TAREKS Tohumdan ihracat başarısı - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

TAREKS Tohumdan ihracat başarısı

TAREKS Tohumdan ihracat başarısı
Yayınlama: 6 Kasım 2021 Cumartesi
A+
A-

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki TAREKS Tohum, Özbekistan’da faaliyet gösteren bir firma ile yaklaşık 600.000 dolar tutarında danelik ve silajlık mısır tohumu çeşidi ihracatı için anlaşma imzaladı. Böylece 2021 yılında Özbekistan’a yaptığı ihracatını iki katına çıkaran TAREKS Tohum, 2022 yılı ihracat hedefini ise 1.000.000 dolar olarak belirledi.

Dışa bağımlılığı azaltacak projelere öncelik

TAREKS Tohum, sektöründe modern üretim alt yapısı, Ar-Ge çalışmaları ile hibrit mısır, hububat (buğday, arpa, tritikale vb.), patates, nohut, bazı yem bitkilerinde yapmış olduğu yatırımlar, 40.000 tonluk üretim ve tohum işleme kapasitesi ile ülke tarımına katkı sağlamaya devam ediyor.

TAREKS Tohum özellikle Ar-Ge faaliyetleri ile dışa bağımlılığı azaltacak ve verimliliği artıracak projelere de öncelik veriyor.

TAREKS, Ar-Ge yatırımlarıyla rekabetçi oldu

Son yıllarda ağırlık verdiği Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiği özel tohum çeşitleriyle ülke tarımı ve çiftçilerin geleceği için katma değer üreten TAREKS, yürütmüş olduğu yerli hibrit mısır geliştirme projeleri ile rekabetçi çeşitler geliştirerek sektörde uluslararası firmalarla rekabet edecek seviyeyi yakalayarak hibrit mısır tohumluğunda ihracat yapar konuma geldi.

Mısır tohumları yerli ve hibrit

Mısır tohum faaliyetlerini Altınova/Balıkesir’de bulunan mısır tohumu ıslah istasyonu ve tohum kurutma-işleme tesisi ile yürütmekte olan TAREKS, özellikle 2009 yılında kurduğu Ar-Ge Merkezinde ıslah ettiği ve geliştirdiği yerli ve milli hibrit mısır çeşitlerini üretiyor.

Çiftçilerin hizmetine sunduğu danelik ve silajlık mısır tohumlarının, üretim ve pazarlama çalışmaları ise kendi ıslah ettiği 10’dan fazla çeşit ile yürütülüyor.

7 ülkeye mısır tohumu ihracatı

TAREKS Tohum, her yıl tohum portföyüne yeni çeşitler ekliyor ve bu çeşitleri piyasada satışa sunuyor. Şirket özellikle 2019 yılından itibaren ihracatı arttırmaya yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürürken, bu kapsamda halihazırda 7 ayrı ülkeye hibrit mısır tohumu ihracatı yapılıyor.

Şirketin, 2021 yılında mısır tohum ihracatı gerçekleştirdiği Özbekistan’da, danelik ve silajlık çeşitleri çiftçilerin beğenisini kazanırken, yüksek verim sonuçlarıyla dikkat çekti. 2022 yılı ihracat planlamaları çerçevesinde, TAREKS Tohum Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Bağcı ve Genel Müdürü Burhanettin Topsakal koordinasyonunda yapılan görüşmeler neticesinde, Özbekistan’da faaliyet gösteren bir firma ile yaklaşık 600.000 dolar tutarında danelik ve silajlık çeşitlerin ihracatının yapılacağı bir anlaşma imzalandı.

İhracat hedefini ikiye katladı

İmzalanan anlaşmayla 2021 yılı için Özbekistan’a yaptığı ihracatını iki katına çıkaran TAREKS Tohum, 2022 yılı ihracat hedefini ise 1.000.000 dolar olarak belirledi.

Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraklerinden TAREKS, geliştirdiği, üretim ve pazarlamasını yaptığı tohum çeşitleriyle çiftçilerimizin tohum ihtiyacını karşılayarak tarımda dışa bağımlılığı azaltırken, özellikle son dönemde yaptığı çalışmalarla hibrit mısır tohumlarını yurtdışına satarak ülke ekonomisine de katkı veriyor.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024