Tarımda FESAS dönemi başlıyor - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

Tarımda FESAS dönemi başlıyor

Tarımda FESAS dönemi başlıyor
Yayınlama: 20 Şubat 2021 Cumartesi
A+
A-

Geliştirilmiş Pazar Bağlantıları ile Mülteciler ve Türkiye Vatandaşlarına Kayıtlı Tarım İstihdamı Desteği Projesi’nin (FESAS) Projesi 1. Bölgesel Tanışma Toplantısı Tarsus’ta yapıldı. Avrupa Birliğinin Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı tarafından desteklenen proje, Türk vatandaşı çiftçi ve işçiler ile Türkiye’de yaşayan mülteci gruplara teknik ve mali destek sağlayarak grupların ekonomik dayanıklılıklarını artırmayı hedefliyor.

Geliştirilmiş Pazar Bağlantıları ile Mülteciler ve Türkiye Vatandaşlarına Kayıtlı Tarım İstihdamı Desteği Projesi (FESAS) kapsamında yapılan 1. Bölge Tanışma Toplantısı, Tarsus Tarım Kredi Kooperatifleri ev sahipliğinde yapıldı.

Tarsus Tarım Kredi Kooperatifinden düzenlenen toplantıya, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Avrupa Birliği ve Tarım Kredi temsilcileri ile proje paydaşları katıldı.

Toplam 48.6 milyon Avro bütçesi ve 4 yıllık uygulama süresiyle tarım alanında Türkiye’de uygulanan en kapsamlı program olan FESAS, Türk vatandaşı çiftçi ve işçiler ile Türkiye’de yaşayan mültecilerin kayıtlı iş gücü piyasasına katılımı yanında mültecilerin sürdürülebilir yaşam kaynaklarına ve istihdama erişmelerine imkan tanıyacak.

FESAS, FRIT kapsamında tarım sektöründe yapılan tek AB projesi

FESAS 1. Tanışma Toplantısında konuşan Tarım Kredi Genel Müdürü Poyraz, projenin Adana, Adıyaman, Bursa, Gaziantep, İzmir ve Mersin'de belirlenen birimlerde uygulanacağını belirterek, "Bu projeyle Türk çiftçilerimiz, tarım işçilerimiz ile geçici koruma altındaki Suriyeli ve diğer mültecilerin ekonomik anlamda güçlenmelerini ve yaşam refahlarının artırılmasını hedefliyoruz. İnsani yardım olarak başlayan mülteci destek çalışmaları zaman içerisinde sosyo-ekonomi fazına geçti. Bu anlamda Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin iş piyasası ihtiyaçlarıyla doğru orantılı bir şekilde iş ve teknik becerilerle donatılarak kayıtlı istihdama katılmalarını sağlamayı hedeflenmesinden ötürü tarım sektörü de bu sektörler arasındaki haklı yerini almıştır. FESAS Projesi, FRIT kapsamında tarım sektöründe yapılan tek AB projesi olmakla birlikte; Tarım Kredinin engin tecrübesi ve uygulama kapasitesiyle hedeflerine hızlı bir şekilde ulaşacaktır. FESAS Projesi bu anlamda bir ilk ancak son olmayacak. Yakın gelecekte Tarım Kredi kapsamında yapılacak diğer tarım projelerine de liderlik edeceğiz” dedi.

Poyraz, proje kapsamında sözleşmeli üretim yapılan çiftçilere, işçilerinin yüzde 50’si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, yüzde 50’si Türkiye’de yaşamakta olan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve diğer ülkelerden geçen mülteci olması şartıyla, her bir işçisi için brüt ücretinin yaklaşık yüze 71’i kadar destek verileceğini ifade etti.

“Yapılan işbirliğine çok kıymet veriyoruz”

10 yıl önce Suriye krizi başladığından beri Avrupa Birliği’nin Türkiye ile işbirliği yaptığını ifade eden Büyükelçi Meyer-Landrut, “Türk halkı ve yerel kurumların sunduğu desteklere dikkat çekmek istiyorum. Türkiye, mültecilere kucak açan ve dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkedir. Sağlanan mali yardımlarla mültecilerin iş piyasasına entegrasyonları, topluma uyumları, istihdam sağlanması ve ayrıca öğretmenler ve eğitimin finansmanı, yeni okulların açılması, sağlık ve koruma alanında destek gibi çeşitli sektörlerde yardım sunuyoruz. Bu çalışmaların ulusal ve yerelde etkin bir biçimde uygulanabilmesi için güçlü bir işbirliği mekanizması kuruldu. Mersin bu konuda güçlü bir örnek sergiledi. FESAS projesinin Türkiye’deki Türk vatandaşları ve mültecilerin sürdürülebilir yaşam kaynaklarına ve istihdama erişmelerine yardımcı olması ve sürdürülebilir tarım faaliyetlerinin uygulanması anlamında çok önemli. Bu anlamda proje paydaşları olan Tarım Kredi Kooperatifleri ve Dünya Bankası ile yapılan işbirliğine çok kıymet veriyoruz.” diye konuştu.

“Mersin önemli bir tarım kenti”

Vali Ali İhsan Su ise Mersin'in önemli bir tarım kenti olduğunu, tarım alanında başarılarının her geçen gün arttığını kaydetti.  Söz konusu projenin son derece değerli olduğuna dikkati çeken Su, "Proje, vatandaşlarımıza ve ülkemizde geçici koruma altında olan yabancılara tarım alanlarında iş gücüne katılmalarını kolaylaştırarak hem gelir elde etmelerini hem de daha kalifiyeli olmalarına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum." dedi.

Kovid-19 önlemlerinden dolayı toplantıya fiziksel olarak katılım gösteremeyen Dünya Bankası Ülke Direktörü Auguste Kouame de gönderdiği mesajda “FESAS Projesi’ni desteklemekten gurur duyuyoruz. Proje hem Türk vatandaşları hem de mültecileri kapsamakta. Tarım işçilerine sertifikalı eğitim sağlamak, sözleşmeli tarıma katılacak çiftçilerle tarım işçilerinin eşleştirilmesi ve ücret teşviki yoluyla tarım işçilerinin kayıtlı çalışması desteklenecek. Sözleşmeli tarımın desteklenmesiyle tarımsal değer zincirindeki yatırımlar da teşvik edilecek ve bu durum tarımda çalışmaya yönelik talebi artıracaktır” ifadelerini kullandı.

FESAS’tan 38 bin kişi faydalanacak

FESAS Projesi, pilot il olarak belirlenen Adana, Adıyaman, Bursa, Gaziantep, İzmir, Mersin’de Tarım Kredi Bölge Birliklerine bağlı 211 kooperatifinin öncülüğünde uygulanacak.

Proje kapsamında 15 bin Türk vatandaşı ve mülteciye dört yıl içinde kısa süreli mesleki eğitim becerileri sağlanacak. Ayrıca 8 bin kayıtlı iş imkânı oluşturulacak. 4 bin 70 Tarım Kredi üyesi kooperatiflerde sözleşmeli çiftçiliğe girmesi için desteklenecek. 3 bin işverenin kayıt altına alınmak üzere destekleneceği proje çerçevesinde; kayıtlı istihdam desteği sağlamak üzere 5 bin sözleşme imzalanacak, 10 bin çiftçiye teknik destek verilecek, iş odaklı müdahalelerden 38 bin kişi faydalanacak, 28 kooperatife mikro hibe desteği sağlanacak ve Tarım Kredi çalışanlarına yönelik 3 bin kişilik eğitim verilecek.

 

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024