Orhan Hoca üzülmüş müdür? - Eskişehir Haber

Konuk Yazar

Konuk Yazar
Konuk Yazar

Orhan Hoca üzülmüş müdür?

Orhan Hoca üzülmüş müdür?
Yayınlama: 1 Aralık 2013 Pazar - 10.754
A+
A-

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Harun Karacan’ın adaylık açıklaması ve videosu hakkında konuşurken yine “kurduğum Anadolu Üniversitesi” demiş. TBMM’de gösterilen Eskişehir videosunun tartışılacak bir yönü yok, sosyal medyada da dalga geçildi zaten. Ama Büyükerşen’in açıklaması başka bir konuyu yine akıllara getirdi. “Anadolu Üniversitesini Yılmaz Büyükerşen mi?” kurdu.

AÜ KURULDUĞUNDA BÜYÜKERŞEN, AKADEMİ BAŞKANI DEĞİLDİ
Mevcut bilgiler üzerinden tartışalım. Anadolu Üniversitesinin temelini oluşturan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Prof.Dr. Orhan Oğuz Başkanlığında 1958 yılında kuruldu. 11 yıl Eskişehir Akademisi başkanlığı yaptı ve Akademi’nin gelişimini sağladı. 1961 yılında “Eskişehir Üniversitesi” fikrini ortaya attı. Bu sırada Yılmaz Büyükerşen Akademi’de öğrenciydi ve 1962 yılında mezun oldu. Büyükerşen, 1966 yılında Doktor, 1968 yılında Doçent oldu. Bu arada Eskişehir Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi de 1969 yılında kuruldu. Orhan Oğuz, 1969 yılında seçimlere girdi ve Eskişehir Milletvekili olarak seçildi. Oğuz, daha sonra Milli Eğitim Bakanı oldu. Bu sırada “Eskişehir Üniversitesi” için çalışmalara başladı ve 1973 yılında “Anadolu Üniversitesi” kuruldu. “Anadolu Üniversitesi” yasal olarak kurulduğunda, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve Eskişehir Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi ayrı kurumlardı. Yılmaz Büyükerşen 1973 yılında profesör oldu, Akademi Başkanı olması 1976’da gerçekleşti. Bu arada bu üç kurumdan ayrı olarak 1978’de “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Yüksekokullar ve Yabancı Diller Yüksekokulu” kuruldu. 20 Temmuz 1982 tarihli 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile bu dört kurum birleştirildi ve yine “Anadolu Üniversitesi” adı altında bir üniversite oluşturuldu. Kurulan yeni bir üniversite değildi, bu dört kurum birleşmişti. Rektörlüğüne Yılmaz Büyükerşen getirildi.

Prof.Dr Orhan Oğuz da, Anadolu Üniversitesinde İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde yıllar sonra öğrencilerle bir araya geldiği bir toplantıda şunları söylemişti: “Bugün çocuklarımızla, torunlarımızla bir araya geldik kahvaltı edip eski günleri andık. O zamanlar Eskişehir’de bir tek profesör vardı ve üniversitenin kuruluşu için de beni çağırdılar. Ama tohumun yeşermesinde bana yardımcı olan birçok arkadaşım oldu. Anadolu Üniversitesi artık dünya üniversitesi konumunda. Bu üniversiteyi kurduğum ve üniversitenin geliştiğine şahit olduğum için çok mutluyum, çok gururluyum.”

BÜYÜKERŞEN NEDEN HİÇ ORHAN OĞUZ’DAN BAHSETMİYOR?
Orhan Oğuz, tek profesördü ve Akademi’yi kuracak başka biri yoktu. Zaman içinde “Eskişehir Üniversitesi” fikri gerçeğe dönüştü. Oğuz, “Ama tohumun yeşermesinde bana yardımcı olan birçok arkadaşım oldu” derken onları anmayı ihmal etmiyor. Ama nedense, Yılmaz Büyükerşen Anadolu Üniversitesinden bahsederken, hiç hocalarından ve arkadaşlarından bahsetmiyor. Büyükerşen daha sonra üniversiteyi geliştirmiş olabilir. Ama Orhan Oğuz’Prof.Dr. Orhan Oğuz eski öğrencisi ile böyle bir tartışmaya hiç girmedi. Eminiz ki, girmez de, söylemez de. Nezaketi gereği bunu uygun görmez, “hocalığını” gösterir, gösteriyor da… Ama siz Orhan Oğuz’un yerinde olsanız, hiç üzülmez miydiniz?

Not: İsteyenler tüm bu bilgileri Anadolu Üniversitesinden, resmi kurumlardan ve Büyükşehir Belediyesinin web sitesindeki Yılmaz Büyükerşen’in biyografisinden de kontrol edebilir. 

 

Murat Atikel
İki Eylül Gazetesi 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024