SİVRİHİSAR KAYALIKLARI VE TIRMANIŞ BAHÇESİ - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR KAYALIKLARI VE TIRMANIŞ BAHÇESİ

SİVRİHİSAR KAYALIKLARI VE TIRMANIŞ BAHÇESİ
Yayınlama: 2 Ocak 2011 Pazar - 9.881
A+
A-

Saygıdeğer Hemşehrilerim, Kıymetli Okurlarım! Bu yazımla Sivrihisar’ın bilinmeyen bir yününü huzurlarınıza taşımış olmaktan son derece kıvanç duyuyorum. Hepinize saygılar sunarım.

Dağcılık; Dağlarda yürüyüş ve kamp kurmanın yanı sıra tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur. Önceleri dağcılığın bir kolu olarak tanınan kaya tırmanışı, uzun süredir rüştünü ispatlamış, bağımsız bir spor dalı halinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

“Bolt" özellikle spor tırmanış rotalarında emniyeti sağlamak için belli aralıklarla kalıcı olarak kayalara çakılan 'Sabit Emniyet Çivileri'dir.

Tırmanış çeşitleri;

Geleneksel tırmanış; Boltlar olmadan sadece yanınızdaki malzemeleri kullanarak yapılan tırmanma şeklidir.

Sportif tırmanış; Önceden yerleştirilmiş boltları takip ederek, üstüne ekspres yerleştirerek rota üzerinden yapılan tırmanma şeklidir. Geleneksel tırmanışa göre daha kolay ve daha güvenlidir.

Kaya Tırmanışı

Sivrihisar kayalıkları Ankara’ya 130 km Eskişehir’e 100 km uzakta, tırmanışın ve ortamın güzelliği açısından önemli bir tırmanış bahçesi durumundadır. Ankara ve Eskişehir kaya tırmanışı açısından oldukça sınırlıdır. Ankara’da Hüseyingazi kayalıkları ve birkaç yapay duvarın  dışında tırmanış adına hiçbir varlığı yoktur. Bu durumda,  gidilebilecek en yakın tırmanış bahçeleri Sivrihisar ve Sivrihisar’a bağlı Karakaya kayalıklarıdır.

Sivrihisar tırmanış bahçesi: Geleneksel tırmanış için çok müsaittir. Sivrihisar tırmanış bahçesi, aynı zamanda Arama kurtarma pisti ve tatbikat alanıdır. Boltlu rotalara sahip değil, rota açısından da çok kısıtlıdır. Geleneksel tırmanış yapılan Sivrihisar kayalıkları: Balkayası, Sineklikaya ve Hisarkaya (Kuleler Topluluğu) dır.
Hisarkaya’da “İlkgöz ağrım, Emin dondu 23Nisan ve Kredi kartı” rotaları,
Sinekli kaya’da ise
Semadüştü,Tropik,Dehliz,Anlaşılmadı,Sekizli ve Kuş yuvası” rotaları bulunmaktadır.

Karakaya tırmanış bahçesi: Hem geleneksel, hem de sportif tırmanışa uygun doğa harikası bir yerdir. Rotalarının uzunluğu 10 metreden 25 metreye ulaşan, V dereceden proje zorluğuna kadar farklılaşan zorluklarda boltlu rotalar bulunmaktadır. Boltlu rotaların bir kısmında standart iniş istasyonu yoktur. Kayalıklar doğu - batı yönünde uzanan, geniş yüzeyleri kuzey ve güney yönlere  bakan yelken ve kulelerden oluştuğu için hem kış, hem de yaz için mükemmel bir tırmanış ortamı oluşturmaktadır.

Sivrihisar’ın kuzey ve kuzey batısında yer alan Sivrihisar tırmanış bahçesi, ülkemiz adına önemli bir tırmanış bahçesi olarak ulusal ve uluslar arası yarışmalara ev sahipliği yapmaması için hiçbir sebep yoktur. İlçemizin ev sahipliğinde “Sivrihisar Kayalıkları Tırmanış Şenlikleri” adında bir etkinliğin planlanarak uygulanması ve bu vesileyle Türkiye gündemine gelmesi ilçemizin tanıtımına önemli katkılar sağlayacağı görüşündeyim. Bunun için yapılması gereken bu bölgeye gelen misafirlere alt yapının oluşturularak hizmetin bir an önce getirilmesi gerekmektedir.

Bölgenin tek dezavantajlı olduğu konu kamp yerinde su imkânlarının kısıtlı olmasıdır. Bölgede bulunan dağlardan gelen suyollarının temizlenerek o bölgedeki su kaynaklarının değerlendirilmesi yöremize olan ilgiyi daha da artıracaktır. Bölgeye Kamp kuracak ekiplerin ekip liderleriyle bağlantılar kurularak tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak üzere seyyar bay/bayan tuvaletleri, etkinliğin veya kampın düzenleneceği gün ihtiyaç duyabilecekleri malzemelerden oluşacak bir araçla yardımcı olunmalıdır.

Sivrihisar’ın geleneksel bir tırmanış bahçesi olarak kalması ve boltlama yapılmaması yöre insanı olarak öncellikli isteklerimizin başında gelmektedir.

Amacım Sivrihisar’ın bir değerini ülke veya dünya gündemine taşımak, ilçemin tanıtımını yapan, bu konuda çalışma yapacak kişi ve kuruluşlara yardımcı olmaktır. Bu duygularla herkesin yeni yılını yeniden kutlar, saygıyla selamlar, işlerinde kolaylıklar dilerim.

SAYGILARIMLA  Necmi GÜNAY

necmigunay@hotmail.com

05072183066





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024