Gıda israfını önlemek elimizde! - Eskişehir Haberler

Gıda israfını önlemek elimizde!

Anasayfa / Yaşam
Gıda israfını önlemek elimizde!

Avrupa’da her yıl tahmini olarak ortalama 88 milyon ton gıda israf edilirken, bu rakamın Türkiye’de 26 milyon tonu bulduğu biliniyor. Hızla artan dünya nüfusu gıda israfıyla mücadelede yetersiz kalırken bu yolda atılacak en önemli adımın toplumda farkındalık sağlamak olduğuna dikkat çekiliyor.

 Sabri Ülker Vakfı, gıda israfını önleme konusunda farkındalık sağlayan küçük tavsiyeleri her yıl Ekim ayında kutlanan Dünya Gıda Günü kapsamında derledi.  

Her yıl dünyada tonlarca gıda israf ediliyor. Ancak gıdaları, kaynakları ve ekonomiyi israf etmemek için alışveriş ve pişirme yöntemlerinizi değiştirerek israfı önleyebilirsiniz. Kurulduğu 2009 yılından bugüne, gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, topluma bu konulardaki en doğru, güncel ve bilimsel bilgiyi aktarmak hedefiyle çalışmalarını sürdüren Sabri Ülker Vakfı,bu yöntemleri sizler için derledi.

Gereğinden fazla alışveriş yapmayın

Alışveriş listenizi hazırlarken haftalık yemek planı oluşturmak, ihtiyacınız olan miktarları not almak ve ev dışında yeme planınızı da dikkate almak, Ve alışveriş yaparken listeye bağlı kalmak ihtiyacınız olmayan gıdaları almamanızı sağlayarak, gıda israfını önlemeye yardımcı olabilir.

Son kullanma tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi bilgisine bakmayı unutmayın!

Ambalajlı gıdaların üzerinde yer alan “son kullanma tarihi” ürünün hangi tarihe kadar tüketilebileceğini gösterir. Yiyecekleri son kullanma tarihinden sonra tüketmek güvenli olmayabilir. Son kullanma tarihi, genellikle süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, dondurulmuş gıdalar ve ambalajlı gıdalarda kullanılır. Son kullanma tarihi olan gıdalar stoklanmamalı ve son kullanma tarihine kadar tüketilebilecek miktarlarda satın alınmalıdır. "Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi" ise daha esnektir. Tavsiye edilen tüketim tarihi kuru fasulye, mercimek gibi kuru gıdalar ile makarna gibi tahılların ambalajlarında yer alır. Bu tür gıdalar, tavsiye edilen tüketim tarihi içerisinde güvenle tüketilebilir.

Bozulmak üzere olan gıdaları değerlendirin

Buzdolabınızda ve kuru gıda dolabındaki yiyecekleri düzenli olarak kontrol ederek son kullanma tarihleri yaklaşan gıdaları tüketin. Gıda tüketiminde son alınanın ürünün daha sonra tüketilmesine, daha önce aldığınız ürünlerin ise öncelikli tüketilmesine dikkat edin.

Pişirdiğiniz yemeklerin servisini doğru yapın

Yemekleri küçük porsiyonlarda servis edin, yeterli değilse tükettikten sonra biraz daha ekleyebilirsiniz. Böylece tabağa fazla alınan yiyeceğin israfını önlemiş olursunuz. Pişirdiğiniz yemekler fazla ise daha sonra tüketmek üzere dondurun.

Gıda israfından kaçınamadığımız durumlarda ne yapabilirsiniz?

Besinlerin artık olarak görülen bazı kısımlarını değerlendirmek mümkün. Örneğin brokoli sapları kesilip pişirilebilir ve brokoli çorbasında değerlendirilebilir. Eğer besinin artık kısımlarını değerlendirmek mümkün değilse kompost yapımında kullanılabilir. Kompost, bitkisel kaynaklı gıda artıklarının mikroorganizmalar tarafından biyolojik olarak parçalandığı, verimli toprağı besleyen koyu, topraksı, besleyici, zengin bir materyal haline getirilmiş halidir. Kompost, gübreye göre daha ekonomik ve organik bir seçenek olmakla birlikte gıda artıklarının değerlendirilmesine destek olur.

 

3.917 okunma

Yorum Yap

30 Mayıs 2020 Cumartesi

MEHMET ZAİD KOTKU VE NECMİ

16 Mayıs 2020 Cumartesi

ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ

13 Mayıs 2020 Çarşamba

BUGÜN ANNELER GÜNÜYMÜŞ

10 Mayıs 2020 Pazar

68 KUŞAĞI GENÇLİK

2 Mayıs 2020 Cumartesi

SAMİ EFENDİ HZ. VE ERBAKAN

11 Nisan 2020 Cumartesi

GENÇLİK NASIL OLMALI ...

11 Nisan 2020 Cumartesi

GENÇLİK NASIL OLMALI

4 Nisan 2020 Cumartesi

MUTLULUĞU NİKÂH SAĞLAR

21 Mart 2020 Cumartesi

ÖRNEK MÜSLÜMANLAR VE NİKÂH

7 Mart 2020 Cumartesi

BİR SANAYİLEŞME AŞIĞI

29 Şubat 2020 Cumartesi

GÖREVDE DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ (2)

22 Şubat 2020 Cumartesi

NEVZAT LALELİ (1)

8 Şubat 2020 Cumartesi

AKRABALIK BAĞLARIMIZ

8 Şubat 2020 Cumartesi

PEYGAMBERİMİZİN ÖZELLİKLERİ

1 Şubat 2020 Cumartesi

GENÇLERİMİZ NE KADAR SOSYAL

25 Ocak 2020 Cumartesi

BİRAZ DA MATEMATİK

18 Ocak 2020 Cumartesi

GEMİNİZİN ROTASI NEDİR

14 Aralık 2019 Cumartesi

İNSAN HAK’KI TERCİH ETMELİ

7 Aralık 2019 Cumartesi

BİR MÜSLÜMAN ÜÇ BAĞI

30 Kasım 2019 Cumartesi

ÜMMET GÜÇLÜ BİR YAPIDIR

18 Kasım 2019 Pazartesi

BİZE EVLENDİRME YARAŞIR

16 Kasım 2019 Cumartesi

İNSANLAR TOPLUMU OLUŞTURUR

9 Kasım 2019 Cumartesi

EMANET İÇİN GÜÇLÜ TOPLUM

4 Kasım 2019 Pazartesi

BİR MÜSLÜMAN ÜÇ BAĞI

2 Kasım 2019 Cumartesi

İSLAMDA BAŞIN YETKİSİ

19 Ekim 2019 Cumartesi

İSTİKAMETTE OLMAK ŞARTTIR

12 Ekim 2019 Cumartesi

EVLENDİRME ALLAH’IN EMRİ

5 Ekim 2019 Cumartesi

DÜZEN ADİL DEĞİLSE

21 Eylül 2019 Cumartesi

ÖRNEK SAADET ASRI

12 Eylül 2019 Perşembe

NEREDE KIZ OKULLARIMIZ

7 Eylül 2019 Cumartesi

FUHUŞ KÖLELİĞİ ŞEBEKESİ

24 Ağustos 2019 Cumartesi

FLÖRT YANGINI ön sözü

17 Ağustos 2019 Cumartesi

KIZLARIMIZI KORUYUN

20 Temmuz 2019 Cumartesi

KIZLAR AV OLMAYIN

online ziyaretçi: 2111
 
yukarı