Akademik yıl açılışında ilk dersi KKTC Cumhurbaşkanı Tatar verdi - Eskişehir Haber

Eskişehir Eğitim

Akademik yıl açılışında ilk dersi KKTC Cumhurbaşkanı Tatar verdi

Akademik yıl açılışında ilk dersi KKTC Cumhurbaşkanı Tatar verdi
Yayınlama: 5 Ekim 2021 Salı
A+
A-

Anadolu Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla gerçekleştirilirken yeni akademik yılın ilk dersi de KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından verildi.

Gerçekleştirilen törene, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, milletvekilleri, il protokolü, Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinin yanı sıra çok sayıda öğrenci ve aileleri katıldı.

Erdal: “İki yıla yakın bir aradan sonra, sizler gibi çok değerli konuklarla birlikte, öğrencilerimize hoş geldiniz demenin sevincini yaşıyoruz”

Programın açılış konuşmasını yapan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal “Üniversitemizin 2021-2022 Akademik Yılı açılış törenine hepiniz hoş geldiniz.” diyerek şunları söyledi: “İki yıla yakın bir aradan sonra, sizler gibi çok değerli konuklarla birlikte, öğrencilerimize hoş geldiniz demenin sevincini yaşıyoruz. Bu güzel günde, Anadolu ailesinin sevincine ortak olan başta KKTC Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar olmak üzere, sayın Valimiz ve protokolün çok değerli üyelerine, siz konuklarımıza çok teşekkür ediyor, başta sevgili öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz olmak üzere, tüm eğitim camiasına sağlıklı, verimli ve başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyorum.” dedi.

Ayyıldız: “Çağa ve geleceğe yön verenler bilgiyi fetheden milletler olacaklardır”

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ise açılış konuşmasında, “Bugün kardeş devletimiz olan KKTC’nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la birlikte Anadolu Üniversitesi’nin yeni öğretim yılının açılışında bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Geçmişimizden aldığımız güç ile geleceğimizi inşa ederken vaktiyle bu topraklarda ayak izi olan Şeyh Edebali’nin ifade ettiği gibi ‘Davamızın esası sevgi, azim ve çalışmaktır.’”      

EDEV Başarı Bursları Ödülleri sahiplerine takdim edildi

Açılış konuşmalarının ardından Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’ın öncülüğünde ve Eğitimi Destekleme Vakfı’nın (EDEV) iş birliğinde geçen sene başlatılan Anadolu Üniversitesi EDEV Başarı Bursları Ödülleri de sahiplerine takdim edildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar fahri doktora unvanıyla yeni akademik yılın ilk dersini verdi

Başarı burslarının takdim edilmesinin ardından, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, senato kararı okunarak Fahri Doktora Unvanı tevcih edildi ve cüppesi Rektör Erdal tarafından giydirilerek Anadolu Üniversitesi Fahri Doktora Diploması takdim edildi. Rektör Erdal tarafından okunan ilgili senato kararında şu ifadelere yer verildi: “Anadolu Üniversitesi Senatosu’nun 28 Eylül 2021 tarih ve 22 nolu kararı ile Kıbrıs Türklerinin haklı davasının tüm dünyada yılmadan ve cesurca duyurulması, Kıbrıs Türk Devleti’nin bağımsızlığının yaşatılması ve Türkiye Cumhuriyeti ile Türk Dünyası arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının ısrarlı bir şekilde savunulması, Kıbrıslı Türkler ile anavatan Türkiye arasında siyasal, ekonomik, kültürel ve bilimsel ilişkilerin geliştirilmesi konularındaki çalışmaları ve başarılarından dolayı KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’a fahri doktora unvanı takdim edilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir.”

Fahri doktora tevcih töreninin ardından “Geçmişten Günümüze Kıbrıs Türklerinin Adada Varoluş Mücadelesi” konulu akademik yılın ilk açılış dersi de KKTC Cumhurbaşkanı ve Anadolu Üniversitesi fahri doktoru Ersin Tatar tarafından verildi. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin pek çok ortak noktası olduğunu belirterek sözlerine başlayan Tatar, Türklerin, Osmanlılardan itibaren Kıbrıs’ta var olduğuna ve bu uğurda büyük mücadeleler verdiğine değindi. KKTC ve Türkiye’nin siyasi ilişkileri hakkında da bilgiler veren Tatar, Türkiye ve KKTC’nin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini vurguladığı konuşmasının sonunda, “Değerli Eskişehir protokolü ve Anadolu Üniversitesi ailesi hepinizi yürekten kucaklıyor ve teşekkürlerimi sunuyorum. Aldığım fahri doktora unvanı sadece bana değil KKTC halkına da göstermiş olduğunuz sevgi ve değeri gösteriyor. Öğrencilerimize de yeni eğitim döneminde başarılar diliyorum.” dedi.

İlk dersin ardından törenin sonunda Rektör Erdal, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’a protokol üyeleriyle beraber Hava Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel heykeli takdiminde bulundu.

