Türkiye’de Lokomotif Sektörlerin İhracatının Önü Kesilmemeli - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

Türkiye’de Lokomotif Sektörlerin İhracatının Önü Kesilmemeli

Türkiye’de Lokomotif Sektörlerin İhracatının Önü Kesilmemeli
Yayınlama: 24 Nisan 2021 Cumartesi
A+
A-

Takım tezgahları sektörünün beklentisi ilave ödenen ek vergilerin kaldırılması yönünde!

Son dönemlerde Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi ve katma değerli üretime geçilmesi amacıyla çeşitli sektörler bazında özel teşvikler sağlanıyor. Teşvik belgesine bağlanan yatırımlar kapsamında ithalat izni verilen makine ve teçhizatın payı ise sabit yatırım tutarının yüzde 50’sini aşmış durumda.  Konu özelinde açıklamada bulunan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “Yatırım teşviki kapsamında olan ürünlerin büyük bölümünü ülkemizde üretiyoruz. Şu da bir gerçek ki makine üretiminde kullanılan kimi yedek parçaları ithal ederken çok yüksek vergiler ödüyoruz. Ancak bakıldığında aynı yedek parçalarla yurt dışında üretilen makineler ülkemize vergisiz şekilde geliyor. Bu da ister istemez dışarıdan gelen makine ile ülkemizde üretilen makine arasında ciddi fiyat farkına yol açarken haksız rekabete de neden oluyor. Bu nedenle takım sektörü olarak yetkililerden beklentimiz ilave ödenen ek vergilerin kaldırılması” dedi.

Türkiye ekonomisinin kalkınmasında lokomotif görevi gören sektörler için özel teşvikler sağlanıyor. Teşvik belgesine bağlanan yatırımlar kapsamında ise ithalat izni verilen makine ve teçhizatın payı, sabit yatırım tutarının yüzde 50’sini aşıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre; geçen yıl ocak ayından bu yana toplam 241 milyar 881 milyon liralık sabit yatırım öngören projeler için teşvik belgesi düzenlendi. Bu teşvik belgeleri kapsamında 14 milyar 826 milyon dolarlık ithal makine ve teçhizat kullanılması öngörülürken; ithal makine ve teçhizatın bugünkü tutarı 119 milyar 794 milyon liraya ulaştı.

Takım tezgahlarında yatırım oranı bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı
Yatırım oranlarının artışıyla ilgili açıklamada bulunan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, bu durumda sabit yatırım ve gayrimenkul yatırım oranlarına bakılması gerekliliğinden söz etti. Yerli makine imalatçılarının üretimde kullandıkları bazı komponentlerin ithalatında yüksek oranlı vergi ödediğini; aynı parçalarla yurt dışında üretilen makinelerin ise teşvik belgesi kapsamında vergisiz ithal edildiğini açıklayan Aydoğdu, ilave ödenen ek vergilerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.  Makine sektörü ile takım tezgahları sektörünü farklı yorumlamak gerektiğini bir kez daha anımsatan Aydoğdu, takım tezgahlarında yatırımın oranının bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında arttığını belirtti. Türkiye’nin her yıl 1,3 milyar dolarlık takım tezgahı kullanması gerektiğini ve bu sayede de başta otomotiv, savunma sanayii ve beyaz eşya gibi toplamda 60 milyar dolarlık ihracatı olan sektörlerin desteklenebileceğini söyleyen Aydoğdu, takım tezgahları sektörünün üretiminin 700 milyon dolar olduğunu bunun da 500 milyon dolarını ihraç ettiklerini ifade etti. Aydoğdu, ayrıca sektör üretimlerinin ancak yüzde 15’ini iç piyasada yer alabildiğinin de altını çizdi.
“Lokomotif sektörlerin ihracatı desteklenmeli”

Hareketli aksamı olan her şeyi makine olarak yorumlamanın doğru olmadığın belirten Aydoğdu, takım tezgahları kullanımında Türkiye’de ilk defa savunma sanayii sektörünün otomotiv sektörünü geçtiğini belirtti. Takım tezgahları alanında nitelikli ürünleri ne yazık ki Türkiye’nin üretemediğini, bu farkındalıkla Tezmaksan olarak çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Aydoğdu, “Takım tezgahları yatırımında fiyatın etkisi yüzde 20 oranındadır, yüzde 80 ise teknik özellik ve yüksek teknolojidir. Dolayısıyla konuyu fiyata bağlamak doğru olmaz. Aslında bu noktada Çin’i kötü çocuk gibi göstermek de çok doğru değil. Çünkü Çin’in takım tezgahlarında CNC payı sadece yüzde 7 oranında. Sac işleme makinelerini çıkarıp talaşlı imalat dediğimiz kısma baktığımızda da iç piyasanın sadece yüzde 5’ini karşıladığını görüyoruz. Dolayısıyla sadece makine sektörünü teşvik etmek adına özellikle otomotiv, medikal, savunma sanayii gibi ileri teknoloji kullanan sektörlerin makine yatırımının önünü kesmemek gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

 

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024