SUCUĞUNDA TADI KAÇTI!.. - Eskişehir Haberler

SUCUĞUNDA TADI KAÇTI!..

Anasayfa / Yazarlar / Hüseyin DÜŞ

 
Kıymetli dostlarım, birkaç ay önce hem tatil hem de sağlık bulmak maksadıyla ailecek Afyon Sandıklıdaki Hüdayi Kaplıcalarına gitmiştik. Güzel ve gelişmekte olan güzide bir Anadolu ilçesi olan Sandıklıya gitmişken Afyon sucuğu yemeden gelmek olmaz diye düşünerek ilçe merkezindeki esnafa sorarak o bölgede meşhur sayılan bir sucuk satın aldık. Ertesi sabah kahvaltıda yemek üzere sucuğu elime aldığımda gayri ihtiyari bir alışkanlık dolayısıyla ürün etiketini incelemeye başladım. Ne göreyim. Sucuk markasının hemen altında kangal sucuk ibaresi olduğu için etiketin kalan kısımlarını satın alırken okumamıştım. Meğer küçük yazıların olduğu yerde “ısıl işlem görmüştür” ibaresi yer almaktaydı. Bildiğim kadarıyla et ürünleri tebliğine göre sadece fermente sucukların etiketlerine sucuk ibaresi yazılabilmekteydi. Bizim sucuk diye aldığımız ürün ısıl işlem gördüğü için etiketin ön kısmına sucuk ibaresi yazılmaması gerekirdi. Bu tür ürünler “ısıl işlem görmüş sucuk benzeri üründür” ibaresi ile satılabilir. Eski tatları özlemiş olduğumuzdan geleneksel sucuk yemek düşüncesiyle almış olduğum sucuğun ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün olduğunu anlayınca ürünü aldığım yere giderek ürünü iade ettim. İade sebebim olarak, aldığım ürünün fermente sucuk görünümü verilmiş “Isıl İşlem Görmüş Sucuk Benzeri Ürün” olduğunu bildirerek yaptım. Yetkili kişi benim bu itirazıma, “Hayır beyefendi siz yanlış biliyorsunuz, sizin bildiğiniz gibi değil” şeklinde bir itirazda bulundu. Bu hususta eksik biliyorsam, araştırıp gereğini yapacağım diyerek ayrıldım.
  Şimdi biraz parmak basalım bu sucuk meselesine. Bildiğimiz Türk tipi sucukta, sarımsak ve birtakım baharatlar ile ette fermantasyon sağlanır. Yani sucuk, et, yağ ve baharat karışımının içerisinde meydana gelen kimyasal reaksiyonlarla farklı lezzette ve daha uzun kullanım süresine sahip bir ürün hâline getirilir.
  Türk Gıda Kodeksi, et ürünleri tebliğinde geleneksel "Fermente Türk Sucuğu" şöyle tarif edilir:
  Büyük baş ve küçük baş hayvan etlerinin kıyma makinesi veya kuterde çekilip, tuz ve baharat ile karıştırıldıktan sonra tabiî veya uygun suni kılıflara doldurularak belirli şartlarda fermantasyon ve kurutma işlemi uygulanarak nem oranı % 40 ve altına düşürülmüş, kesit yüzeyi mozaik görünümünde olan ısıl işlem uygulanmamış fermente et ürünüdür.
  Yetkililer son zamanlarda piyasada satılan 1-2 liralık sucuk ve salam ürünlerine karşı dikkatli olun uyarıları yapıyor. Ham maddesi kırmızı ya da beyaz et olan salam, sosis ve sucuklara "tavuk sakatatı" katılıyor ya da bol miktarda soya, baharatlarla karıştırılarak sucuk imal ediliyor. O da yetmezmiş gibi bozulmuş ve son kullanma tarihi geçmiş sucuklar, yeniden üretim kazanlarına dökülüp, sarımsak ve baharatlarla karıştırılıp yeniden işleniyor ve satışa sunuluyor şeklinde duyumlarda almaktayız. Ayrıca bazı üreticiler, fabrikasyon sucuk, salam, sosis ürünlerini üretirken "nitrat" kullanımını arttırarak ürünün kullanma tarihini daha da uzatıyorlar. Gıda tüzüğüne göre aslında bu ürünlere binde beş oranında nitrat katılması gerekmektedir. Bu orandan fazlası önemli sağlık problemlerine ve en çok da böbreklerde tahribata neden olduğu bildirilmektedir.
  Fatih Üniversitesi tarafından et ürünleriyle ilgili "DNA inceleme" yöntemiyle bir araştırma yapıldı. İstanbul'daki 25 ayrı markaya ait 93 farklı işlenmiş et numunesinin DNA'sının incelendiği araştırmada çarpıcı sonuçlar elde edildi. İncelenen ürünlerin %35,1'inde muhteviyatında olmaması gereken kanatlı hayvanların DNA'larına rastlandı. Markalı ve markasız birçok ürünü kapsayan araştırma sonuçlarına göre, salamdan sucuğa, sosisten jambona kadar birçok işlenmiş ve çiğ et ürününde etiket bilgilerinin aksine imalatta sahtekarlık yapılıyor. Araştırma sonucunda birçok markanın "yüzde yüz dana eti" diye sunduğu işlenmiş etlerin muhteviyatında aslında büyük oranda tavuk ve hindi gibi kanatlı hayvanları kullandığı ispatlanmış oldu.
  Söz buraya gelmişken yetkililerden sucuk benzeri ürünlerin etiketlerine büyük harflerle ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ SUCUK BENZERİ ÜRÜN şeklindeki ibarelerin belirgin bir şekilde iliştirilmiş olduğunun tespiti için, denetimlerini sıklaştırmalarını diliyoruz.
  Kısacası şunu söylemek istiyorum. Sucuk severseniz fermente sucuk tercih ediniz. Çünkü ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürünlerde imalat sahtekarlığının daha çok yapılacağı muhtemeldir. Her ısıl işlem görmüş sucuk’ta kötüdür demek yanlış olur ama tercih sizin tabi. Her şeye rağmen işini hakkıyla yapan, kendi yemeyeceği gıda ürünlerini üretmeyen dürüst üreticilerin var olduğuna olan inancımız tamdır. Allah (c.c) bu gibi insanlarımızın sayısını arttırsın.

