SİVRİHİSAR TEYYARESİ (UÇAĞIMIZ) - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR TEYYARESİ (UÇAĞIMIZ)

SİVRİHİSAR TEYYARESİ (UÇAĞIMIZ)
Yayınlama: 24 Şubat 2010 Çarşamba - 10.342
A+
A-

1921 yılında Türk ordusunun envanterinde kullanılabilir durumda sadece 5 uçak bulunuyordu. Çeşitli cephelerde savaşmış uçakların bakımsız ve eski oluşları yeni bir uçağın alınmasını gerekli kılıyordu. Bunun üzerine seferber olan Sivrihisar Halkı tüm mal varlığını bir araya getirerek Türk Ordusu`na yeni bir uçak alarak bağışladı.Bağışlanan bu uçak çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağıdır.İsmine de "SİVRİHİSAR TAYYARESİ" adı verildi.

Sovyet Diplomat S. İ. Aralov anlarında şunları anlatıyordu: “27 Mart 1922 sabah özel bir vagonla Biçer İstasyonu’na hareket ettik. Biçer’den Sivrihisar’a otomobille gittik.Sivrihisar kasabasının, Milli Kurtuluş Savaşı’na hizmetleri dokunmuştur. Halkın topladığı para ile bir uçak satın alınmış, cepheye gönderilmiştir. Kasabayı ziyaretimiz sırasında uçak, Kasaba’nın göklerinde uçmakta idi.

Turgut Özakman. “Çılgın Türkler”de;Bağışlanan uçak tereddütsüz, “Çift kanatlı, Fransız yapımı Bregue 14-2B marka uçak dedi.”

Havacılık Tarihinde Türkler’ adlı eserin ikinci cildinde bu uçakların l921’de İtalyanlar’dan Adana’da silahsız olarak teslim alındığı, Konya’ya getirilerek makineli tüfek monte edildiği anlatılır.

Tahsin Özalp de 1960’da yayınlanan “SİVRİHİSAR TARİHİ” adlı kitabında şöyle der: “1335 Senesi sonunda ilk tayyareyi Sivrihisar almış, orduya ihdas etmek şerefini kazanmıştır”

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut;”Bu uçak maket değil, her şeyden önce Sivrihisar’lıların özelinde,Anadolu halkının Kurtuluş Savaşı`na katkısının ifadesidir.”demiştir.

Atatürk’ün özel not defterine kendi el yazısı ile şöyle bir not düştüğünü;

“Sivrihisar’dan tayyare bedeline verilmek üzere Osmanlı Bankası’na 4 bin lira çeki Eskişehir Mebusu Mehmet Efendi’dedir. (Fevzi Paşa’ya verilecektir.)” YAZIP O MEŞHUR İMZASINI ALTINA ATMIŞTIR.
 
NOT:Yukarıdaki belge istenilen adrese mail yoluyla gönderilebilir.

Sivrihisar Uçağı Kurtuluş Savaşımızda Av, Keşif ve Bombardıman gibi büyük görevler üstlenmiştir. Bu uçağı kullanan Halim Canko’nun mezarı Eskişehir Şehitliğindedir.

Sivrihisar Uçağı: Vatan sevgimizin sembolüdür.
Sivrihisar Uçağı: Fedakârlığın sembolüdür.
Sivrihisar Uçağı: Birlik ve beraberliğimizin sembolüdür.

Atalarımızdan bize kalan bu onur ve gururu sonsuza kadar taşıyacağız.

SİVRİHİSAR, işgale boyun eğmemiş, özgürlük için ölmeyi yeğlemiş, Vatanı, Milleti, Bayrağı için gerektiğinde canını, malını, feda eden kahramanların diyarıdır.Kurtuluş Savaşı dönemi tüm Anadolu gibi Sivrihisar da yokluk ve Yunan işgalinin altında ezilmiş,buna rağmen Sivrihisar halkı; dişinden tınağından artırdığı ve aralarıda topladığı 4.000 lirayla 1921 yılında Ordumuza bağışladığı uçak ve Kurtuluş Savaşında gösterdiği kahramanlıkla gurur ve sevinci birlikte yaşamaktadır.Uçak Sivrihisar’ın gururudur. "Sivrihisar Uçağı anıtı", o kahraman ecdadın evlatları olarak bizlere gurur ve heyecan veriyor, biz de bu gurur ve heyecanı aziz milletimiz ile paylaşıyoruz. Bu olay Sivrihisarlıların ne kadar fedakar ve Kuvayi Milliye’nin destekçisi olduğunun göstergesidir.

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu vatan için canını ve varlığını feda eden aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi, milletin aziz evlatlarının önünde saygıyla eğiliriz.Ordumuza "UÇAĞI" alan ve bizlere böylesine gurur verici bir iftihar tablosu hediye eden kahraman ecdadımızı, dedelerimizi, ninelerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY
 




Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024