Camellia sinensis bitkisinin toplanarak farklı işlemler görmesi sonucunda beyaz çay, yeşil çay ve siyah çay elde ediliyor. Beyaz çay, bu bitkinin oksitlenmemiş genç yapraklarından elde ediliyor.
Beyaz çayda flor, manganez, kafein ve polifenolik yapıdaki kateşinler bulunuyor.
Her gün 6-7 çay bardağı veya 2-3 kupa çay içen bireylerde kalp krizi riskinin %11 oranında azaldığı bildiriliyor. Ayrıca beyaz çayın LDL kolesterolün oksidasyonunu önleyebileceği belirtiliyor.
Yapısında barındırdığı EGCG (epigallokateşin gallat) gibi kateşinler (antioksidan etkinliğe sahip maddeler) nedeniyle beyaz çayın kanser türlerinde yararlı etkileri bulunuyor.
Fazla miktarda çay tüketimi böbreklerde kalsiyum okzalat taşı oluşturabiliyor. Bu nedenle böbrek taşı öyküsü bulunan bireyler çay tüketimlerini sınırlandırmalarını öneriyorum.
1 kupa yeşil çay 200 mcg EGCG içeriyor. Güçlü antioksidan etkinlik gösteren bu bileşen, zararlı serbest oksijen radikallerine karşı vücudu koruyor.
Çay yapraklarında %30-42 oranında antioksidan etkinlik gösteren bileşikler bulunuyor. Ancak çayın işlenmesi sırasında bu yapılarda oluşan değişim nedeniyle antioksidan etki, siyah çayda bir miktar azalırken beyaz çayda ve yeşil çayda daha yüksek oranda kalıyor.
Düzenli olarak beyaz çay tüketimi metabolik hızı artırıyor. Ayrıca içerdiği EGCG nedeniyle beyaz çayın enflamasyonu azaltarak ağırlık kaybına yardımcı olabileceği belirtiliyor. Ağırlık kaybetmeyi hedefleyen veya obezite ile yaşayan bireyler, uzman diyetisyenleri ile görüşerek beyaz çay tüketimlerini düzenlemelidir.
Beyaz çay hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
(ESKİŞEHİR TANITIM GÜNLERİ.) MİHALIÇÇIK STANDINDA BU KİTAPLAR OLMALIYDI!
19 Haziran 2022 Pazar
Kendileri Kaçak Yapmaya Alışkın Olunca HER İNŞAATI KAÇAK SANIYORLAR
4 Ağustos 2022 Perşembe
Saçlarım neden ağarıyor? 6 maddede saçınızın beyazlamasını önleyin!
1 Ağustos 2022 Pazartesi