Hızlı Yemek Yemenin Zararları Nelerdir? - Eskişehir Haber

Eskişehir Sağlık

Hızlı Yemek Yemenin Zararları Nelerdir?

Hızlı Yemek Yemenin Zararları Nelerdir?
Yayınlama: 7 Kasım 2022 Pazartesi
A+
A-

Hızlı Yemek Yememek İçin Neler Yapmalıyız?

Diyetisyen Muhammed Şahin konu hakkında bilgiler verdi. 

Yavaş ve farkında olarak çiğnemek sindirimin kolaylaştırılmasında, kilo kontrolüne insan vücudu için oldukça önemlidir. 

*Yaşam temposunun yoğun oluşundan kaynaklı genellikle yemeği ne kadar çiğnediğimize hiç dikkat etmiyoruz. Bilinçsizce hızla çiğneyip; bir an önce yutarak yemeklerimizi sonlandırıyoruz. Oysa ki; sindirimin sürecinin ilk adımı olan çiğneme oldukça önemli. 

*Çiğneme hareketi ile besinlerden elde ettiğimiz enerjiyi arttırıyoruz çünkü doğru ve iyi çiğneme besinlerin daha küçük parçalara ayrılarak sonraki aşamalarda emilimini arttıracaktır. 

*Kilo kontrolünde de yine çiğneme hareketi etkilidir. Çok yaygın olarak bilinen bir bilgiyi tekrarlamak gerekirse; beynin doyma sinyalini alması zaman alır. Hızla yemek yiyen ve az çiğneyen kişiler bu nedenle ihtiyaç duyduklarından çok daha fazlasını tüketirler. 

*Çok çiğneme hareketi demek; yiyeceklerin tükürükle daha fazla buluşması demektir. Tükürük salgımızda pek çok sindirim enzimi içerir ki bu da mide ve bağırsaklardaki sindirimi kolaylaştırır. 

*Çiğneme hareketi aynı zamanla diş sağlığı içinde gereklidir. Dişleri tutan kemik ve kasların çalıştırılması bu dokuların gelişimi için ve tükürük salgısı da dişlerin temizlenmesi için faydalıdır. 

*Başta da söylediğimiz gibi; besinlerin bir kısmı ağızda tükürük ile parçalarına ayrılıyor. İyi çiğnenmemiş besinler bağırsağa ulaştığında yine iyi sindirilemiyor ve bağırsak florasını tahribe, gaz, şişkinlik, kabızlık gibi durumlara neden olabiliyor. 

*Hızla çiğnemek aynı zamanda besinlerden aldığımız tat ve lezzeti düşürerek yeme davranışı bozukluklarına neden olabiliyor. 

*Doğru çiğneme için bir sayı olmamakla birlikte önemli olan yeme davranışının bilincinde olmak. Küçük lokmaları ağzınıza alarak başlamak; yavaş ve farkındalıklı bir yeme hareketi benimsemek, ağızındaki yiyeceğin tamamen püre haline dönüştüğünü hissedene dek çiğnemeye devam etmek ve yutmak, yutmanın ardından yeni bir lokmayı ağzınıza sokmak doğru adımlar olabilir. 

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024