TCDD TAŞIMACILIK VE SOBE VAKFI’NDAN ANLAMLI İŞBİRLİĞİ - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

TCDD TAŞIMACILIK VE SOBE VAKFI’NDAN ANLAMLI İŞBİRLİĞİ

TCDD TAŞIMACILIK VE SOBE VAKFI’NDAN ANLAMLI İŞBİRLİĞİ
Yayınlama: 2 Eylül 2021 Perşembe
A+
A-

TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Hasan Pezük: “Günde binlerce yolcuyu ulaştıran yüksek hızlı, ana hat, bölgesel trenlerimiz ile Marmaray ve Başkentray'da yolcuların dikkatine sunulacak olan çeşitli video, afiş gibi görsel araçlarla otizm farkındalığı mutlaka artacaktır.”

Genel Müdür Pezük: “Kovid-19 tedbirleri kapsamında 6 Eylül'den itibaren şehirler arası trenlerde seyahat edecek yolcularımızın aşı kartlarını ya da son 48 saat içinde yaptırılan negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri gerekiyor.”

TCDD Taşımacılık ve SOBE (Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim) Vakfı arasında düzenlenen işbirlik etkinliği toplumumuzda “Otizm Farkındalığı”nı artırmak ve geliştirmeyi hedefliyor. Vakfın Konya’da bulunan merkezinde 1 Eylül’de düzenlenen etkinliğe TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Hasan Pezük ve Sobe Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ak katılım sağladı. Yapılan işbirliği sonucunda TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğünce, otizm farkındalığını artırmak için yüksek hızlı, ana hat, bölgesel trenler ile Marmaray ve Başkentray'da çeşitli video, afiş gibi görsel araçlarla mesajlar verilecek.

Etkinlikte konuşan Pezük: “Günde binlerce yolcuyu ulaştıran yüksek hızlı, ana hat, bölgesel trenlerimiz ile Marmaray ve Başkentray'da yolcuların dikkatine sunulacak olan çeşitli video, afiş gibi görsel araçlarla otizm farkındalığı mutlaka artacaktır.” ifadelerini kullandı.

"Otizm Farkındalığı" projesi kapsamında yürütülecek çalışmada otizmin bir hastalık ve eksiklik değil farklılık olduğunun altı çizilirken toplumda bu konudaki farkındalığın geliştirilmesine katkı sağlanacak.

Etkinlik sonu imzalanan protokolle çokça tercih edilen demiryolu araçları sayesinde toplumun ciddi bir kesimine ulaşılıp otizmli bireylerin topluma uyum sağlayarak kazandırılması ve ailelerin yaşadıkları bu zorlu süreçteki deneyimlerine empati duygusunun geliştirilmesi amaçlanıyor.

"3,6 Milyon Engelli Yolcumuzu Varacakları Yere Ulaştırdık"

TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Hasan Pezük, SOBE'de düzenlenen imza töreninde, daha sağlıklı bir toplum için sosyal sorumluluk projelerine destek sağladıklarını söyledi.

Sayıları 10 milyona ulaşan engelli bireylere ve ailelerinin sorunlarına çözüm üretmenin herkesin ortak sorumluluğu olduğuna işaret eden Pezük, engellilerin demiryolu ulaşımından kolay ve rahat bir şekilde yararlanması için bütün tedbirlerin alındığını vurguladı.

Pezük, 2019'da hizmet vermeye başlayan "Turuncu Masa" uygulamasıyla engelli vatandaşların seyahatlerine yardımcı olduklarını belirterek, "Onlar yalnız bırakılmamakta, seyahatlerinin başlangıç ve bitimine kadar her türlü destek sağlanmaktadır. 13 YHT Garı'nda verdiğimiz Turuncu Masa hizmetiyle bugüne kadar 14 binden fazla engelli vatandaşımıza destek olduk. Ayrıca YHT, ana hat ve bölgesel trenlerimiz ile 2017'den bugüne kadar 3,6 milyon engelli yolcumuzu varacakları yere ulaştırdık." diye konuştu.

Otizm konusunda toplumda yeterli farkındalığın bulunmadığını dile getiren Pezük, şunları kaydetti: “SOBE ile birlikte yürüteceğimiz işbirliği sayesinde otizm konusunda toplumsal farkındalığın oluşturulmasına katkı sağlayacağız. Bu işbirliği ile toplumda otizm farkındalığının yükseleceğine inanıyorum. Günde binlerce yolcuyu ulaştıran yüksek hızlı, ana hat, bölgesel trenlerimiz ile Marmaray ve Başkentray'da yolcuların dikkatine sunulacak olan çeşitli video, afiş gibi görsel araçlarla otizm farkındalığı mutlaka artacaktır. Demiryolu geçen şehirlerde bir tek vatandaşımızın bile otizm farkındalığı kazanması ve empati yapabilmesini sağlayabilirsek bu hepimizi çok mutlu edecektir. Unutmayalım ki otizm bir hastalık, bir eksiklik değildir. Otizmle bir ömür boyu yaşamak durumunda kalan arkadaşlarımızın ve ailelerinin bizden istediği tek şey bu farklılığı kabul edip onlara destek olmamızdır.”

Pezük: “Aşı Kartı ve Negatif PCR Test İbrazı 6 Eylül'de Başlıyor”

Pezük, yolculara da önemli bir hatırlatmada bulunmak istediğini belirterek, “Kovid-19 tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığımızın genelgesi doğrultusunda 6 Eylül'den itibaren şehirler arası trenlerde seyahat edecek yolcularımızdan aşılı ya da hastalığı geçirmiş ve 18 yaş üzeri olanlar bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre herhangi bir test zorunluluğu bulunmadan seyahatlerini gerçekleştirebileceklerdir. Ancak bu durum dışında kalan yolcularımızın son 48 saat içinde yaptırılan negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri gerekiyor. Hastalığı geçirmemiş, aşısı bulunmayan ve negatif PCR testi sunmayan misafirlerimiz trenlere kabul edilmeyecek bilet ücretleri iade edilmeyecektir.” şeklinde konuştu.

Pezük, Kovid-19 ile mücadelede başarılı olmanın ancak hepimizin duyarlı olması ile mümkün olduğunu ve gerekli tüm tedbirlerin alındığının ancak yolcularımızın da bunlara uymasının çok önemli olduğunun altını çizdi.

SOBE Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ak da 2016'da faaliyete başlayan kurumda 180'e yakın öğrencinin eğitim aldığını söyledi.

Selçuklu Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin işbirliğinde çalışmaların yürütüldüğünü aktaran Ak, otizmin görülme sıklığının artmasına rağmen farkındalığın aynı oranda artmadığını, TCDD Taşımacılık ile yapılan protokolle otizmin tanınırlığının artırılmasının hedeflendiğini dile getirdi.

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024