YAŞAYAN TARİH, BİLGE İNSAN AHMET BİCAN ATMACA - Eskişehir Haber

YAŞAYAN TARİH, BİLGE İNSAN AHMET BİCAN ATMACA

YAŞAYAN TARİH, BİLGE İNSAN AHMET BİCAN ATMACA
Yayınlama: 1 Kasım 2010 Pazartesi - 10.018
A+
A-

 

Saygıdeğer Hemşehrilerim, Değerli dostlarım hepinize saygılar sunarım. Bu yazımda sizlere SİVRİHİSAR’ ın yaşayan tarihi, bilge insan Sayın AHMET BİCAN ATMACA ’yı dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

 

 Sayın ATMACA; Sen herkesi yazdın, seni yazacak biri çıkmayacak mı sandın? Bir çırağa ustayı yazmak kolay mıdır? Karınca kararınca beynimin ürettiği, dilimin döndüğünce onu sizlere anlatmaya çalışacağım. Sürç-i lisan edersem affola! Takdir siz sevgili okurlarındır.

 

Gerçek SİVRİHİSAR aşığı, ilçemizin her yerinde alın teri olan, eşsiz yazılarıyla her zaman Sivrihisar olgusunu ön planda tutan “ÖZ BE ÖZ SİVRİHİSAR’LI” Ahmet Bican ATMACA’ yı anlatmaya elbette sayfalar yetmez.

 

1931 Sivrihisar doğumlu, 3 dönem belediye meclis üyeliği,3 dönemde il genel meclis üyeliği yapmış, 1963 yılında “IŞIK” matbaasını kurmuş,1973 yılında ise “SİVRİHİSAR’ ın SESİ” gazetesini yayın hayatına sokmuştur. Uzun yıllar ilçemize değişik şekillerde hizmetleri olmuş, birçok derneğin kuruculuğunu, yöneticiliğini ve idareciliğini yapmıştır. Yazdığı kitaplar;

 

—Sivrihisar’da yetişen ünlüler ve menkıbeleri,

—Sivrihisar ve köylerinde Yunan Mezalimi,

—Eskişehir ili, ilçeleri ve köylerinde Yunan mezalimi,

—Sivrihisar Çeşmeleri,

—Musalla tarihi ve camisi,

—Yenice mahalle tarihi,

—Hayatım çile isimli şiir kitabı,

—Parola Vatan, işareti ölüm isimli tiyatro eseri.

— İstiklal Savaşında Sivrihisar isimli eserinin yazımı devam etmektedir.

 

Kimi insanlar vardır: Yaptıklarına inanamazsınız. Çünkü yaşantıları, ortalama insan sınırlarının çok üstündedir. Uykuyu gözlerine haram kılarlar. Çünkü İlim, ibadet ve hizmet aşığıdırlar. Sen de,  ben de veya onda şu veya bu şekilde doğrudan ya da dolaylı emeği olan en azından mürekkep kokan eski baskı makinesinin yanında oturtup bir baba tavrı ve ulema anlayışı ile çay içerken devlet, millet, SİVRİHİSAR ve tarih nasihatleri veren, yaşayan SİVRİHİSAR belgesellerinin mimarı Ahmet ATMACA.

 

Gazetesini okuyor, kendilerinin izniyle aynı gazetede bende yazıyorum. Yazdığı ve değindiği hususları okudukça ”hey koca çınar bir ömür verdin bu uğurda ama yorulmak bir yana keyifle, devam ediyor, değme siyasetçilere ve bürokratlara da örnek oluyorsun” demekten kendimi alamıyorum.

 

Ahmet Bican ATMACA kimdir, nasıl bir kişiliktir?

 

 —Ahmet ATMACA,  Doğruların adamıdır. Mazlumun yanında, hakikatin peşindedir. SİVRİHİSAR’ ın nadide aydınlarındandır.

