Fındık bahçeleri, zirai insansız hava araçlarıyla ilaçlanıyor - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

Fındık bahçeleri, zirai insansız hava araçlarıyla ilaçlanıyor

Fındık bahçeleri, zirai insansız hava araçlarıyla ilaçlanıyor
Yayınlama: 5 Mayıs 2021 Çarşamba
A+
A-

Ordu Büyükşehir Belediyesince, fındık bahçeleri zirai insansız hava araçlarıyla (ZİHA) ilaçlanmaya başlandı.

Belediye tarafından başlatılan Fındık Verimliliği (FINVER) Projesi kapsamında, Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin teknoloji iştiraki TARNET tarafından verilen ZİHA hizmeti, tarım arazilerinde kullanılıyor.

Fatsa ilçesi Küpdüşen Mahallesi'ndeki 10 dönümlük fındık bahçesi, 10 dakika gibi kısa bir sürede ZİHA ile ilaçlandı. Bu ilaçlama tekniği sayesinde fındık bahçelerinde verimin artması, zaman ve işçilik açısından tasarruf sağlanacak.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Proje Koordinatörü Asım Suyabatmaz, ZİHA'ları fındık bahçelerini ilaçlama noktasında dünyada ilk kez kendilerinin kullandığını söyledi.

Proje çerçevesinde bahçelerdeki verimi iki katına çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Suyabatmaz, "Fındığın verimliliğini artırmak amacıyla hazırladığımız FINVER Projesi kapsamında bahçelerine bakamayan ya da imkânsızlıktan atıl kalan kişilerden bahçelerini 5 yıllığına kiralıyoruz. 5 yıl boyunca budamasından gübrelemesine kadar tüm bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Bu süre zarfında aynı alandan alınan fındık miktarını iki katına çıkarma hedefimiz var." dedi.

Suyabatmaz, teknolojiden yararlanarak en üst seviyede fayda sağlama gayreti içerisinde olduklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"İnsansız hava araçlarını zirai alanlarda kullanmak üzere tarım alanlarını ilaçladık. Dakikalar içinde 10 dönümü ilaçlayarak vatandaşımızın maliyetini düşürüyor ve fındıktaki veririmi artırarak bölgemize artı bir katma değer katıyoruz. Bizim projemiz kapsamında Ordu Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan ORTAR Şirketi tarafından kiralanan bahçelerde bu hizmeti vereceğiz. Eğer vatandaşlarımız arzu ederse TARNET vasıtasıyla kendi bahçelerini ilaçlatabilirler."

"ZİHA’lar maliyeti ciddi anlamda düşürüyor"

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdür Yardımcısı Harun Murat Çakır ise, ilerleyen günlerde üye çiftçilerin randevu sistemiyle bahçelerini ZİHA'larla ilaçlatabileceklerini aktardı.

Çakır, ZİHA'ları ilk kez 2019 yılında çeltik arazilerini ilaçlamak için kullandıklarını belirterek,  "2019 yılında Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürlüğü olarak biz ve teknoloji iştirakimiz TARNET ile iş birliği yaparak bölgemizdeki çeltik arazilerini ZİHA'larla ilaçladık. Şimdi ise Ordu'da ilk kez ZİHA'larla ilaçlama yaptık. Bir süre sonra çiftçi ortaklarımız randevu sistemiyle kooperatiflerimiz vasıtasıyla bahçelerini ZiİHA'larla ilaçlatabilecekler. ZİHA’lar maliyeti ciddi anlamda düşürerek; zaman anlamında çiftçilerimizi rahatlatacak. Üye çiftçilerimiz ve ortaklarımız bu hizmetten faydalanabilirler." diye konuştu.

TARNET Operasyon Birimi Sorumlusu Mustafa Akgül de geleneksel yöntemlerle mümkün olmayan engebeli arazi şartlarında bu sistemle hizmet verdiklerini anlattı.

Genelde üreticilerin sırt pompalarıyla kendi arazilerini ilaçladığını anlatan Akgül, "Bir üretici sırt pompasıyla günde 10 dönümlük bir araziyi ilaçlayabilir. Biz ZİHA ile 10 dönümlük bir araziyi 10 dakikada ilaçlayabiliyoruz. ZİHA aracıyla bir yılı aşkın süredir Samsun bölgesindeki çeltik arazilerinde ilaçlama yapıyoruz. Buradaki çiftçilerimizden çok olumlu geri dönüşler aldık. Çeltikle başlayan ZİHA serüvenini fındık ile devam ettirmek istiyoruz ve Dünya’da ilk kez Ordu Büyükşehir Belediyesinin projesi kapsamında fındık bahçelerini ZİHA'larla ilaçladık." ifadelerini kullandı.

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024