Zihinsel sağlığı korumada acil psikiyatrinin rolü ve önemi! - Eskişehir Haber

Eskişehir Sağlık

Zihinsel sağlığı korumada acil psikiyatrinin rolü ve önemi!

Zihinsel sağlığı korumada acil psikiyatrinin rolü ve önemi!
Yayınlama: 7 Mart 2024 Perşembe
A+
A-

Acil psikiyatri multidisipliner yaklaşım gerektiriyor!

Acil psikiyatrinin hemen müdahale edilmesi gereken duygu, düşünce ve davranış bozuklukları ile ilgilendiğini anlatan uzmanlar, bunlara örnek olarak akut psikotik ataklar, saldırganlık, madde zehirlenmesi veya yoksunluğu, intihar eğilimi, ilaç yan etkilerinin verilebileceğini söylüyor.

Psikiyatri Uzman Dr. Bahruz Shukurov, genelde hastaların acile akut psikotik atak, manik ataklar, saldırganlık, ilaç yan etkileri, madde zehirlenmesi veya yoksunluğu, panik atak, akut anksiyete nöbeti, akut uykusuzluk şikayetleri ile gelebildiğini ifade ederek,Acil psikiyatri multidisipliner yaklaşımı gerektiriyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Bahruz Shukurov, acil psikiyatrinin önemi hakkında bilgi verdi.

Acil psikiyatri akut psikotik ataklar, saldırganlık gibi durumlarla ilgileniyor

Acil psikiyatrinin hemen müdahale edilmesi gereken, hızlı müdahale gerektiren duygu, düşünce, davranış bozuklukları ile ilgilendiğini anlatan Psikiyatri Uzmanı Dr. Bahruz Shukurov, bunlara örnek olarak akut psikotik ataklar, saldırganlık, madde zehirlenmesi veya yoksunluğu, intihar eğilimi, ilaç yan etkilerinin verilebileceğini kaydetti.

Multidisipliner bir yaklaşımı gerektiriyor

Acil psikiyatrinin multidisipliner yaklaşımı gerektirdiğini de ifade eden Psikiyatri Uzman Dr. Bahruz Shukurov, “Gerektiğinde nörolojik müdahale veya konsültasyon ile bağımlılık konusunda deneyimin olmasını gerektiren bir alandır. Bunlar zamanında hızlı bir şekilde müdahale edilmezse önemli sakıncaların ortaya çıktığı durumlardır. Saldırganlık, bilinç bulanıklığı, kişinin muhakemesinin bozulması gibi acil psikiyatrik durumlar başka branşlardaki hastalıkların görünümleri şeklinde de olabilir. Bu durumlarda gereğinde ve yerinde ileri tetkik ve tedaviler yapılmasını gerektiriyor.” dedi. 

Acil psikiyatriye kimler başvurabilir?

Psikiyatri aciline başvurmak için, psikiyatrik bir hastalığın olmasının gerekmediğini dile getiren Psikiyatri Uzman Dr. Bahruz Shukurov, “Hastanın sevgilisinden ayrılması, boşanması, saldırıya maruz kalması, göç, yakınını kaybetme bunlar hayatta kriz durumları olarak dikkate alınabilir. Kriz kişinin hayatında geçici olarak bir dengesizliğin oluştuğunu gösteriyor. Hayatı geçici olarak alt üst olmuştur. Eski düzen kaybolmuştur daha yeni düzen oluşmaya başlamamıştır. Ortada bir kaos vardır. Tam bu noktada danışanlarımız psikiyatri aciline başvurursa, erkenden krize müdahale yapılırsa, bu krizin sonradan psikiyatrik bir hastalığa dönüşme ihtimalinin daha az olduğu görülmüştür.” diye konuştu.

Acil psikiyatride tedavi için nasıl bir yol izlenir?

Psikiyatri Uzman Dr. Bahruz Shukurov, genelde hastaların acile akut psikotik atak, manik ataklar, saldırganlık, ilaç yan etkileri, madde zehirlenmesi veya yoksunluğu, panik atak, akut anksiyete nöbeti, akut uykusuzluk şikayetleri ile gelebildiğini ifade ederek, “Detaylı anamnez alındıktan, hastanın ruhsal durum muayenesi yapılır, gerekli acil testler yapıldıktan sonra hastaya yatarak ya da ayakta tedavi öneriliyor. Multidisipliner yaklaşım sergileniyor.” dedi.

“Uykusuzluk sadece psikiyatrik rahatsızlıklarla ilgili değil nörolojik bir rahatsızlıkla da ilgili olabiliyor.”

Hasta uykusuzluk şikayeti ile gelmişse, o uykusuzluk için acil müdahale yapılıp bunun dışında hastanın, polikliniğe ve daha ileri uyku testleri için yönlendirilebildiğini kaydeden Psikiyatri Uzman Dr. Bahruz Shukurov, “Uykusuzluk sadece psikiyatrik rahatsızlıklarla ilgili değil nörolojik bir rahatsızlıkla da ilgili olabiliyor. Bu tür uykusuzluk durumları için genelde uykusuzluk laboratuvarı hizmet veriyor.” diye bilgi verdi. 



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024