 Daha sağlıklı ve daha güvenilir gıdalar tüketeceğimiz güzel günlere kavuşmak dileğiyle. Kalın sağlıcakla… 

24.508 okunma

Yorum Yap

6 Kasım 2018 Salı
Bioenerji ile şifalan
22 Haziran 2018 Cuma
Vakit Değiştirme Vakti!..
23 Mart 2018 Cuma
Niyet hayır, akıbet hayır
30 Aralık 2017 Cumartesi
ÖYLE BİR ZAMAN GELECEK Kİ!..
26 Eylül 2017 Salı
Boş yere yaratılmadın!..
21 Ekim 2016 Cuma
Ne Günlere Kaldık
1 Mart 2016 Salı
Akıllı Adam Olmak!
16 Aralık 2015 Çarşamba
Nereye Gidiyoruz, Hani Kalkınma!..
28 Ekim 2015 Çarşamba
Kim bu Fos Osmanlıcılar...
2 Eylül 2015 Çarşamba
KÖTÜ YÖNETİCİ VE DECCAL
14 Temmuz 2015 Salı
Müslümanların Helakı!..
22 Mayıs 2015 Cuma
Kimse yapamaz, Ak Parti yapar!..
29 Nisan 2015 Çarşamba
YALANCI MAĞRURLAR BİZE YABANCI
26 Mart 2015 Perşembe
Memleketi Mahveden Beceriksizler
3 Ocak 2015 Cumartesi
İDEAL TOPLUM HAYAL Mİ?
6 Ağustos 2014 Çarşamba
Hayır, hayır yüz bin kere hayır!..
24 Haziran 2014 Salı
İSLAM, SİYASET, YÖNETİM
11 Nisan 2014 Cuma
Bir Gençlik!..
28 Şubat 2014 Cuma
Ben Kimden Tarafım 2
30 Aralık 2013 Pazartesi
CEMAAT, HÜKÜMET, MENFAAT
26 Kasım 2013 Salı
YALAN YANLIŞ EĞİTİMİMİZ!..
30 Ekim 2013 Çarşamba
Kanlı Ellerin Kanlı Projesi: BOP
21 Eylül 2013 Cumartesi
Dünya Liderini Dinliyorum!..
13 Temmuz 2013 Cumartesi
Ah O Gemide Bende Olsaydım!..
11 Mayıs 2013 Cumartesi
Tarlaya Neler Ektik?..
26 Mart 2013 Salı
Saptırıcı Liderler
20 Şubat 2013 Çarşamba
İslam’a dönen Müslümanlar
26 Aralık 2012 Çarşamba
Politika Tesadüf Mü, Komplo Mu?
19 Kasım 2012 Pazartesi
AŞK ADAMI MI?.. KAÇIP FIRDÖNEN Mİ?..
22 Ekim 2012 Pazartesi
KIYAMET NE ZAMAN?
2 Ekim 2012 Salı
Sadıklarla olmak
28 Ağustos 2012 Salı
Fitre ve Çay Simit Hesabı
24 Temmuz 2012 Salı
Canlı Müslüman İstiyoruz!..
28 Haziran 2012 Perşembe
Cinsi Bozuklar
1 Haziran 2012 Cuma
Karakterli Müslüman!..
2 Mayıs 2012 Çarşamba
Aslından Koparılmış Protestanlar
21 Mart 2012 Çarşamba
Haktan Yana Olmak
24 Şubat 2012 Cuma
Lider ve Sistem 2
4 Şubat 2012 Cumartesi
LİDER ve SİSTEM
11 Ocak 2012 Çarşamba
KISSADAN HİSSE!..
26 Aralık 2011 Pazartesi
Allah İçin Çalışmak!..
10 Aralık 2011 Cumartesi
Cihad Ne Demek?
15 Ekim 2011 Cumartesi
HAYIRLARA MOTOR, ŞERLERE FREN
22 Ağustos 2011 Pazartesi
İnandığın Gibi Yaşa Türkiyem
25 Temmuz 2011 Pazartesi
BEN KİMDEN TARAFIM?..!..
19 Haziran 2011 Pazar
Ya Güdersin Ya Gidersin
13 Haziran 2011 Pazartesi
Seçim Sonuçları Ne Gösterdi?
25 Mayıs 2011 Çarşamba
Hayalüstü Hayaldi!.. Gerçek Oldu!..
19 Mayıs 2011 Perşembe
NE HALLERDEYİZ 2
11 Mayıs 2011 Çarşamba
2.Abdülhamit, Erbakan ve Tekerrür
17 Mart 2011 Perşembe
ORGANİK MAYAMIZ “İSLAM !..”
28 Şubat 2011 Pazartesi
SUCUĞUNDA TADI KAÇTI!..
11 Şubat 2011 Cuma
Ne Hallerdeyiz ?
1 Şubat 2011 Salı
Ya AKP Olmasaydı !..
online ziyaretçi: 249
 
yukarı