KOSOVA İLE “BÖLGESEL KALKINMA” İŞ BİRLİĞİ - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

KOSOVA İLE “BÖLGESEL KALKINMA” İŞ BİRLİĞİ

KOSOVA İLE “BÖLGESEL KALKINMA” İŞ BİRLİĞİ
Yayınlama: 10 Mayıs 2023 Çarşamba
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı. Bursa’da düzenlenen törende Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka protokolü imza altına aldı. Protokol ile bölgesel kalkınma alanında ortak çalışma grubu kurulacak, uzman değişimi programları uygulanacak ve teknoparklar arasında ortak projeler gerçekleştirilecek.

BÖLGESEL KALKINMA

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Kosova'nın uluslararası alanda hak ettiği konuma erişmesi için müşterek gayretleri sürdürdüklerini belirterek “Kosova'nın NATO, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği üyelik vizyonunu destekliyoruz. Kosova'nın huzur ve refahı aynı zamanda Balkanlar'ın ve Avrupa'nın istikrarı anlamına geliyor. Bölgesel kalkınma alanında hem masada hem de sahada oldukça yoğun bir mesaimiz var. Biz bakanlık olarak bölgesel kalkınma alanında edindiğimiz tecrübenin paylaşılıp çoğalmasını, paydaşlar arasında iletişimin güçlenerek yeni iş birliği kapılarının aralanmasını arzu ediyoruz." dedi.

ORTAK ÇALIŞMA GRUBU

Varank, Kosova ile imzalanacak anlaşma kapsamında öncelikle bölgesel kalkınma alanında ortak bir çalışma grubu kurulacağını, bilgi, tecrübe ve iyi uygulamaları Kosovalı muhataplarla paylaşacaklarını, ortak proje geliştirme ve uzman değişim programları başlatacaklarını dile getirdi.

REFAHINI ARTTIRACAK

Teknoparklar, AR-GE ve yenilik merkezleri arasında ortak projeler geliştireceklerini anlatan Varank, "Kosovalı kardeşlerimizin refahını artıracak kıymetli projeleri el birliğiyle hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle imzalayacağımız mutabakat zaptının ülkelerimiz açısından hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum." diye konuştu.

ÜST DÜZEYE ÇIKACAK

Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Damka da Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğunu anımsattı. Damka, bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek, "Bu yapacağımız ikili anlaşma, Kosova'nın kalkınmasına, Kosova'da sanayi bölgeleri kurulmasına, Teknoparkların ve TEKMER'lerin, KOSGEB'in ve diğer alanlarda iş birliği geliştirecek ve Kosova'nın daha müreffeh bir şekilde kalkınmasına yardımcı olacak bir anlaşma metni. Umarım bu anlaşma metniyle her iki ülke arasındaki bu iş birliği daha bir üst düzeye çıkacaktır." diye konuştu.

ANAVATANIMIZ TÜRKİYE

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kosova'ya birçok alanda destek verdiğini vurgulayan Damka, "İstikrarlı bir Balkanlar için tabii ki güçlü bir Türkiye'ye ihtiyaç var. Bu güçlü Türkiye sayesinde bugün Balkanlar daha istikrarlı, daha müreffeh ve daha kalkınmış. Bu yüzden bizim için vatan Kosova ise ana vatanımız Türkiye.” dedi.

 

'

Gönderen: alfa_turk



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024