Büyükşehir Yasası EBB’ye büyük geldi!... - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

Büyükşehir Yasası EBB’ye büyük geldi!...

Büyükşehir Yasası EBB’ye büyük geldi!...
Yayınlama: 19 Ağustos 2022 Cuma
A+
A-

2014 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir yasasına göre dış ilçeler ve köyler büyükşehir belediyelerine bağlandı. İl özel idareleri kapatılarak ve bütçeleri ikiye katlanarak büyükşehir belediyelerinin bütçesine eklendi. Bunun yanında dış ilçe belediyelerinin bütçelerinin yüzde 30’luk kısmı büyükşehir belediyesine yüzde 10’luk kısmı da büyükşehir belediyelerinin alt yapı müdürlüklerine aktarılmaya başlandı. Yani her ay ilçe belediyelerinin bütçelerinin yüzde 40 bölümü büyükşehir belediyelerine yapacağı hizmetler karşılığı aktarıldı.

Türkiye’de büyükşehir belediyelerinin büyük bir bölümü bu yeni sorumluluk alanlarında hizmet üretmeyi başarabilirken Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu konuda hizmet üretmede çok gerilerde kaldı. İlçe belediyelerinden her ay aldığı paralara karşılık ilçelerin bekleyen hizmetlerini yerine getirmedi, şehir merkezinde bile üst yapı ve alt yapı hizmetlerini üretmekte yetersiz kalan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ilçelere hizmet götüremedi. İlk dönem bu konuda bazı ilçe belediye başkanları da tepki gösterdiler. Kendilerinden Eskişehir Büyükşehir belediyesine milyonlar aktarıldığını ifade eden başkanlar ilçelerine büyükşehir belediyesinden gelen hizmetlerin kesilen paranın onda birine bile denk gelmediğini ifade ederek duruma tepki gösterdiler. Ancak tüm tepkilerine karşılık herhangi bir hareket göremedikleri için Büyükşehir’den hizmet talebinde bulunmaktan çoğu vazgeçti.

Özellikle köy yolları ve alt yapı konusunda hizmet bekleyen ilçeler ve köylere hizmet götürmekte ilk dönem yetersiz kalan EBB bu ikinci dönemde bazı bölgelerde alt yapı ve su deposu gibi hizmetler üretmeyi başarabilse de bu kez de köy yollarına bakmakta yetersiz kaldı. Bu yüzden vatandaşlar Büyükşehir Belediyesine adeta isyan ettiler. Şehir içinde yolların ve kaldırımların haline işaret eden vatandaşlar “şehir merkezinde bile bazı merkezler dışında hizmet üretmeyi başaramayan bir belediyeye hangi akılla dış ilçeleri ve köy yollarına hizmet üretsin diye para aktarılıyor. Yıllardır aktarılan paralar ortada iken neden hesap sorulmuyor?” diyerek yaşanan duruma isyan ettiler.

Vatandaşlar “Birçok köy yolu bakımsız, onarım ve tamiratlar yetersiz kalıyor.  Büyükşehir Belediyesine ilçelerden para aktarılmaya ve il özel idaresine bütçesinden para akmaya devam ediyor, ancak bu paralar hizmete dönmüyor. Şehir içine yetişemeyen büyükşehir belediyesi bu dış bölgelerde nasıl hizmet üretebilsin” diye tepkilerini dile getirdiler.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024