Orantısız reklam gücü - Eskişehir Haber

Konuk Yazar

Konuk Yazar
Konuk Yazar

Orantısız reklam gücü

Orantısız reklam gücü
Yayınlama: 22 Haziran 2013 Cumartesi - 10.732
A+
A-

Yine yeni bir seçimin öncesindeyiz. Her seçim dönemi yeni reklam araçları hayatımıza giriyor. Büyükerşen reklamın gücünün farkında...

Elinde Bilboardlar ve reklam panoIarı ve şehrin en kritik noktalarında kiralık büyük duvarlar var. Bütün bunları tartışmalı biçimde İhale verdiği bir şirket eliyle yürütüyor. Ayrıca kamuoyunda bir gazetenin ve yerel TV'nin gölge sahiplerinin olduğu konuşuluyor. Buna bir de Köprübaşında yer alan devasa led ekranı da eklediğinizde Eskişehir'in en etkili reklam ünitelerine Büyükşehir Belediyesi'nin sahip olduğunu söyleyebiliriz. 

Ne var bunda diyeceksiniz?

Bu seçimler Eskişehir'in yaşacağı en kritik seçim olacak. En son seçimde Büyükerşen 16 puanlık bir farkla makası epeyce açmıştı. Tabi bu sonuçta Hasan Gönen'in hakkını teslim etmek gerekir. AK Parti'nin en büyük hatası akademisyen adaylardır. Büyükerşen akademik kimliğiyle değil girişimci yönüyle başarılar elde etmiştir. Vizyonsuz, silik ve ezik akademik adaylarla yola çıkmak bu makasın daha fazla açılmasından başka bir işe yaramayacaktır.

AK Parti adayını iyi belirlediği taktirde Buyükerşen'in CHP'den seçime girmesinin avantajını yaşayacak. Seçimi AK Parti'nin kazanması için kendi oylarını muhafaza etmesi yeterlidir. Bu günlerde Espark'ta yapılan her türlü eylem CHP'ye zarar vermekte AK Parti'ye oy kazandırmaktadır. Eskişehir, Büyükerşen'i partiler üstü gördüğü için seviyordu. Ancak son olayları yanlış okudular. Marjinal hareketlere verdikleri destekler kamuoyunda antipati oluşturmuştur. Büyükerşen büyük İhtimalle Ahmet Ataç'ın gazına gelmiştir.

Tüm bunları göz önüne aldığımda önümüzdeki seçim kazananın en fazla % 3 ila 4 arasında fark atacağı bir seçim olacaktır. İyi bir seçim kampanyasının % 2 ila 8 arasında sonuca etki yaptığını gösteren araştırmalar var. Genç Parti örneğini anımsadığımızda hiç yoktan çıkmış bir Partinin % 7 oranında oy aldığına şahit olmuştuk. Nasıl almıştı bu oyları hatırlayalım. Bangır bangır reklam yapmıştı. Eskişehir bu seçimlerde hiç görmediği biçimde bir propagandaya maruz kalacak. Büyükşehir okullardan çocukları toplayarak, Mahallelerden kadınları toplayarak sürdürdüğü tanıtım faaliyetlerini, parklarında, müzelerinde, tramvayında, duvarında, led ekranında, biIboardlarında önce belediye bütçesini kullanarak Eskişehir reklamı yapıyormuş gibi sürdürecek, son düzlükte ise bu güzelliklerin sözüm ona mimarı devasa resimleriyle boy gösterecektir. Bu seçimlerde % 1 oya bile müthiş ihtiyacı olacak.

Bunu bir kenara yazın demeyeceğim. Nadir Şaşar'ın arşivinde bu yazı hep duracak zaten.
Bu seçimde Büyükerşen kazanmak için Makyevelli'ye bile dudak uçuklatacak numaralar çekecektir. Son dönemi çünkü... Artık mühim olan kazanmaktır, gerisi teferruattır.


Benim anlamadığım bundan önceki seçimlerde tanıtım ve medyadan sorumlu genel başkan yardımcılığı da yapmış bir vekil vardı (Murat Sertcan mıydı neydi?). Buna rağmen etkili reklam yapamadı. Eskişehir'deki performansını görünce bunun kendine hayrı yok diye görevden aldılar sanırım. Şimdi de Eskişehir'in İletişimci bir bakanı var. Bakalım bu sefer ne olacak? Eğer Nabi hoca bu orantısız reklam gücünü farkedemezse seçim bağıra bağıra gidiyor. 

Murat Taşkın olsa ne derdi? Bizden söylemesi...

Nadir ŞAŞAR
ajans26.com 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024