Eskişehir’de 20 Çeşit Yerli ve Milli Tohum Deneme Çalışmaları Yapılıyor - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

Eskişehir’de 20 Çeşit Yerli ve Milli Tohum Deneme Çalışmaları Yapılıyor

Eskişehir’de 20 Çeşit Yerli ve Milli Tohum Deneme Çalışmaları Yapılıyor
Yayınlama: 18 Mart 2021 Perşembe
A+
A-

“Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” sloganından yola çıkarak hazırlanan Yerli ve Milli Çeşitlerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında İl Müdürümüz Ender Muhammed Gümüş Alpu İlçesinde incelemelerde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB)  arasında 2019 yılında imzalanan protokol kapsamında Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri ile TSÜAB' a üye özel sektör firmaları tarafından tescil ettirilen yerli ve milli çeşitlerin çiftçilere benimsetilmesi amacıyla demonstrasyon çalışmaları planlanmıştı. Bu doğrultuda 2019-2020 üretim sezonunda İl Tarım ve Orman Müdürlükleri aracılığı ile 41 ilimizde demonstrasyon çalışmalarına başlandı. 2020-2021 üretim sezonu için de Enstitü Müdürlükleri ve TSÜAB ile yapılan görüşmeler sonucunda 41 ilimizde başlatılan çalışmanın 65 İl, 36 Tür, 174 Çeşit ve 962 lokasyona ulaşmasının hedeflendiği açıklandı.

 İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş konuyla ilgili yaptığı açıklamada:

 “ Eskişehir’de proje dâhilinde buğday, macar fiği, aspir, haşhaş, yağlık ayçiçeği, silajlık mısır, kuru fasulye ve soğan olmak üzere toplam 20 çeşit yerli ve milli tohumun demonstrasyonunu planladık. Kışlık ekilişi yapılacak tohumlar çeşit özellikleri göz önüne alınarak çiftçilerimize ulaştırıldı. Yazlık ekilişi yapılacak tohumların ise dağıtımı devam etmektedir.

Amacımız Bakanlığımız araştırma kuruluşlarınca geliştirilerek tescil edilmiş daha iyi verim ve kalite özelliklerine sahip yerli ve milli hububat çeşitlerimizi çiftçilerimize gösterip tanıtarak İlimizde yerli tohumlarımızla üretim ve verimi artırmaktır. Uygulamalı olarak sahada yapılan bu çalışmaların değerlendirilmesi neticesinde, bölgemize adapte olan yüksek verime haiz en uygun çeşitler belirlenip daha geniş alanlarda üretim yapılabilmesi için çiftçilerimize tavsiyelerde bulunulacaktır.” dedi.

Ardından İl Müdürümüz Gümüş proje koordinatörleri ile birlikte Alpu ilçesinde ekilişi yapılan yerli ve milli tohumların saha kontrollerini gerçekleştirerek incelemelerde bulundu.

 

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024