“Güvenli gıda, insan sağlığının belirleyicisidir” - Eskişehir Haber

Eskişehir Sağlık

“Güvenli gıda, insan sağlığının belirleyicisidir”

“Güvenli gıda, insan sağlığının belirleyicisidir”
Yayınlama: 8 Haziran 2022 Çarşamba
A+
A-

Bu yıl 4. kez kutlanacak Dünya Gıda Güvenliği Günü’nde MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, tüketicilere önemli uyarılarda bulundu. Güvenilir gıdanın adresinin marka bilinirliği olan ambalajlı gıdalar olduğunu kaydeden Ebru Akdağ, açıkta satılan gıdaların toplum sağlığını riske attığını ifade etti.  

Dünya Gıda Güvenliği Günü, gıda güvencesine, insan sağlığına ve sürdürülebilir gelişime dikkat çekmek amacıyla her yıl 7 Haziran’da kutlanmaktadır. Çeşitli etkinlikler ile gıda okuryazarlığını geliştirmeyi hedefleyen bu önemli günün 2022 yılı teması ise “Güvenli Gıda, Sağlıklı İnsan” olarak belirlendi.  Gıda güvenliğinin sağlıklı yaşam üzerinde doğrudan etkili olduğunu ifade eden, Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, güvenilir gıda seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

Gıda güvenliği hepimizin sorumluluğu

Gıda güvenliği ile ilgili farkındalık yaratmak istiyorsak, tüketim alışkanlıklarımızı bilinçli bir şekilde dönüştürmemiz gerektiğinin altını çizen MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, “Market alışverişlerimizde tasarruf sağlamak için ucuz ürünlere yönelebiliyoruz ancak sağlığımızdan ödün vermediğimizden emin olmalıyız. Ürünleri satın almadan önce etiketlerinde yer alan besin değeri, son tüketim tarihi ve alerjenler gibi bilgileri mutlaka kontrol etmeliyiz. Ambalajı tahrip olmuş, şişmiş, soğukta tutulması gerektiği halde dolap dışında bulunan ürünleri satın almamalıyız” dedi.

Denetimsiz ve hileli gıdalardan uzak durun

Güvenilir olmayan gıdaların önemli besin değerlerinden yoksun olduğu gibi, pek çok hastalığı da beraberinde getirdiğini ifade eden Ebru Akdağ, gıda kaynaklı hastalıkların çoğunun, uygun gıda işleme ve saklama yöntemleri ile önlenebileceğine dikkat çekti: “Güvenilir ambalajlı gıdalar yasal düzenlemelere uygun, belirli kalite standartlarında kapsamında üretilmiş ve denetimden geçirilmiş gıdalardır. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı firmaları ve saklama koşullarını korumaya özen gösteren satış yerlerini tercih etmeliyiz.”

“Güvenilir gıda bilincini yaymalıyız”

Toplum sağlığı söz konusu olduğunda hepimize önemli görevler düştüğünü ifade eden Ebru Akdağ, tüketiciler için şu önemli bilgilendirmeyi de sözlerine ekledi: “Soğuk zincirde yer alması gereken bir ürünü buzdolabı dışındaysa tercih etmeyin ve durumu market görevlisine bildirin. Açık bırakılmış buzdolabı ve donduruculara şüpheyle yaklaşın. Güvenilir olmayan, hijyen koşullarına uymayan, halk sağlığını riske atabileceğini düşündüğünüz ürünleri önce markaların şikâyet hatlarına, ardından da 174 Alo Gıda Hattı’na bildirebilirsiniz.”

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024