“Ahi Evran’ın Sesi” İKAF’24’te sahnelendi - Eskişehir Haber

Eskişehir Kültür-Sanat

“Ahi Evran’ın Sesi” İKAF’24’te sahnelendi

“Ahi Evran’ın Sesi” İKAF’24’te sahnelendi
Yayınlama: 29 Şubat 2024 Perşembe
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Halkbilim ve Araştırma Merkezi Halk Dansları Topluluğu tarafından İKAF’24 kapsamında gerçekleştirilen “Ahi Evran’ın Sesi: Esnafın Türküsü” gösterisi Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi Opera ve Bale Salonu’nda izleyicilerle buluştu. Gösteriye Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Bilecik Vali Yardımcısı Akın Ağca, Anadolu Üniversitesi Kariyer ve Mezun Merkezi Müdürü Doç. Dr. Seda Tekeli başta olmak üzere çok sayıda kişi katılım gösterdi.

Prof. Dr. İslatince: “Ahilik kültürü kariyer fuarları ile benzer amaç taşımakta”

“Ahi Evran’ın Sesi: Esnafın Türküsü” gösterisinin açılış konuşmasını yapan Anadolu Üniversitesi Halkbilim ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan İslatince konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Gösterimizin ilham kaynağını CBİKO koordinasyonunda gerçekleştirilen, yetenek her yerde temasıyla beş yıl önce başlayan kariyer fuarları oluşturdu. Üniversitemizin ikinci kez ev sahipliğini yapmasından büyük onur ve gurur duyduğumuz İç Anadolu Kariyer Fuarı’ndaki temel amaç, üniversite öğrencilerini ve mezunlarını Türkiye’nin lider kurum ve kuruluşları ile bir araya getirmek. Bu amaç doğrultusunda ülkemizin çeşitli bölgelerinde gerçekleşen kariyer fuarlarının başlangıcı her ne kadar beş yıl öncesine dayansa da aslında bu organizasyonlar köklerini kadim tarihimizden almakta çünkü sekiz asır önce Anadolu topraklarında ortaya çıkan Ahilik Kültürü günümüzde gerçekleşen Kariyer Fuarları ile benzer bir amaç taşımakta. Ahilik Kültüründe görülen zanaat üzerine; çıraklık, kalfalık ve ustalık gibi aşamalar ile günümüzdeki mesleki kariyer planlaması ve ona ulaşma süreci arasında ortak noktalar bulunmakta. Yetenek Kapısı anlayışı ile Ahilik Kültüründeki Marifet Kapısı arasında derin ve köklü bağlar bulunmakta. Gösterimizde Anadolu’da ticari yaşamın temellerini oluşturan Ahilik Kültürü ve bu kültürün belli ritüelleri ve töreleri ile Ahiliğin en temel ögesi olan esnaflar anlatılmakta. Ahi Evran’ın dile getirdiği gibi: Nizam için çaba gerekti, çaba için ter, ter içinse nefes.”

Katılımcılar tarafından büyük beğeni toplayan “Ahi Evran’ın Sesi: Esnafın Türküsü” gösterisinin genel sanat yönetmenliğini Öğr. Gör. Dr. Muharrem Feratan, müziğini ise Taner Lekesizgöz üstlendi. Gösterinin dansları ve koreografileri ise Öğr. Gör. Ahmet Şamil Erkoçak ve Dr. Mustafa Uluyol tarafından hazırlandı. “Esnaflar Çarşısı, Şed Kuşanma, Sarraflar Çarşısı, Bacıyan-ı Rum, Gemiciler, Yarenler, Kolcular, Dokumacılar, Tulumbacılar” adlı dokuz farklı sahneden oluşan gösteri izleyicilere keyifli dakikalar yaşattı.

“Ahi Evran’ın Sesi: Esnafın Türküsü” gösterisinin sonunda CBİKO Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Halkbilim ve Araştırma Merkezi Halk Dansları Topluluğu’na teşekkür ederek çiçek takdim etti.



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024