Mollakendi Tarım Kredi Kooperatifinden örnek çalışma

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri üretimin her aşamasında çiftçinin yanında yer almaya devam ediyor. Malatya Bölge Birliği faaliyet alanında yer alan Mollakendi Tarım Kredi Kooperatifi tarafından yürütülen proje kapsamında ortakların tarlalarında ekimi yapılan silajlık mısırda yüksek verim sağlandı.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, ortaklarının tarımsal girdi ihtiyaçlarını uygun koşullarda sağlamanın yanında ürün çeşitliliği, verim artışı ve ürünlerin pazara ulaştırılmasında da ortaklarını destekliyor.
Çiftçilerin yüksek verim alması amacıyla başlatılan model üretim projesinde olumlu sonuçlar alınmaya devam ediyor. Dünyada en fazla üretilen tahılların başında gelen ve ülkemizde de farklı coğrafi bölgelerde ekimi yapılan mısır için Malatya Bölge Birliğine bağlı Mollakendi Tarım Kredi Kooperatifi tarafından yapılan özel çalışma ve ziraat mühendislerinin yakın takibi sonucu yüksek verim artışı sağlandı.
Tarım Kredi olarak çiftçileri üretime yönlendirmek, onlara çeşitlilik ve yüksek verim sağlamak amacıyla hizmet verdiklerini belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Burak Bedil, “Malatya Bölge Birliği faaliyet bölgesinde yer alan Elazığ’da Mollakendi Tarım kredi Kooperatifi ortaklarımızdan Muhammet Okçu’nun tarlasında ikinci ekim slajlık mısır üretiminde yüksek verim ve kaliteyi yakaladık” dedi.
Dekar başına yüzde 40 verim artışı
30 dekarlık alanda 4,5-5 ton/da mısır hasadı yapıldığını kaydeden Okçu, çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Çiftçimiz bu dönem ekimden hasadına kadar etkin uygulamalarımızla 6,5-7 ton/da verim elde etti. Bölge ortalamasına göre yüzde 40 gibi önemli bir artış sağladık. Bu verimi yakalamamızda başlıca etken Tarım Kredi iştiraklerinin ürünlerini kullanmış olmamız. Mısır tohumluğu olarak TAREKS TK6063, taban gübresi olarak 25kg/da GÜBRETAŞ Kompoze, birinci üst gübrelemede 20 kg/da GÜBRETAŞ Üre (%46), ikinci üst gübreleme 15 kg/da GÜBRETAŞ Üre (%46) ve yaprak gübresi olarak da GÜBTRETAŞ Combi kullandık.
Yeni sezonda da yöremize en uygun yüksek verimli arpa ve buğday çeşidi seçimi için 4 dekar alanlarda TAREKS Candaş Buğday ve TAREKS Bravo Arpa tohumluklarının demo ekimleri yapıldı. Bu ekimlerde taban gübresi olarak 20kg/da GÜBRETAŞ kompoze uygulandı.”
Model üretimle çiftçimiz kazanıyor
Son yıllarda bilinçli tarım uygulamalarına ağırlık verdiklerini belirten Bedil, “Model üretim uygulamalarıyla üreticilerin yüksek verimlere ulaşması için tarımsal danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Tarımın, özellikle de yerli imkanlarla ve sürdürülebilir tarım yapmanın önemini çok iyi biliyor ve hem ortaklarımızın emeklerinin karşılığını almasını hem de ülkemizin ihtiyacı olan ürünlerin kendi imkanlarımızla karşılanması için çalışıyoruz. Bölgemize uygun yerli tohumlarla bu topraklara uygun ürünler üreterek verimde artış sağlıyoruz. Tüm çiftçilerimizi Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesi olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine bekleriz” diye konuştu.
'Gönderen: haberler