak ve evliliklerini bu fırtınadan kurtarmak istediklerinde çift terapisinin uygulandığı ‘Aile Terapi merkezleri’ ve buna destek amaçlı, müftülükler bünyesindeki ‘Aile Danışma Büroları’ bu tür sorunların üstesinden gelmede faydalı olacaktır.      





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024