KİRALAR ŞİŞİRİLİYOR, OTURULACAK EV BULUNAMIYOR - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

KİRALAR ŞİŞİRİLİYOR, OTURULACAK EV BULUNAMIYOR

KİRALAR ŞİŞİRİLİYOR, OTURULACAK EV BULUNAMIYOR
Yayınlama: 24 Ağustos 2021 Salı
A+
A-

Ev sahiplerinin kiracılardan fahiş ücretler talep etmesine ve zam dönemlerinde yasal orandaki artışın üzerinde kira artışı yapmalarına Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik’ten tepki geldi.

 

Türkiye’de öğrenci kenti olarak bilinen Eskişehir’de ev fiyatlarda büyük artış yaşandı.

 

Bir buçuk yıldır süren salgın nedeniyle öğrencilerin büyük çoğunluğu memleketlerine giderek daireleri boş bıraktı.

 

Pandemi nedeniyle ev üretiminin de azaldığını söyleyen emlakçılar, hem vatandaşı hem de esnafı zor günlerin beklediğini söylüyor.

 

KİRALIK EV KONUSUNDA SIKINTI YAŞANACAK”

 

Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, üniversitelerin açılacak olmasıyla birlikte kente bir hareketlilik geldiğini söyleyerek,

 

“Öncelikle okulların açılacak olması şehrimiz açısından iyi, esnafımız açısından iyi olduğunu düşünüyorum. Çünkü yaklaşık bir buçuk yıldan beri okulların açık olmamasının Eskişehir esnafına çok zararı oldu gerçekten. Şehrimizde her dönem kiralık ev konusunda bir sorun olmadığını görüyordum. Bu yıl ise şehrimizde kiralık ev konusunda da bir sıkıntı yaşanacak gibi duruyor. Çünkü ben üyelerimi geziyorum. Onlara da sorduğumda kiralık evlerin artık olmadığını söylüyorlar. Bunun da çok çeşitli nedenleri var. Yaklaşık bir buçuk yıldan beri pandemi dönemi yaşıyoruz. Bu dönemde ev üretimi olmadı. Bunun da sebepleri doğru dürüst çalışılmaması, inşaat üretilmemesi başlıca sebepler diyebiliriz. Şu an da inşaat maliyetlerinin yüksek olması, bazı müteahhitlerin üretime girmek istememelerini sebeplerden başlıcaları sayabiliriz. Geçen yıl öğrenci arkadaşlarımızın evlerinin çoğu boş kaldı. Okullar açılmayınca bütün öğrenciler kendi memleketlerine geçtiler. Ev sahipleri evleri boş kalmasın diye artık önüne gelen ailelere verdiler” dedi.

 

Ev üretiminin olmaması nedeniyle ev fiyatlarının da arttığını kaydeden Başkan Çelik,

 

“Evin olmamasıyla birlikte ev fiyatlarının da arttığını görüyoruz. Yaz dönemiyle birlikte yeni evlenen çiftler var. Bunlar tabi yeni ev kiralamak istiyor. Yaklaşık olarak 1000 lira ile 3500 lira arasında yeni evlerin kiralandığını görüyoruz. Öğrencilerin kalacakları evler ise 1000 liradan başlayarak 2500 TL’ye kadar yükseliyor. Bizim tahmin etmediğimiz fiyatlar da yükselmeler olduğunu görüyoruz. Bu 1,5 yıldan beri hiçbir hareketin olmaması nedeniyle bizim de sebebini sayamadığımız nedenlerle fiyat artışı görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“ÖĞRENCİLERİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR”

 

Eskişehir’e gelecek öğrencileri konut fiyatları konusunda zor günlerin beklediğine dikkat çeken Çelik,

 

“Bir anlamda öyle diyebilirim. Arz ve talep dengesi bozuldu. Bunu biz bu şekilde görüyoruz. Biz Eskişehirliler olarak öğrencilere olumsuz bir durum yaşatmadık, yaşatmak da istemiyoruz. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız” diye konuştu.

 

“FIRSATÇILARA İTİBAR ERMEYİN”

 

Devletin konut fiyatlarına yüzde 15 civarında zam yapılacağını söylediğini ancak durumu fırsata çeviren insanların da olduğunu kaydeden Çelik,

 

“Devletimizin açıkladığı zam oranı yüzde 15 civarında. Ev sahiplerinden fırsatçılık yapmak isteyenler olabilir. Bunlara mümkün olduğu kadar yer vermemeye, bu kiraları arttırmamaya, haksız kazanç olacağından dolayı vatandaşların itibar etmemelerini istiyoruz. Yabancı uyruklu vatandaşların da fiyat artışlarında etkisi var. Afganlılar, Suriyeliler, İranlılar çarşı merkezlerinde bulabildikleri evleri tutuyorlar.  Fiyat artışı sebeplerden bir tanesi de bunlar diyebilirim” şeklinde konuştu.

istikbalgazetesi.com

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024