Törenin kayıtlarına Anadolu Üniversitesi YouTube kanalı youtube.com/anadoluuniv adresinden erişim sağlanabilir.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Anadolu Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Törenine Katıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Vali Erol Ayyıldız ile birlikte Anadolu Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Törenine katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Vali Ayyıldız, Kardeş devletimizin Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar Beyefendi'yi ağırlamanın onuru ve heyecanıyla birlikte 2021-2022 Akademik Yılı'nın açılışını gerçekleştirmenin heyecanını yaşadığını belirterek şunları söyledi;

“Malumualiniz medeniyet mimarlarımızdan Farabî'ye göre mükemmel bir toplum, tek bir vücut gibi bir birlik ve bütünlük oluşturmalıdır. Doğada insan vücudundaki bir organın hastalığı nasıl diğer organlarca hissediliyorsa aynı şekilde bir ferdin rahatsızlığı, sıkıntısı o milletin her ferdinde hissedilmelidir. Farabî'nin ifade ettiği bir erdem medeniyetinin vârisleri olarak hepimiz etle tırnak gibiyiz. Nitekim erdem medeniyetimizin ruhuna sadık bir yönetim mirasının hayat bulduğu devletimizde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade buyurduğu gibi "Kıbrıs davasının sahibi Türk milletinin tamamıdır".

Eskişehirliler için Kıbrıs'ın ayrı bir önemi vardır. İsmi Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 600'den fazla yere verilen ve 1964 yılında icra edilen harekât sırasında şehit düşen “Cengiz Topel" adı, Kıbrıs Türkünün haklı mücadelesinde kardeşliğimizin, ortak kaderimizin, ortak kederimizin şanlı, şerefli bir nişanesidir. Bu vesileyle Cengiz Topel, yine 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında verdiğimiz şehitler olmak üzere özgürlüğümüzü borçlu olduğumuz bütün şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum.

Tarihi destanlarla dolu aziz milletimizin muhteşem mazisini, yüksek insani değerlerini daha muhteşem bir istikbale bağlayacak köprü ise şüphesiz eğitimdir. Üniversiteler bir ilim yuvası olarak geleceğe nitelikli bireyler yetiştirilmesinde önemli misyonlar yüklenmiştir. Ancak Erenler Şehri Eskişehir'in bağrından çıkmış Yunus Emre'nin “İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir” sözü bize aynı zamanda eğitimin asıl gayesinin ne olması gerektiğini hatırlatır.

Teknolojinin, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin ülkelere yön verdiği bir çağda yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz Koronavirüs süreci bir kez daha gösterdi ki geleceğin fethi; bilgi ve teknolojiyle mümkündür. Zira çağa ve geleceğe yön verenler, bilgiyi fetheden milletler olacaktır. Diğer taraftan sadece mesleki anlamda başarılı bireyler değil aynı zamanda vicdanını kendi üzerine gözcü koyan, değerleriyle kuşanmış bir ruh güzelliğine sahip, “aile”yi ve aile bağlarını koruyan bir gençlik yetiştirmeyi gaye edindik. Çocuk ve gençlerimizin huzurlu, güvenli bir dünyada yaşamasını istiyor; geleceğe güzel bir dünya teslim etmeyi arzuluyor, gecemizi gündüzümüze katarak böyle bir dünyanın mücadelesini veriyoruz.

Her sektör için geçerli bir ihtiyaç olan sektör ile üniversite ve diğer eğitim kurumları arasındaki iş birliğinin artırılması ve güçlendirilmesinde ise daha hızlı adımlar atılacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti devletimiz miras aldığı medeniyetimiz ışığında tarihsel sorumluluğun bilinci ile bugün, gerek büyük kalkınma hamleleri ile gerekse nüfuz ve itibarı ile ebediyete akan zaman içinde 2053 ve 2071 hedeflerine lider bir duruş ve büyük bir özgüvenle ilerlemektedir. Türkiye'nin ilk ağır sanayi işletmesine ev sahipliği yapan Eskişehir hiç kuşkusuz dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de büyük hamleler yapma hususunda yüksek potansiyele sahiptir. Köklü sanayi kuruluşlarıyla Eskişehir'de geçmişin mirasını her sektör ve alanda geleceğe taşımak için bir seferberlik ruhu içinde çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Geçmişimizden aldığımız güçle geleceğimizi inşa ederken vaktiyle bu topraklarda ayak izi olan Şeyh Edebali'nin ifade ettiği gibi davamızın esası; sevgi, azim ve çalışmaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle 2021-2022 Akademik Yılı'nın hayırlara vesile olmasını diliyor, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Saygıdeğer Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Beyefendi'ye tekrardan hoş geldiniz diyor, en içten selam ve saygılarımı sunuyorum.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, iki yıl aradan sonra sizlere ve öğrencilerimize hoş geldiniz demenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti. “Pandemi koşulları altında geçen bu süreyi üniversitemizin kırk yıla yakın açık ve uzaktan eğitim deneyimi, yetkin akademik kadromuz ve teknolojik altyapımızla başarıyla atlattık.” diye konuştu.

Daha sonra başarı bursu ödülü kazanan öğrencilere ödülleri Cumhurbaşkanı Tatar, Vali Ayyıldız ve Rektör Erdal tarafından verildi.

Program, Cumhurbaşkanı Tatar’a Rektör Erdal tarafından Fahri Doktora Ünvanı Tevcih edilmesiyle devam etti. Akabinde Cumhurbaşkanı Tatar, 2021-2022 Akademik Yılı, “Geçmişten Günümüze Kıbrıs Türklerinin Ada da Varoluş Mücadelesi” konulu açılış dersini verdi.

Anadolu Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Törenine, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Vali Erol Ayyıldız’ın yanı sıra Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Nabi Avcı, Harun Karacan,Jale Nur Süllü, Metin Nurullah Sazak, Dr. Arslan Kabukçuoğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, son olarak Vali Ayyıldız ve beraberindekilerle birlikte Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı ile 1. Ana jet Üssü Komutanlığını ziyaret ederek Eskişehir’den ayrıldı

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024