 

—Ahmet ATMACA "yaşayan canlı tarihtir". Kitapları, Sivrihisar tarihine ışık tutmaktadır. İlçemizin gören gözü, işiten kulağıdır.

 

— Ahmet ATMACA; Söz konusu hak ve hakikatse, onu susturamazsınız. Sözünü esirgemeyen, her türlü olumsuzluğa anında tepki veren SİVRİHİSAR’IN SESİ’ dir.

 

Ahmet ATMACA Ankara Salnamesinin Sivrihisar bölümlerini Osmanlıca’ dan Türkçe’ ye yaptığı çevirilerle karanlık Sivrihisar tarihini gün ışığına çıkarmıştır.En bariz örnek;Nasrettin  Hocamızın kızı Fatma Hatunun mezarının yerini göstererek “tarihe ve tarihçilere” de yol ve yön göstermiştir.

 

Ahmet ATMACA Osmanlı ve Selçuklu eserleri konusunda nice profesörlere ders verecek bilgiye sahiptir.

 

Ahmet ATMACA’ nın en çok üzüldüğü göz göre göre Sivrihisar tarihinin ve kültürünün yıkılarak, kitapları yakılarak, tarihi eserlerin atlı arabalarla ilçe dışına çıkarıldığını görmektir.


Ahmet ATMACA, devamlı okuyan araştıran, sorgulayan bir beyindir. O, deli bir ırmaktır coştukça coşar. İlim yolunda dur durak bilmeden yürüyendir. Karanlıklar içinde bir ışıktır.

 

Ahmet ATMACA SİVRİHİSAR ‘ın geleceğini kendi çıkarından daha yüksekte tutandır.Doğruları söylediği için dokuz köyden kovulmuş”, yinede Sivrihisar’ın menfaatini düşünmüş ama kimseye yaranamamıştır.

 

Ahmet ATMACA ;”Sivrihisar dışarıya beyin göçü ihraç eder” diyerek ilçem insanına olan güvenini, onun akıllı, çalışkan ve dürüst olduğunu dilinden düşürmez.


Ahmet ATMACA en büyük eserim dediği “Sivrihisar İslami İlimler Vakfı”nın dernek ve vakıf aşamasında kuruculuğunu ve mevcut yönetimde yönetim kurulu üyesi olarak vakfa taşınmazlar kazandırmakta, yüksek öğrenim yapan öğrencilere de burslar vererek onların eğitimine katkı sağlamaktadır.

 

Evet, ulu çınar işte böyle… Bu yazımdan sonra, sana ne yapmış ki Sivrihisar için? Diyenler çıkacaktır. Deyen desin aldırma. Onu söyleyenler yukarıda bıraktığın eserlere baksınlar, yeniden okusunlar daha da olmazsa boş vakitlerinde bir aynaya baksınlar.

 

Allah size sağlık ve uzun ömür, diline ve beynine güç versin. Versin ki bu memleket ve sahipsiz SİVRİHİSAR’ a daha faydalı icraatlar için “YAZICIOĞLU KALESİNİN” üzerine imzanızı atın. Atın ki o imzanızı yaptıklarınızı gören herkese emsal olsun.


Sivrihisar nice bilge insanları bağrından çıkarmıştır. Gerçekten bizim büyüklerimizden öğreneceğimiz, tecrübelerinden istifade edeceğimiz oldukça fazla birikimleri vardır. SİVRİHİSAR’ ın aydınlık yarınlara, kavuşması için onların tecrübeleri bizim daha emin adımlarla ilerleyebilmemiz için çok ama çok önemlidir.

 

Hepinizi Sivrihisar hasretiyle kucaklar, herkesi “ATMACA” gibi eserler bırakmaya ve örnek almaya naçizane davet etmek isterim. Tüm hemşehrilerimi ve dostlarımı saygıyla selamlar,  işlerinizde kolaylıklar dilerim.

 

SAYGILARIMLA Necmi  GÜNAY

 

necmigunay@hotmail.com

 

05072183066

 

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024