GÜMÜŞ; “ TARIMINDA MADENİNİN DE KAYNAĞI TOPRAK” DEDİ - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

GÜMÜŞ; “ TARIMINDA MADENİNİN DE KAYNAĞI TOPRAK” DEDİ

GÜMÜŞ; “ TARIMINDA MADENİNİN DE KAYNAĞI TOPRAK” DEDİ
Yayınlama: 20 Haziran 2022 Pazartesi
A+
A-

Eskişehir Madencilik Kümesi Derneği (EMKD) tarafından organize edilen veEskişehir Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde (ESO) düzenlenen ‘‘Tarım Arazileri ve MeralardaMadencilik Faaliyetleri İstişare Toplantısı’ na Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğünütemsilen Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İl MüdürYardımcısı Rıdvan Akpolat, Tarımsal Alt yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü EceÖzel Cura ile Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü İbrahim Balk katıldı.

ESO Mümtaz Zeytinoğlu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya; EMKDBaşkanı Metin Çekiç ve ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Madencilik Kümesi üyeleri dekatılım sağladılar.

Eskişehir Madencilik Kümesi Derneği Başkanı Metin Çekiç, maden sektörününöneminin altını çizdiği açılış konuşmalarında Türkiye'nin doğal kaynak rezervleri açısındandünyanın önemli ülkeleri arasında olduğunu ifade ederek “Özellikle pandemi sonrası artanenerji maliyetleri, hammaddede dışa bağımlılık hepimizin sofrasına artı maliyet olarakdönüyor. Sadece maden sektörü olarak değil toprağa dayalı üretim yapan tarım sektöründe deRusya-Ukrayna savaşı sonucunda yaşanılan sorunlar, bu alanların ne kadar önemli olduğunubir kez daha gösterdi. Ancak madenciler olarak bu sorunların yanı sıra ruhsatlandırma, madenfaaliyetlerinde yaşanan yapısal sorunlar ve kamuoyunda oluşan olumsuz algı gibi ciddisıkıntılarımız var. İlgili kurum ve bakanlıklar nezdinde bu sorunları çözüme kavuşturmakistiyoruz. Bugün EMKD tarafından gerçekleştirilen, madencilik sektörü ve Eskişehir İl Tarımve Orman Müdürlüğü arasında yüz yüze yapılan, sorunların ve çözümlerin konuşulduğu ilkistişare toplantısıdır “Dedi.

ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş ise Eskişehir madencilik sektörünün hem ihracathem de yurtiçi piyasasında ciddi bir potansiyel oluşturduğunu belirterek, “Madenden üretimyapan, taşa toprağa dayalı 2 komitemiz, 150'den fazla madencimiz var. Eskişehir bu anlamdaciddi bir altyapıya sahip. Türkiye'nin toplam cirosunda önemli payları bulunuyor. Bugün deburada hem madencilerimiz hem Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile bir araya gelerek,sektörde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini konuşacağız. Madencilik sektörününbürokrasinin ağır çarklarına takılmadan mevzuatlar çerçevesinde faaliyetlerinisürdürebilmeleri için ilgili kurum müdürlüklerimiz ile olumlu diyaloglar içerisindeyiz.Sorunlarımızı çözüme kavuşturma odaklıyız. Bu konuda tecrübeleri ve çözüm odaklı yapısıitibariyle İl Müdürümüz Ender Muhammed GÜMÜŞ’ ün İlimiz için önemli bir şans olduğunudüşünüyoruz ” dedi.

Kurum olarak iş birliğine açık olduklarını dile getiren Eskişehir Tarım ve Orman İlMüdürü Ender Muhammed Gümüş, “Topraktan çıkan her şey önemli, tarımın da madenin dekaynağı toprak. Kurum olarak sadece tarım alanında değil sanayi alanında da üreticilere ciddidestekler verdik ve milletimiz devletimizin lehine olacak her konuda iş birliğine açığız.Üretim yapan, istihdam sağlayan tüm madencilerimizin mevzuat çerçevesinde destekçisiolmaya devam edeceğiz. Pandemi ve Rusya-Ukrayna krizinden sonra tüm dünya ciddi şekildeetkilenmeye başladı. Bu sebeple sorun ve çözüm önerilerini derleyerek ilgililere doğru birşekilde iletmeli ve ortak bir yol haritası çıkarmalıyız. Kurumumuzun kapılarımevzuatlarımızın doğru anlaşılabilmesi ve sonradan firmalarınızın sıkıntı yaşamasını önlemekadına her zaman sizlere de vatandaşlarımıza da açıktır. ”Dedi.

Açılış konuşmaları sonrası Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü İbrahim Balk4342 Sayılı Mera Kanununun madencilik faaliyetleri kapsamında uygulamaları ve faaliyetlerihakkındaki sunumunu gerçekleştirdi. Sonrasında Arazi Toplulaştırma ve Tarımsal AltyapıŞube Müdürü Ece Özel Cura 5403 Sayılı Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı kanunununmadencilik faaliyetleri kapsamında uygulamaları konusunda sunumlarını yaptılar. Kümeüyelerinin uygulamalar hakkındaki sorularının cevaplanmasıyla toplantı sona erdi.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024