Seramik Parkı Çürütenler! Seramik Galerisi AÇIYOR.. - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

Seramik Parkı Çürütenler! Seramik Galerisi AÇIYOR..

Seramik Parkı Çürütenler! Seramik Galerisi AÇIYOR..
Yayınlama: 27 Temmuz 2022 Çarşamba
A+
A-

Türkiyenin ilk Seramik parkı olarak 2014 yılında dönemin Odunpazarı Belediye başkanı Burhan Sakallı tarafından açılan ve büyük ses getiren Seramik Park yıllar sonra el değişterin belediye yönetimi ile atıl hale getirildi ve adeta çürümeye terk edildi.  

Türkiye’nin ilk, dünyanın en büyük Çağdaş Seramik Açık Hava Müzesi, amfi tiyatrodan yürüyüş yollarına ve oturma birimlerine kadar geleneksel motiflerle tasarlanarak, özgün mozaik çalışmaları ile dikkat çeken park maalesef Odunpazarı Belediyesinin yeni yönetiminde kaderine terk edildi. 

Eskişehir’de yapımına başlanan Seramik Park politikanın kurbanı oldu. Belediye Başkanı değişince Barcelona’daki dünyaca ünlü Park Güell, Hindistan’daki Şandigar Kaya Bahçesi gibi olabilecek bir proje çürümeye bırakıldı

Yaşananlar Toki Karapınar Dönüşüm Projesini Hatırlatıyor

Eskişehir Çağdaş Seramik Açık Hava Müzesi ya da kısa adıyla Seramik Park, seramik sanatçısı Prof. Sibel Sevim’in projesi. Proje; BEBKA (Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı) ve Odunpazarı Belediyesi tarafından desteklenmiş ve iki etaplı planlanmıştı. Tamamı 50 bin metrekarelik bir alana yayılacaktı. 18 bin metrekarelik ilk etabı 2014 Mart’ında tamamlandı; müze binası, amfi tiyatro ve bazı heykeller yapıldı. İkinci etapta da heykellerin devamı ve yürüyüş yolları yapılacak; toplumla ve sanatçılarla buluşmalar gerçekleştirilecekti. Ne var ki, 2014 Ağustos ayında Belediye projeyi rafa kaldırıldı.

Kazım Kurt çürümeye terk etti... Emek veren sanatçılara ve Odunpazarı'na ayıp değil mi?

Odunpazarı'nda sağlanan hibe destekle yapılan Seramik Parkı'n kaderine terk edilmiş hali ise iç acıtıyor... Sanatçıların binbir emekle yaptıkları parktaki eserler atıl bir halde kaderine terk edilmiş durumda... Her zaman sanata ve sanatçılara destek verdiğini iddia eden, ağaçların kesildiği ve kuruduğu Hamamyolu projesinde yüksek miktarda paralar ödeyerek kuruyan ağaçları sanat eseri diye sunan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un böyle bir parkı neden çürümeye terk ettiği merak ediliyor... 

Seramik Parkı Kaderine Terk Edenler Şimdi de Seramik Galerisi Açıyor

Başkan Kurt talimat verdi Odunpazarı’na Seramik Galerisi açılıyor

Odunpazarı Belediyesi, Odunpazarı Tarihi Bölgeye yeni bir galeri kazandırıyor. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un talimatı üzerine çalışmaları başlayan Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nde, sona yaklaşıldı. Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi, 29 Temmuz 2022 Cuma günü saat 15.00’de açılacak.

Odunpazarı Belediyesi, Odunpazarı’nı kültürün, sanatın ve bilimin merkezi yapma iddiasını sürdürüyor. Yıl boyunca 3 uluslararası, 2 de ulusal olmak üzere 5 festival ve çalıştaya imza atan Odunpazarı Belediyesi, Başkan Kazım Kurt’un talimatı ile tarihi bölgeye yeni müze ve galeriler açıyor.

2015 yılından beri düzenlenen Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı, belediye tarafından gerçekleştirilen uluslararası festivallerden biri. Bu yıl 3-7 Ağustos tarihleri arasında altıncısı düzenlenecek olan Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayına, bugüne kadar 55 yerli ve yabancı seramik sanatçısı katıldı. Çalıştayda sanatçılar tarafından üretilen ve Odunpazarı Belediyesi koleksiyonuna kazandırılan 150 eser ise sergilenmeye hazır. Odunpazarı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Başkan Kurt’un talimatı ile bir süre önce Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayında sanatçılar tarafından üretilen eserlerin yer alacağı bir galeri açmak için çalışmalara başladı. Arasta Çarşısı içinde yer alan bina Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’ne dönüştürüldü. Projenin Sanat Danışmanlığını da Prof. Ayşegül Türedi Özen üstlendi.

ZİYARETÇİLER SERAMİĞİN SERÜVENİNE EŞLİK EDEBİLECEK 

Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin giriş bölümünde; ziyaretçilerin seramik çamuru ile tanışacakları seramik atölyesi yer alıyor. Fırınların, seramiğe dair malzemelerin de yer alacağı seramik atölyesinde, ziyaretçiler seramiğin serüvenine eşlik etme şansı yakalayacak. Birinci ve ikinci katta koleksiyon eserlerin yer aldığı Sergileme Odaları, Hol; seramik sanatçılarına ayrılan sanatçı odaları ve Eskişehir’in Mihalıççık İlçesi’nin bir mahallesi olan Sorkun’da üretilen çömleğe dair görsellerin ve örneklerin sunulduğu Sorkun Odası bulunuyor. Sorkun Odası içinde ayrıca çalıştay sürecinin film olarak izlenebileceği özel bir alan da yer alıyor.

29 TEMMUZ’DA AÇILACAK 

Çalışmalarında sona yaklaşılan Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin açılışı, 29 Temmuz Cuma Günü 15.00’de törenle yapılacak. Törende Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin açılışının yanı sıra ikinci katta yer alan Sergi Odası’nda galerinin ilk sergisinin de açılışı yapılacak. Sergi Odasında; Seramik Sanatçısı Ayşegül Türedi Özen’in  “Kadın Eli”  adını verdiği 26’ncı Kişisel Seramik Sergisi, sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Açılış töreninin ardından Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi, Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında, her yaş grubundan ziyaretçilere açık olacak.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024