Kazım Kurt Başlamasını Engellediği Toki İnşaatını Mühürlemek İstedi - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

Kazım Kurt Başlamasını Engellediği Toki İnşaatını Mühürlemek İstedi

Kazım Kurt Başlamasını Engellediği Toki İnşaatını Mühürlemek İstedi
Yayınlama: 4 Ağustos 2022 Perşembe
A+
A-

Halkçı Kazım Kurt Dar Gelirliler İçin Yapılan TOKİ’yi Engellemeye Çalışıyor

TOKİ YETKİSİZ BELEDİYEYİ İPLEMEDİ

İnşaat Devam Ediyor

Eskişehir’de Toki tarafından dar gelirler için yapılacak olan TOKİ Toplu Konut Projesi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi tarafından mahkemeye verilerek projenin başlaması geciktirilmişti.

Dar gelirlerin ev sahibi olacağı projede hak sahipleri uzun süre projenin neden başlamadığını öğrenmek istemişler sosyal medya üzerinde çeşitli platformlar oluşturarak projenin neden başlamadığını öğrenmek istemişlerdi. Bizim de o zaman ulaştığımız ve yayınladığımız CİMER üzerinden gelen yanıtta projenin belediyeler tarafından engellendiği anlaşılmıştı.

Yıllarca Eskişehir’in sözde halkçı belediyelerince engellenen Toki Projesi ile ilgili Ramazan Bayramın’da Eskişehir Ak Parti Milletvekili Emine Nur Günay projenin başlayacağı müjdesini kamuoyuyla paylaşmış ve bu açıklamadan sonra Mayıs ayında inşaat için ilk kazma vurulmuştu.

"Mamuca'daki TOKİ konutlarını geciktirdiler, ama engelleyemediler, başlıyoruz"

Kentte yürütülen TOKİ projeleri ile ilgili bilgi veren Günay, şunları bildirdi: "Tepebaşı'nda arazi sorunu olduğu için yani arazinin depreme ve yüzey uyumlu olmadığı için iptal edildi. Odunpazarı Mamuca projesi 250 hektarlık bir projeydi ama mahkemeye verdiler. Projeyi ve imarı 3 yıl aksattılar. Lütfen bunun hesabını sorun. 3 yıl biz Mamuca'da çivi çakamadık. Yeni bir proje alanı belirlendi. Bu sefer de 250 hektardan 150 hektara düşürdüler alanı ama biz başlıyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla inşallah hem Tepebaşı'nda yapılacak hem Odunpazarı'nda yapılacak tüm projeler şu anda Mamuca'da 3 bin 109 adet TOKİ konutu olarak başlıyor. Onu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Ne kadar engel çıkarırlarsa çıkarsınlar biz kararlıyız ama lütfen sizler de bunu çevrenizle paylaşın. Nasıl engellenmeye çalışıldığını ve bu arazi miktarının düşmesinin hesabının sorulması lazım. Dış ilçelerdeki TOKİ projelerimiz de devam ediyor. Hatta bazı ilçelerimiz de bitmek üzere. Toplam 876 konut da dış ilçelerimizde var. Biz vatandaşımızın refah düzeyini en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Konut yaşamsal bir sorun ve bunu da çözmek için TOKİ aracılığıyla elimizden gelen desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Şimdi daha yapılacak çok şey var. 2023'e az kaldı. 2024'e iki yıl kaldı. İşte sizlerle birlikte yine biz durmak yok yola devam diyeceğiz."

Odunpazarı Belediyesi Durdurmak İstedi Mühürledi

Odunpazarı Belediyesi yıllarca dar gelirli vatandaş için umut olan projeyi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte mahkemeye vererek engelledi.  Yıllarca engelledikleri TOKİ ile mahkemede umduğunu bulamayan belediye başlayan inşaatı mühürlemek istedi.  Yaptığı açıklamada da “Türkiye de ilk kez bir TOKİ projesinin belediye tarafından mühürlendiğini” vurgulayan belediyenin mühürlemesi inşaat çalışmalarını durdurmaya yetmedi.

Ayrıca ulaştığımız yetkililer belediyelerin TOKİ projelerini engellemek gibi bir yetkisinin olmadığını belirttiler.

Eskişehir’de geçtiğimiz yıllarda Ak Partili yerel yönetimlerle ortak yürütülen Toki projelerinin hepsinde alt yapı gibi elzem konularda yetki ve sorumluluk sahibi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yardımcı olmak yerine engellemeyi tercih etmişti.  Toki projeleri tamamlandıktan ve vatandaşlar yaşamaya başladıktan sonra ise toplu ulaşım hizmetleri konusunda çözümcü yaklaşımlar sunmayarak aynı tavrı sürdürmüşlerdi. Geçtiğimiz aylarda bu konuyla ilgili meclis toplantısında konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen “Toki’nin Ekişehir’de ucuz konut yapması gereksizdi” diyerek bu konudaki fikrini de açıkça ifade etmişti.

Odunpazarı Belediyesi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama da "TOKİ’den Eskişehir’de kaçak toplu konut inşaatı" başlığı kullanıldı.

 

Yetkisiz Mühürlemeyi TOKİ Dikkate Almadı

Belediye tarafından yapılan açıklama mühürleme yapıldığı ancak inşaatın devam edildiği ifade edildi: 

TOKİ, Eskişehir’in Odunpazarı İlçesi’nde 1026 konutu içinde barındıran 2 etaplı toplu konut inşaatına başladı. İnşaat çalışmaları Odunpazarı Belediyesi’nden ruhsat almadan başlayınca, belediye TOKİ’nin ruhsatsız inşaatını mühürledi. Durum böyle olunca da TOKİ tarafından yapılan toplu konut inşaatı, Türkiye’de ilk kez bir belediye tarafından mühürlendi. TOKİ ise ruhsatsız olduğu gerekçesi ile mühürlenen alanda, inşaat çalışmalarına devam ediyor.

 

TOKİ Projesi Belediyelerin Açtığı Davalar Nedeni İle Başlamamış

Emine Nur Günay: TOKİ’nin Odunpazarı’ndaki projesini engelleyemediler, başlıyoruz

Belediyenin Engellediği TOKİ Projesi Başlayacak

Belediyelerin Engellediği Toki Projesi İçin İLK KAZMA VURULDU

Tarla Üstüne Kaçak Ev Yapan Başkan: TOKİ’nin Eskişehir’e ucuz konut yapması gereksizdi

Başkan bunu yaparsa: Yılmaz Büyükerşen eşinin kaçak villası uydu görüntüsü ile belirlendi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen'in eşi adına yapılan kaçak villa için 38 bin lira ceza

Eskişehir’i karıştıran usulsüzlük iddiası

“Bu suçun üzerini örtemezsiniz”

KAÇAK VİLLA’NIN RUHSATLANDIRILMASI DA HUKUKA AYKIRI

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024