SİVRİHİSAR BALIKDAMI KUŞ VE BALIK CENNETİ - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR BALIKDAMI KUŞ VE BALIK CENNETİ

SİVRİHİSAR BALIKDAMI KUŞ VE BALIK CENNETİ
Yayınlama: 2 Haziran 2010 Çarşamba - 10.313
A+
A-

 
Saygıdeğer Dostlarım, Kıymetli Okurlarım, Bu yazımda sizlere dünyada eşine ender rastlanan güzelliklerin buluştuğu, Su kuşlarına olduğu kadar tatlı su balıklarına da yuva olan “BALIKDAMI KUŞ VE BALIK CENNETİNDEN” bahsetmek istiyorum.

Türkiye'nin en büyük sulak alanlarının başında gelen “Balıkdamı” Sivrihisar'ın 40 kilometre güneyindeki Sakarya Nehri'nin önüne set çekilmesiyle oluşturulan ve yaklaşık 1470 hektar alana sahiptir. Yaklaşık 5 km genişliğinde ve 20 km uzunluğunda bir alanı kaplar. Toplam alanı ise 30 bin dönüm civarındadır Balıkdamı çok sayıda küçük gölet ve büyük bir sazlıktan oluşur. 1980 yılında ikinci derecede doğal sit alanı, 1994 yılında yaban hayatı koruma sahası ilan edilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. 2005'te de yaban hayatı geliştirme sahası ilan edilirken, bir bölümü de ayrılarak koruma altına alınmıştır.

İsminden akıllara öncelikle balık çeşitlerine mekân olarak bilinen “Balıkdamı”nın bilinmeyen veya önemsenmeyen en önemli özelliği; Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarından kanat çırparak yola çıkan binlerce göçmen kuşun konaklama merkezi olmasıdır. Önemli kuş göç yolları üzerinde bulunan Türkiye'de, kuşların İç Anadolu'ya girişteki ilk uğrak yeri olan Balıkdamı, göç dönemlerinde 150 civarında kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

Orta Anadolu’daki kuşlar için merkezi barınma ve çoğalma yeri olan Balıkdamı, bölgedeki su kuşları için hayati önem arz ediyor. Yöre, Asya’da yaşayan yabani su kuşları için batıdaki son durak özelliği de taşır.

“Nesli tehlike”deki pek çok su kuşuna ev sahipliği yapan Balıkdamı'nda; Karabatak, saz horozu, tepeli pelikan, kuğu, yeşil Rus ördeği, küçük kerkenez ve bataklık kuşu gibi türlerin de bulunduğu pek çok su kuşu barınıyor. “Nesli tükenmekte” olan;Çayır delicesi, Küçük kerkenez, angıt,ak balıkçıl,gece balıkçılı,alaca balıkçıl,ekin kargası,balaban küçük karabatak. Kara Sumru Bataklık Kamışçını gibi su hayvanları da bulunmaktadır.

Balıkdamı’ nda ki balık türleri;sazan, yayın, turna, sarıbalık, kızılkanat gibi balık çeşitleri ile tatlı su karidesi, Su samuru ve porsuk gibi hayvanların da bulunduğu bilinmektedir.

Yıllar önce, Balıkdamı’nda ondan fazla balık çeşidi yaşarken, bugün bu sayının giderek azaldığı görülmektedir.''İsrail yayını” bölgede bulunan balıkların baş düşmanı. Balıkların yumurtalarını ve küçük balıklarını, bununla birlikte diğer balık türlerini yiyiyor.

Balıkdamı, son yıllarda yapılan bilinçsiz kara ve deniz avcılığının ve kimi köylülerin, Sakarya Nehri’nin yatağını değiştirerek suyu tarlalarına götürmesi doğal hayatı olumsuz yönde etkilemiştir.
Doğal güzellikleri, kuş ve balık çeşitliliğiyle eşsiz bir doğa harikası olan Balıkdamı acil önlem alınmadığı takdirde buradaki doğal hayat sona erecektir. Balıkdamı için koruma ve ıslah çalışmalarına acilen başlanılması gerekmektedir.

Öncelikle balık çeşitlerinin artırılması için "İsrail yayını" ile mücadele edilerek bölgede balık çeşitlendirilmesine gidilmelidir. Kuşlar ve su hayvanları ile ilgili olarak çevre tamamen koruma altına alınarak, kuşlara doğal ortamlar sağlanmalı kuşların yumurtlama ve gelişim sürecinde profesyonel anlayışla veterinerler ve bölgeyi iyi bilen ziraat mühendisleriyle koordineli çalışmaların içine girilmelidir.

Doğal hayatın ve ekolojik dengenin önem kazandığı günümüzde Balıkdamı gibi muhteşem bir yerin daha kalite ellerde tüm yurt ve dünya turizmine açılmasında çok büyük faydalar olacağına inanıyorum. Çocuklarımıza en güzel miras "çok güzel bir çevre" bırakmaktır.Bu vesileyle 5 Haziran "Dünya Çevre gününü "kutlarım.Sivrihisar sevdası adına “Balıkdamına” hayat verelim.


SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY
 
 
05072183066




Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024