Ev sahibi ve kiracıların önce mahkemeye gitme devri bitti - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

Ev sahibi ve kiracıların önce mahkemeye gitme devri bitti

Ev sahibi ve kiracıların önce mahkemeye gitme devri bitti
Yayınlama: 27 Nisan 2023 Perşembe
A+
A-

Ev sahibi ve kiracıların önce mahkemeye gitme devri bitti. Yargı paketi olarak bilinen yargıda yeni düzenlemeleri içeren ‘İcra İflas Kanunu ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ Resmi Gazete’de yayımlandı. En çok dikkat çeken maddeler ise; kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve haciz işlemi ile ilgili olan maddeler oldu.

Bu karar hakkında hukuki görüşler nelerdir?

Eskişehirli Avukat Aslıcan Özgür İleli konu ile ilgili yaptığı açıklamada,  ‘’7. Yargı Paketi kapsamında 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 3 (üç) maddesinde değişiklik içeren 7445 sayılı İcra İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 5.4.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Birçok yeni düzenleme getirildi. Hukuki anlamda da; yargıya katkı sağlayacak birçok düzenleme var. Kirada arabuluculuk, göçmen kaçakçılığı, haciz uygulaması bunlardan bir tanesidir.

Haciz uygulamasında yeni dönem geldi

Değişiklikle ilgili; İcra ve İflas Kanununun 79 uncu maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir. Madde 79/a- İcra müdürü; haciz yapılması talep edilen yerin ‘konut’ olduğunu tespit ederse, bu yerde haciz yapılmasına karar verir ve bu kararı derhal icra mahkemesinin onayına sunar. Bu kararla birlikte icra müdürü tarafından verilen kararı icra mahkemesinin onaylaması gerekmektedir. Bu düzenleme hakkaniyete ve hukuka uygun olup, hukuk devleti olmayı sağlamlaştıran ve özel hayatın gizliliğini koruyan önemli bir adımdır.

Komşular artık mahkemeye değil, ‘Arabulucu’ya’

Komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar; Kira ilişkisi, taşınır taşınmaz malların paylaştırılması, ortaklığın giderilmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar dava şartı olarak ‘Arabulucu’ya’ gidecek.

Kiracı ve ev sahipleri de önce ‘Arabulucu’ya’

‘İlamsız’ icra yoluyla tahliye hariç, kira uyarlama, kira bedelinin tespiti, kiracı ve kiralayan arasındaki her türlü alacak tazminat ilişkisinden kaynaklı ‘Arabuluculuk’ dava şartıdır.

Toplumsal barışı ve adaleti sağlayan düzenleme

Özellikle komşuluk ilişkisinden ve ev sahibi ile kiracının ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar; yargının yükünü çok arttırmakla birlikte, davalar çok uzun seneler sürüp her iki tarafı da yormaktadır. Bu sebeple toplumsal barışı anayasal düzenin korunması, kişilerin kendi aralarındaki problemlere daha kısa sürede çözüm bulunabilmesi için hukuk devletine uygun bir düzenleme olmuştur’’ dedi.

 

HABER / FOTOĞRAF: ERTUĞRUL ALTINEL – ESKİŞEHİR

'

Gönderen: alfa_turk



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024