ESTÜ LİSANS ÖĞRECİLERİNDEN BÜYÜK BAŞARI - Eskişehir Haber

Eskişehir Eğitim

ESTÜ LİSANS ÖĞRECİLERİNDEN BÜYÜK BAŞARI

ESTÜ LİSANS ÖĞRECİLERİNDEN BÜYÜK BAŞARI
Yayınlama: 4 Eylül 2021 Cumartesi
A+
A-

“ULUSLARARASI AÇIK DONANIM SİSTEM TASARIMI” YARIŞMASINDA ESTÜ LİSANS ÖĞRECİLERİNDEN BÜYÜK BAŞARI

Sayısal sistem tasarım alanında her yıl düzenlenen Avrupa üniversitelerindeki öğrencilerin katılabildiği ‘Uluslararası Açık Donanım Sistem Tasarımı’ Yarışmasında, ESTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi İsmail San danışmanlığında yürütülen, öğrencileri Fatma Özüdoğru ve Ersin Abbasoğlu ile birlikte geliştirdiği, ‘XThreads: A Hardware-based Multi-core Parallel Programming Environment Using Pthread-like Programming Model’ isimli proje bu seneki yarışmada birinciliğe layık görüldü.

Proje danışmanı Dr. Öğretim Üyesi İsmail San kazandıkları ödülün önemi hakkında şunları söyledi: “Günümüzde endüstriyel cihazlardan son kullanıcı ürünlerine kadar modern ürünlerin hemen hemen hepsinde bir mikroişlemci yer almaktadır. Entegre devre ya da çip olarak bilinen sayısal elektronik devreler ile tasarlanan bu işlemcilerin tasarım üretkenliğinin, enerji verimliliğinin ve hesaplama performansının iyileştirilmesi günümüzde araştırma konularının başında yer almaktadır. Pandemiden dolayı günümüzde dünyada eşi benzeri görülmemiş bir işlemci kıtlığı yaşanmaktadır. Örneğin, bundan dolayı çoğu otomotiv firması bazı modellerinin üretimini askıya almak durumunda kalmıştır. Bu durum, bize çip ya da işlemci tasarımının gittikçe dijitalleşen dünyada ne kadar önemli ve kritik olduğunu gösteren en güncel kanıtıdır. İşlemci tasarımı için elektronik donanım sistem teknolojisi özelinde tasarımından üretimine kadar çok farklı düzeyde uzmanlıklar bulunmaktadır. Hem Lisans Eğitiminde bu alanda bilgili ve tecrübeli mühendisler yetiştirebilmek hem de alanında saygın bir yarışmadan derece elde etmek, mühendislik eğitiminde önemli bir çıktı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Proje süreci ile ilgili detaylı bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi San sözlerini şöyle sürdürdü: “2018’de başlayan bu projede hedeflenen problem, çok çekirdekli bir işlemci tasarımının tasarım üretkenliğinin ve performansının uygulamaya özel bir şekilde arttırılmasıdır. Bu proje özelinde temel olarak amaçlanan, sistemin performansının donanım üzerinde belli teknolojiler kullanılarak arttırılması ve aynı zamanda ilgili donanım sistem tasarımının üretkenliğinin iyileştirilmesidir. Bu sayede bir yazılım mühendisinin bildiği bir programlama becerisi ile çok çekirdekli donanım sistem tasarımı yapabilmesine olanak sağlanmaktadır. Donanım sistem tasarımı hem çok zaman alan hem de çok sayıda donanım sistem mühendisinin birlikte uyum içinde çalışması gereken bir süreçtir. Bu projede çok çekirdekli bir sistemin donanım tasarım bilgisine gerek duymadan, sadece yazılım ile tarif edilebilmesine imkan sağlayan bir donanım sistem kütüphanesi oluşturulmuştur. Donanım düzeyinde tasarım verimliliğini arttıracak hali hazırda yazılım için var olan paralel bir programlama modelini donanım üzerine taşıyarak hem donanım sistem tasarım üretkenliğini arttırmak hem de günümüz yazılım tabanlı çok çekirdekli işlemcilerine göre daha iyi performans verecek bir donanım sistem kütüphanesi üretilmiştir”.

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024