TÜRKSAT 5B UYDUSU HİZMETE ALINDI - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

TÜRKSAT 5B UYDUSU HİZMETE ALINDI

TÜRKSAT 5B UYDUSU  HİZMETE ALINDI
Yayınlama: 15 Haziran 2022 Çarşamba
A+
A-

Türkiye’nin uzaydaki gücüne güç katan Türksat 5B uydusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle hizmete alındı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Uydu filomuzun en güçlüsü olan Türksat 5B’nin kapasitesi, sabit uydulara göre 20 kat daha fazla olacak” dedi

Türksat 5B uydusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete alındı. Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Ülkemizin ‘yüksek verimli uydu’ sınıfının en yenisi ve en güçlüsü olan, Türksat 5B’yi hizmete almanın haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Türksat 5B haberleşme uydumuzu, 19 Aralık 2021’de başarı ile fırlattık. Uydumuz, 5 aylık yolculuğunun ardından, 17 Mayıs’ta 42 derecedeki yörüngesine ulaştı. Performans ve yörünge testlerini tamamladık” dedi.

Hizmete başlayan uydunun dünyanın üçte birinden fazlasını içine alacak geniş bir kapsama alanına sahip olduğunu aktaran Karaismailoğlu, 5B uydusunun yüksek veri iletim kapasitesi ile uydu internet hizmetinde Türkiye’nin çok daha geniş coğrafyalarda etkin olmasını sağlayacağını, denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir şekilde hizmet vereceğini söyledi.

“Uydu filomuzun en güçlüsü olan Türksat 5B’nin kapasitesi, sabit uydulara göre 20 kat daha fazla olacak” diyen Karaismailoğlu, “Bir yıl içerisinde, iki ayrı haberleşme uydusunu başarı ile uzaya gönderen dünyada sayılı ülkeler arasında yerimizi aldık. Cumhuriyet’imizin yüzüncü yıl dönümünde, yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A ile ilk 10 ülke arasında yerimizi alacağız” ifadelerini kullandı.

ULAŞIM VE HABERLEŞMEYE 20 YILDA 172 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTIK

Son 20 yılda AK Parti hükümetleri döneminde, Türkiye’nin ulaşım ve haberleşmesi için 172 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığının altını çizen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

“Milletimize neyin sözünü verdiysek, liderliğinizde hepsini hayata geçirdik. Bugünle yetinmedik. Ülkemizin ulaşım ve iletişiminin 2035 ve 2053 hedeflerini belirledik. Amacımız, 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımları yapmaktır. Yerli ve milli altyapının haberleşmede ne kadar önemli olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Bu doğrultuda haberleşme sektöründe; bilgi ve iletişim altyapısının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını, fiber ve genişbant altyapısının ve kullanımının yaygınlaştırılmasını, sektörde etkin rekabetin ve tüketici refahının geliştirilmesini, yerli ve milli üretimin desteklenmesini, yerli ve milli 5G altyapısının tamamlanmasını, siber güvenliğin geliştirilmesini hedefleyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

UZAYDA İZİ OLMAYANIN, DÜNYADA GÜCÜ OLMAZ

Türkiye’nin bir yıl içerisinde Türksat 5A ve Türksat 5B gibi iki önemli uyduyu başarı ile uzaya gönderen sayılı ülkeler arasında yerini aldığını aktaran Karaismailoğlu, Türkiye’nin yatırım, istihdam, üretim, ihracat ile büyütme çabaları için gerekli altyapı yatırımlarını planlı bir şekilde gerçekleştirmeyi sürdüreceğini ifade etti. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Uzayda izi olmayanın, dünyada gücü olmaz anlayışıyla; var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024