SİVRİHİSAR’IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR’IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU

SİVRİHİSAR’IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU
Yayınlama: 20 Eylül 2012 Perşembe - 13.978
A+
A-

SİVRİHİSAR’IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU

20 EYLÜL 1921...Bugün ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 91.Yılı…Gelin o günlere bir göz atalım.

91 yıl önce Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde yapılan Sakarya Savaşı'nda Türk ordusundan darbe yiyen, kaçarken SİVRİHİSAR ve köylerini yakıp, yıkıp Yunan ordusunu bir daha gelemeyecek şekilde ilçemizden temizleyen kahraman ordumuzun tüm sıralı askerlerine saygı ve hürmetlerimizi sunarız.

19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla başlayan Milli Kurtuluş direnişi Ağustos 1922’de şahlanarak son darbeyi vurmaya başlamış, 9 Eylül 1922 Eylül Yunan işgal kuvvetlerinin İzmir de denize dökülmesi ile sonuçlanmıştır.

İlçemiz insanı bu milli kurtuluş destanının yazılmasında, çok büyük kahramanlıklar göstermiş ve önemli roller oynamıştır. Bunlardan en önemlileri; “Sivrihisar’lı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey”, “Zaimoğlu konağı” ve “Sivrihisar Uçağı”dır.

SİVRİHİSAR’LI MÜLAZIM (TEĞMEN) AHMET HAMDİ BEY:19 Mayıs 1919 günü Samsun’a çıkan, Mustafa Kemal Paşa Samsun’dan, ilk raporunu 22 Mayıs 1919 da, hükümete verir. Raporda: “İngiliz kıtasının, Samsun’ a çıkması üzerine, memleketin yabancı istilasına uğradığı hissine kapılan ve Rum taşkınlıklarına kızan, 15. fırka (Tümen) makineli Tüfek Subayı Ahmet Hamdi Efendi, Rum çetelerinin, Türk Köylerine ve halkına yapmakta oldukları zulüm ve tecavüzden üzülerek, bir makineli tüfek ve emrindeki askerlerle, 17-18 Mart 1919 gecesi, dağa çıkmıştır“ şeklinde göndermiştir.
Türk Makineli Tüfek birliğinden Sivrihisar’lı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey’in bu olayı “Kurtuluş savaşının ilk kıvılcımı ve ilk direnişini” göstermesi bakımından çok önemli bir olaydır. Bu olaydan sonra İngilizler dikkatlerini bu bölgeye çekti ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silâhlandığı konusundaki şikâyetleri arttı.

ZAİMOĞLU KONAĞI: Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk,İstiklal Savaşı sırasında bir süre ikamet ettiği ve bakanlar kurulunun Ankara dışında ilk kez toplantı yaptıkları SİVRİHİSAR’daki Zaimoğlu Konağıdır. Ankara dışındaki ilk toplantısına başlayan Mustafa Kemal başkanlığındaki Bakanlar Kurulu tam bir hafta süreyle ateşkes konusunu görüştü. Hararetli tartışmaların yaşandığı”Zaimoğlu Konağı’ndaki toplantıda ateşkes önerisi, “Anadolu topraklarının hemen boşaltılması şartıyla” kabul edildi.

SİVRİHİSAR UÇAĞI: Kurtuluş Savaşı dönemi tüm Anadolu gibi Sivrihisar’da yokluk ve Yunan işgalinin altında ezilmiş,buna rağmen Sivrihisar halkı; dişinden tınağından artırdığı ve aralarıda topladığı 4.000 lirayla 1921 yılında Ordumuza bağışladığı uçak ve Kurtuluş Savaşında gösterdiği kahramanlıkla gurur ve sevinci birlikte yaşamaktadır.
Atatürk’ün özel not defterine kendi el yazısı ile şöyle bir not düştüğünü;“Sivrihisar’dan tayyare bedeline verilmek üzere Osmanlı Bankası’na 4 bin lira çeki Eskişehir Mebusu Mehmet Efendi’dedir. (Fevzi Paşa’ya verilecektir.)” deyip o meşhur imzsını atmıştır.

Yukarıdaki gerekçelerle Sivrihisar Kurtuluş Savaşındaki tarihsel yerini alırken haklı gururuda üzerinde taşımaktadır.Ecdadımızla ne kadar övünsek azdır.

"Kurtuluş savaşı”, Atatürk önderliğindeki Türk Milleti'nin, içinde bulunduğu şartlar ne kadar ağır olursa olsun, bağımsızlık ve özgürlüğünden asla vazgeçmeyeceğini, üstün bir inançla sergilediği tarihi bir dönüm noktasıdır.

Kurtuluş savaşı bağımsızlığın milli mücadele ruhunun yanı sıra halkın birlik ve beraberliği ile kazanılmıştır. Tüm tarihsel tecrübeler göstermiştir ki, bizi yenilmez ve güçlü kılan en önemli etken, milli birlik ve beraberlik ruhudur. Hepimize düşen görev; bizleri bu topraklarda ebedi kılacak olan birlik ve beraberliğimizi özenle korumaktır.

SİVRİHİSAR’da işgale boyun eğmemiş, özgürlük için ölmeyi yeğlemiş, Vatanı, Milleti, Bayrağı için gerektiğinde canını, malını, feda eden kahramanların diyarıdır.

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu vatan için canını ve varlığını feda eden aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi, milletin aziz evlatlarının önünde saygıyla eğiliriz. SİVRİHİSAR’lılar olarak bizlere böylesine güzel bir memleket hediye eden kahraman ecdadımızı, dedelerimizi, ninelerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY
necmigunay@hotmail.com




Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024