EGEDES Denetimleri Sürüyor

Hava Kalitesini İyileştirme Çalışmaları Aralıksız Devam Ediyor
Eskişehir İl Müdürlüğü, hava kirliliğini azaltmak ve egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araç sayısını düşürmek amacıyla Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) uygulamasına yönelik denetimlerini sürdürüyor. EGEDES sistemi, Mobil Plaka Tanıma Sistemleri (MPTS) ile entegre çalışarak denetimlerin etkinliğini artırıyor.
Denetimler, 25 Eylül 2025 tarihinde Eskişehir-Ankara Karayolu üzerinde gerçekleştirildi. Sistem sayesinde araçlar trafik akışını aksatmadan, saniyeler içinde geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olup olmadığı açısından kontrol edilebiliyor.
Egzoz Emisyon Ölçüm Zorunlulukları
2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca, motorlu taşıt sahipleri egzoz gazı emisyonlarının standartlara uygunluğunu belgelemek zorundadır. Ölçüm periyotları şu şekildedir:
-
Hususi (Binek) ve Resmî Araçlar (Elektrikli ve hibrit hariç): İlk üç yaş sonunda ve sonrasında her iki yılda bir.
-
Diğer Motorlu Taşıtlar: İlk bir yaş sonunda ve sonrasında yılda bir.
İl Müdüründen Uyarı: Ceza ile Karşılaşmamak İçin Ölçüm Yaptırın
İl Müdürü Hikmet Çelik, EGEDES denetimlerine ilişkin yaptığı açıklamada, denetimlerin sadece sanayi ve ısınma kaynaklı kirliliğin değil, aynı zamanda hava kirliliğine ciddi katkısı bulunan egzoz emisyonlarının azaltılması amacıyla yapıldığını belirtti.
Çelik, "İlimizin farklı noktalarında mobil veya sabit şekilde sürdürülecek olan bu denetimlerde, vatandaşlarımızın idari para cezası ile karşılaşmaması adına egzoz emisyon ölçümlerini süresi içinde yaptırma konusunda hassasiyet göstermeleri gerekmektedir," dedi.
Eskişehir'in havası en temiz iller arasında ön sıralarda yer alsa da, İl Müdürlüğü hava kalitesini daha iyi konuma getirmek için denetimlere kararlılıkla devam edeceğini ifade etti.
Gönderen: haber