SÜT TÜKETİMİNİN ARTMASI İÇİN FİYATLAR AŞAĞI ÇEKİLMELİ - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

SÜT TÜKETİMİNİN ARTMASI İÇİN FİYATLAR AŞAĞI ÇEKİLMELİ

SÜT TÜKETİMİNİN ARTMASI İÇİN FİYATLAR AŞAĞI ÇEKİLMELİ
Yayınlama: 1 Haziran 2021 Salı
A+
A-

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, süt tüketiminin artması için üreticinin yükü hafifletilerek fiyatların aşağı çekilmesi çağrısında bulundu.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, 1 Haziran Dünya Süt Günü kapsamında yaptığı açıklamada “Üreticinin üzerindeki yükler azaltılarak süt fiyatlarının toplumun her kesiminin kolaylıkla ulaşabileceği seviyelerde tutulması sağlanmalı” dedi.

GÜNDE 2 BARDAK TÜKETİN
İçerdiği besin öğeleriyle insanlar için vazgeçilmez bir gıda maddesi olarak adlandırılan sütün faydalarına dikkati çeken Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, “Süt, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal protein, karbonhidrat, yağ ile mineraller ve vitaminlerin önemli bir kısmını tek başına karşılar. Süt ve süt ürünleri yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1, B2, B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin ögesi kaynağıdır. Ayrıca süt yağında A, D, E ve K vitaminleri bulunur. Uzmanlar, kemiklerin ve dişlerin yapı taşı olan kalsiyum açısından oldukça zengin ve vücutta kullanılabilirliği en yüksek gıda maddesi olan sütün, düzenli olarak günde iki bardak veya eşdeğeri kadar süt ürünü tüketilmesini önermektedir” diye konuştu.

SOKAKTA SATILANIN RİSKİ YÜKSEK

Sütün, mikroorganizmalar için de ideal bir ortam sunduğuna da dikkati çeken Serkan Durmuş,

“Kalitesini korumak ve halk sağlığı açısından güvenli hale getirebilmek için süt, sağımdan hemen sonra soğuk zincire alınmalı ve bir takım endüstriyel süreçlerden geçirilerek tüketiciye ulaştırılmalıdır. Tüketiciler, bilinçsiz kişiler tarafından gıda güvenliği ve besin değerleri açısından en uygun olan pastörize ve UHT sütler yerine, herhangi bir denetime tabi olmayan sokak sütü almaya yönlendiriliyor. Mevzuata uygun şekilde satışa sunulan çiğ sütler, kesinlikle doğru süre ve sıcaklıkta ısıl işlem uygulanmadan tüketilmemelidir. Çiğ süt veya çiğ sütten üretilen süt ürünlerinin (yoğurt, peynir, kefir) tüketilmesi bruselloz ve tüberküloz (verem) gibi son derece tehlikeli hastalıklara neden olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

‘YETKİLENDİRİLMİŞ GIDA DANIŞMANI SİSTEMİ BAŞLAMALI’

Türkiye’de sütün daha fazla tüketilmesi için çiğ süt ile perakende süt fiyatları arasındaki farkın azaltılmasına yönelik politikalar geliştirilmesi gerektiğini de belirten Durmuş, “Süt fiyatlarındaki artışın engellenmesi için süt üreticisi, çiftçi ve köylüye verilen destekler artırılmalı. Kırsal kalkınmaya önem verilmeli, kooperatifler desteklenmeli ve yerel yönetimler, süt ile ilgili süreçlere dâhil olmalı. Sütün tüketiciye ulaştırılmasında etkili ve sonuca odaklı organizasyonlar planlanmalı. Süt tüketiminin artırılmasına yönelik politikalar geliştirilmeli, okul sütü projesinde yaşanan aksaklıklar düzeltilerek devam ettirilmeli. Süt ve süt ürünlerindeki denetim artırılmalı, kayıt dışı üretime ve satışına izin verilmemelidir. Gıda mühendislerinin teknik bilgisinden, üretimden-denetime kadar olan her aşamada yararlanılmalıdır. Özellikle tek başına gıda mühendisini istihdam edemeyecek ölçekteki küçük gıda işletmelerinin, teknik ve hijyenik destek alabilmeleri amacıyla, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı`na önerilen ‘Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanı’ sistemi de yaşama geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024