Engelli Bireylerin Fırsat Eşitliğini Güçlendiren Kapsayıcı Bir Sistem Kurduk - Eskişehir Haber

Eskişehir Yaşam

Engelli Bireylerin Fırsat Eşitliğini Güçlendiren Kapsayıcı Bir Sistem Kurduk

Engelli Bireylerin Fırsat Eşitliğini Güçlendiren Kapsayıcı Bir Sistem Kurduk
Yayınlama: 19 Kasım 2025 Çarşamba
A+
A-

Bakan Göktaş: "Engelli Bireylerin Fırsat Eşitliğini Güçlendiren Kapsayıcı Bir Sistem Kurduk"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen "Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, engelli hakları konusunda atılan adımları ve gelecek vizyonunu paylaştı. Bakan Göktaş, istihdamdan eğitime, spordan dijital erişilebilirliğe kadar birçok alanda engelli bireylerin hayatın her alanına tam ve bağımsız katılımını sağlamak için çalıştıklarını vurguladı.

Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı ve İlerlemeler

Toplantının ana gündem maddelerinden birinin 2024 yılı izleme raporu olduğunu belirten Göktaş, Eylem Planı'nın uygulama sürecinde geçen iki yılda kaydedilen somut gelişmeleri şöyle sıraladı:

  • Eğitim ve Farkındalık: İlk ve ortaöğretim müfredatına engellilik farkındalığı içerikleri eklendi. Üniversiteler ve TÜBİTAK bünyesinde 80 araştırma ve 68 proje desteklendi.

  • Spor Başarıları: 1800 antrenör engelli sporculara özel eğitim verdi. 17 bin 500'ün üzerinde sporcu eğitim programlarından yararlandı. Paris 2024 Paralimpik Oyunları'na 94 sporcuyla katılarak tarihin en yüksek seviyesine ulaşıldı.

  • Dijital Erişilebilirlik: Kamuya açık dijital içerikler ve web siteleri erişilebilir formatlarda düzenlendi. Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamunun tüm dijital hizmetlerinde erişilebilirlik bir zorunluluk haline getirildi.

Gelecek Vizyonu: 2030 Engelsiz Vizyonu

Bakan Göktaş, 2023–2025 dönemini kapsayan Eylem Planı'nın "2030 Engelsiz Vizyonu"nun ilk adımı olduğunu belirterek yeni hedefleri açıkladı:

  • Yeni Eylem Planı: 2026–2028 dönemini kapsayan II. Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nın hazırlıkları sürüyor.

  • Kapsayıcı Eğitim: Eğitim ortamının öğrenciye uyum sağlaması esasıyla, engelli öğrencilerin okullara erişimi ve öğrenme süreçlerine tam katılımı hedefleniyor. Bu konuda Kapsayıcı Eğitim Alt Çalışma Grubu'nun tespitleri yol gösterici olacak.

Erken Çocukluk Dönemine Özel Müdahale

Gelişimsel riski veya engeli olan 0–8 yaş arası çocuklar için başlatılan "Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sistemi" hakkında bilgi veren Göktaş, şu detayları paylaştı:

  • Pilot Uygulama: Ankara, Bursa, Mersin ve Kahramanmaraş'ta kurulan Erken Çocukluk Gelişim Merkezleri'nde yürütülen pilot çalışmalarla 195 çocuğa ve ailesine ulaşıldı.

  • Bütüncül Hizmet: Bakım, sağlık, koruma ve eğitim hizmetleri tek bir noktadan sunularak çocuğun güçlü yanları ve ihtiyaçları belirleniyor. Hedef, bu modelin ülke geneline yaygınlaştırılması.

Bakan Göktaş, 2025 Aile Yılı kapsamında engelli bireyler ve aileleri için daha güçlü ve erişilebilir destek mekanizmalarını hayata geçirmeye devam edeceklerini vurguladı.



Gönderen: haber



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024