Üniversite-Sanayi İş Birliğini Konuştular - Eskişehir Haber

Eskişehir Eğitim

Üniversite-Sanayi İş Birliğini Konuştular

Üniversite-Sanayi İş Birliğini Konuştular
Yayınlama: 12 Mart 2021 Cuma
A+
A-

Üniversite Mezunu İşitme Engellilerin Nitelikli İstihdamı: Üniversite-Sanayi İş Birliği Çalışmaları konulu seminer gerçekleştirildi

Engelliler Entegre Yüksekokulu öğretim elemanları, Anadolu Üniversitesi Bahar Dönemi Akademik Seminer Dizisi kapsamında, “Üniversite Mezunu İşitme Engellilerin Nitelikli İstihdamı: Üniversite-Sanayi İş Birliği Çalışmaları” konulu ilk seminerini gerçekleştirdi.

Yapılan seminerde, işitme engelli üniversite mezunlarının nitelikli işlerde istihdamı ve işverenlerin işitme engelli çalışanlarla ilgili farkındalığını geliştirmek için yapılan Üniversite-Sanayi iş birliği araştırmaları ele alındı. 

Anadolu Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Zehranur Kaya ülkemizde işitme engellilerin istihdam problemleriyle ilgili; işe alınmama, alanlarıyla ilgili çalışamama, gelirlerinin diğer çalışanlardan farklı olması ve ayrımcılık gibi problemlerin bulunduğunu, bu konuda sunulan çözümlerin yeterli olmadığını ve daha çok çalışma yapılması gerektiğinin altını çizerek, işverenlerin işitme engelli bireyleri tanımadıkları için; hangi işlerde çalışabilecekleri, iş ortamlarında nasıl iletişim kuracakları, iş ile ilgili yeni bilgileri nasıl anlatacakları, iş arkadaşları ile çalışma ortamlarını nasıl düzenleyecekleri gibi birçok konuda yetersiz kaldığını ifade etti.

Seminerde, bu probleme yönelik üniversite mezunlarının nitelikli istihdamını geliştirmek ve işyerlerinin işitme engelli çalışanlara yönelik farkındalığını arttırmak amacıyla, Arinkom TTO desteğiyle Dr. Öğr. Üyesi Kaya ve beraberindeki Anadolu Üniversitesi Öğretim Elemanları Doç. Dr. Meltem Özten Anay, Doç. Dr. Güzin Karasu ve Öğr. Grv. Gökçen Abalı tarafından üniversite-sanayi-İŞKUR işbirliği ile gerçekleştirilen araştırma ve uygulamalar sunuldu.

Dr. Öğr. Üyesi Kaya bu kapsamda üç işbirliği çalışmasının yapıldığını belirterek; bunlardan ilkinin Tepe Asansör ile yapılan işbirliği çalışması, ikincisinin AÜ-Arçelik-İŞKUR ile yürütülen Ar-Ge için İşitme Engelli Tasarım Elemanı Yetiştirme Programı ve sonuncusunun ise halen devam etmekte olan AÜ-LG/Arçelik ile yürütülen işitme engellilerin işe alım ve iş adaptasyonunu ele alan çalışmalar olduğunu ifade etti.

Seminer sunumları devam edecek

Anadolu Üniversitesi Akademik Seminer Dizisi’nde yer alan bu seminerin hem alanda çalışan bilim insanlarına, hem de işverenlere ulaşmasının işitme engelli bireylerin nitelikli istihdamı açısından yol gösterici olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Kaya, konuyla ilgilenenler için seminer dizisinde işitme engelli üniversite öğrencilerinin kariyer farkındalığını arttırmaya yönelik etkinliklerin yer aldığı araştırmanın sunumunun ise 20 Nisan Salı günü yapılacağını bildirerek ekip adına bu fırsatı sağlayan Anadolu Üniversitesi’ne teşekkürlerini sundu.

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024