Büyükşehir Meclisinde Cami Yıkımı Tartışıldı - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

Büyükşehir Meclisinde Cami Yıkımı Tartışıldı

Büyükşehir Meclisinde Cami Yıkımı Tartışıldı
Yayınlama: 9 Aralık 2022 Cuma
A+
A-

Geçtiğimiz haftasonu Eskişehir gündemine düşen Hal Cami'sinin yıkalacağı haberlerinin tartışmaları sürmeye devam ediyor. Sosyal medya üzerinde yayılan habere Tepebaşı Belediyesinin sözde yalanlama adı ile yaptığı açıklama da Hal Camisinin yıkılacağını açıklaması Eskişehirlilerin tepkisini çekti. Söz de Hal Camisi yıkılacak haberlerine yanıt veren Tepebaşı Belediyesi "Yenisi yapılmadan yıkılmayacak" diye açıklama yapılınca Cami alanını revizyon imar planları ile ticaret alanına dönüştürüldüğü resmi anlamda da onaylanmış oldu. 

Eskişehirlileri Sokağa döken yıkılma haberleri Çarşamba günü Hal Camiisi önünde protesto edildi. Toplanan kalabalık yüzünden caddede trafik uzun süre durdu. Cuma günü de yıkım haberleri nedeniyle Hal Camisini dolduranlar cami dışına kadar taştı ve sokakta namaz kılındı.

Büyükşehir Belediyesi meclisine de Cami tartışmaları damgasını vurdu. 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı Yılmaz Büyükerşen Başkanlığında gerçekleşti.

Sahiplerine yeni cami yapalım dedik kabul etmediler

Hal cami hakkında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Üniversiteye giden yolun üzerinde eski yıllarda yapılmış bir cami var. Bu kalabalık sanki orada namaz kılıyor. 240 metrelik taban alanı 115 metresi yola 125 metrekaresi de konut alanına isabet etmekte. Seçim arifesi her zaman olduğu gibi burada bu mesele haline getirilmek istendi. Ben yerel gazetelerde okudum haberi şahsen. Bir yıkım söz konusu olmadı bürokratlar tarafından. Sahiplerine daha büyük cami yapmayı teklif etmişiz hayır diye cevap vermişledir. Ama daha büyük cami yaparsanız belediyenin işi demişlerdir. Plancılar yola bir caminin yol sıhhatini bozduğundan değiştirilmesi için buranın konut ve ticaret alanıdır demişlerdir. Milletvekili olmak isteyen Zatı muhterem bunu ortaya atmıştır. Şov yapmıştır. Bir siyasi konu ortaya atmak ve siyasi ekmek çıkarmak isteyenlere ekmek yok size. Cadde üzerine taşmış bir cami ve caminin bir güzelliği bir estetiği olmalı.”

CHP'liler de söz konusu alanın ibadethane alanına dönüştürülemeyeceğini savundu

AK Parti grubu Hal Camii alanının ibadethane alanı olarak planlara işlenmesini ve kimsenin yıkamayacağına garanti verilmesini isterken, CHP'liler konunun 24 yıllık bir sorun olduğunu, yasal olarak böyle bir şey yapılamayacağını savundu.

Sadece Camimi Yolda Kalıyor

AK Parti meclis üyesi Mustafa Birsen “24 yıldır bu camiyi hiçbir şey yapmadık lafınıza takıldım. 24 yıldır bu cami yolda kalıyor. Sadece cami mi yolda kalıyor haller gençlik merkezi de yolda kalıyor o zaman her şeyi doğrayıp biçelim. 24 yıldır o caminin arkasında metruk binalar var camiyi 5 metre 10 metre geriye almak çok mu zordu? Camiyi hep görmezden geldiniz. Kepçeyle dozerle gitmiyorsunuz ama son yaptığınız olay yani haziran ayındaki revizyonlardaki arakadaki metruk binanın içinde cami için alan ayrılırdı. Camiyi korumak belediye başkanlarının da görevidir sadece halkın değil. Yüzde 99 Müslüman olan ülkede bunu yapmak göreviniz. O bölgede Yılmaz Büyükerşen bulvarındaki ibadethanelerin koruması başkanın asli görevidir”

Tarla Üzerine Yapılan Kaçak Villayı Görmezden Gelenler Yasalara Uygun Olmaz Dedi

AK Partili meclis üyeleri Hal Camii'nin planlarda da ibadethane olarak planlara işlenebileceğini belirterek, kamuoyunun içinin rahatlatılması ve sorunun çözümü için bunun yapılmasının istendiğini belirtti. CHP'li meclis üyeleri ise Hal Camii ile ilgili 24 yıldır devam eden bir sıkıntı olduğunu ve söz konusu alanın ibadethane alanı yapılmasının yasalara uygun olmayacağını savundu. 

Yenisi Yapılmadan Yıkılmayacak Diye Açıklayan Tepebaşı Belediyesinden Erdoğan Aydoğmuş "Kimsenin Camı Yıktığı Yok" Dedi

CHP meclis üyesi Erdoğan Aydoğmuş da “Bu üzüntü verici bir konu. Konu yeni değil. 1998 tarihinde belediye meclisi bu şekilde onaylamış. Caminin burada mülkiyeti yok. Gerek Tepebaşı Belediyesi gerekse Büyükşehir Belediyesi kazmayı küreyi aldı kepçeyi dayadı da camiyi mi yıkıyor? Kim çıkardı bunu? Tepebaşı belediyesi caminin ışıklandırmasını, temizliğini yapıyor. Kim yıkıyormuş camiyi. Tamamen bir siyasi malzemedir. İnfial uyandıracak bir şey yok ortada. Eski bir olay. 24 yılda isterse Tepebaşı isterse Büyükşehir yıkamaz mıydı? Kimsenin cami yıktığı yok” dedi.

AK Parti meclis üyesi Murat Özcan  “Planlarda ibadethane ve park alanı yapalım, devletimiz ve halkımız burayı satın alıp yeni camii yapar"

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan'dan tartışmalar sonrası çok konuşulacak öneri geldi. Murat Özcan, "Evet, hiçbir babayiğit belediye başkanı Hal Camii'ni yıkmaya cüret edemez. Ama orası özel şahısta göründüğü için, ve sizler de konut ve ticaret alanı olarak belirlediğiniz için birileri izaleyi şuhuya çıkarırsa biri orayı satın alabilir 'camii burada işgalcidir, burası yıkılmalıdır' diyebilir. Konut ve ticaret alanı olduğu ve planda camii alanı geçmediği için kamuoyunda bir korku var. Başkanım siz, Espark yanındaki otopark alanı ile ilgili, ticaret alanı olmasına ilişkin mahkeme kararının Eskişehir'e ihanet olduğunu söylemiştiniz geçtiğimiz toplantılarda. Burada da aynı durumu yaşayabiliriz. Onun için size bir önerim olacak. Ben diyorum ki, orası çevresi park olanı olacak şekilde ibadethane alanı yapalım ve satın alalım, oraya da yeni bir camii yapıp yolu da genişletelim. Madem Espark'ın arkasındaki otoparkın ticaret alanı olmasını ihanet olarak tanımladınız. Satın alma konusunda da devletimiz ve halkımız el ele verip satın alacaktır" dedi.

Tartışmaların ardından ilgili maddeler komisyonlara havale edilerek oturum 14 Aralık 2022 tarihinde yeniden toplanılmak üzere sonlandırıldı. 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024