SİVRİHİSAR’LI BESTEKAR HÜSEYİN ERBAY - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR’LI BESTEKAR HÜSEYİN ERBAY

SİVRİHİSAR’LI BESTEKAR HÜSEYİN ERBAY
Yayınlama: 12 Ekim 2012 Cuma - 10.939
A+
A-

·        

Saygıdeğer Okurlarım, Kıymetli Hemşehrilerim!

Bu yazımda sizlere Türk Sanat Musikisine pek çok eserler kazandırmış bestekârımızı daha yakından tanımak, bize gönül kapılarını aralayan o güzel eserlerin sahibi Sayın Hüseyin ERBAY’ı tanıtmak üzere huzurlarınızdayım. Sürç-i lisan edersem Affolla…

Eskişehir’de “Türk Sanat Müziği” denilince ilk akla gelen isimlerden Bestekâr, Koro şefi, Ses sanatçısı, Hoca ve Udi Hüseyin ERBAY, 15 Temmuz 1948 tarihinde Sivrihisar'ın Sadıkbağı köyünde dünyaya geldi.

1965 yılında Astsubay okulunu bitirerek Personel Astsubay olarak orduya katıldı.1965-1971 Ankara, 1971-1975 Erzurum, 1975-1983 Eskişehir, 1983-1985 yıllarında Kilis’te çalışıp 1985 yılında kendi isteğiyle emekli olmuştur.

İlkokul çağlarında Kemani Mustafa KARABAYIR ilk hocası olmuş, gençlik ve deneyim kazanmaya başladığı yıllarda ise Nevzat SÜMER hocanın derslerine katılmış, böylelikle ilk ciddi, bilinçli ve sistemli çalışmalarına başlamıştır.

Müzik alanında akademik bir eğitim almamasına rağmen bu işte başarılı olacağına inancından 1965 yılında Ankara Mûsikî Derneğinde başlayıp, 1971 Yılına kadar burada zamanın çok tanınmış ünlü sanat müziği ustalarından ders almıştır.

1971 yılında Erzurum Halk Eğitim Merkezi TSM Korosunu, 1975 yılında da Eskişehir Halk Eğitim Merkezi TSM Korosunu, 1983 yılında Kilis'te de Halk Eğitim Merkezi TSM Korosunu kurmuştur.

İlk beste çalışmalarına 1966–1967 yıllarında başlayan Erbay'ın 100'ye yakın bestesi vardır. Bunlardan 2 si ilahi, 5 i çocuk şarkısı, 1 i oyun havası, 2 si saz semaisi olup geri kalanı şarkı formundadır. Değişik formdaki eserlerinden 60 tanesi TRT Repertuar Kurulundan geçmiş olup, halen radyo ve televizyonlarda sık okunmaktadır.

1 Ekim 1975 tarihinde kurulan ve bu yıl 38. Sanat yılını kutlayacak Eskişehir Halk Eğitim Merkezi TSM Korosu hocamızın çok sevdiği, uzun yıllar uğraş verdiği, bağrından nice sanatçıların çıktığı, kendi çocuğu gibi büyütüp meyvelerini gördüğü okuldur.

Türk Müziği Dünyasında Hoca ve şef olarak başarılı olduğu kadar, bestekâr olarak da Türkiye çapında haklı bir üne kavuşmuştur. Sesini yurt dışında da duyuran ender sanatçılarımızdandır. Makedonya ve Belçika’da korosu ve solistleriyle konserler vermiştir.

Romantik, akıcı, güncellikle sanatı kaynaştıran, ritmik, kendine has besteleri ile sanatseverlerin gönüllerinde taht kurmuş ender sanatçılarımızdan biridir.

Geniş bir repertuara sahip, bestekârların eserlerini iyi tahlil eden, yeni bir eseri gerektiği gibi yorumlayabilen, eserleri müzikal yönden iyi tanımak, korosundaki saz ve ses sanatçılarının özelliklerini iyi bilen, disiplinli ve müzik sanatının gerektirdiği hassasiyet ve otoriteye sahip biridir.

"Besteci olarak hiçbir zaman iddialı değilim ama koro şefi ve hoca olarak oldukça iddialıyım" diyecek kadar alçak gönüllü ve mesleğinin aşığıdır.

Besteleri melodik, duygu dolu, tamamen doğal, ilham mahsulü olup, eserlerinde akıcılık, romantizm ve derin bir duygu zenginliği vardır. Tüm besteleri günümüzün zevk ve anlayışına hitap etmektedir. Besteleri günümüze seslendiği gibi geleceğe de seslenmektedir.

Kendisi çok hassas bir ruha sahip olduğu için nağmeleri musiki bilgi ve bestekârlık tekniği ile ustaca birleştirip sevilen birçok esere imzasını atmıştır.

Renkli kişiliği ise eserlerine de yansımıştır. Romantik ve duygusal bir besteci kişiliğine sahiptir. Genellikle aşk ve romantizm içeren sözleri seçmiştir.

Bestecilik dalında büyük ödüller almış, gerek resmi ve gerekse özel kuruluşların açtığı beste yarışmalarında bugüne kadar 20 ye yakın BAŞARI ödülü almıştır.

Hocamızın ismi Sivrihisar Belediye Başkanlığınca doğum yeri olan Sivrihisar'da bir sokağa, halen oturduğu Eskişehir Vişnelik Mahallesindeki bir sokağa ve Kilis'te bir caddeye verilmiştir. Ayrıca Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanlığınca Ihlamurkent’te bir parka “Bestekâr Hüseyin ERBAY Parkı” adı verilmiştir.

Hüseyin ERBAY, 1972 yılında Nurten Hanım’la evlendi. İki kızı, 3 torunu vardır. Allah üstadımıza ve ailesine uzun ömürler versin.

Hocamızın Türk Müziğine katkıları yadsınamaz. Saygıdeğer Hocamızın ülkemizin, bölgesel olarak da Eskişehir ve Sivrihisar’ın tanıtımına ve bu uğurda harcadığı emeklere tüm SİVRİHİSAR’lılar olarak saygı duyuyor ve kendisine teşekkürü borç biliyoruz.

Toplumsal yaşamın önemli alanlarında güzellikler üreten sanatçılarımıza toplumca şükran borçluyuz. Bundan sonraki çalışmalarında başarılar dilerim. İyi ki varsınız Sayın Hocam…

Unutmayalım ki; Hüseyin ERBAY’ lar bu ülkede kolay yetişmiyor. Kıymetlerini bilelim.

SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY
necmigunay@hotmail.com





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024