Su Zammınna Karşı Çıkan Kazım Kurt ESKİ Bürokratlarını Eleştirdi - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

Su Zammınna Karşı Çıkan Kazım Kurt ESKİ Bürokratlarını Eleştirdi

Su Zammınna Karşı Çıkan Kazım Kurt ESKİ Bürokratlarını Eleştirdi
Yayınlama: 20 Temmuz 2022 Çarşamba
A+
A-

Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen büyükşehir meclis toplantısında şebeke suyuna yüzde 40 zam yapılmak istenmiş ve karara Ak Parti grubu ile birlikte Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'unda içinde olduğu 3 CHP ret oyu vererek su zammının yapılmasını engellemişlerdi. 

Her yıl bütçe fazlası veren ve güncel olarak Eskişehir Büyükşehir Belediyesinden de 100 milyon civarında alacağı olan ESKİ hizmetlerinin maliyetlerin artışını bahanede ederek istediği yüksek zam kararı mecliste onaylanmadı. Kızam Kurt'un yaşananlar hakkında ilk kez İstikbal Gazetesine konuştu. Neden böyle bir karar aldıklarını anlatan Kazım Kurt ESKİ yönetimini de yanlış uygulamalarından dolayı eleştirdi. Ders niteliğinde açıklamalarda bulunan Kazım Kurt'un haberini İstikbal Gazetesi "Başkan Kurt'tan Genel müdür Özen'e Ders" başlığı ile verdi. 

Başkanı Kazım Kurt ve CHP’li 2 meclis üyesi de ret oyu verdiği genel kurul ile ilgili konuşan başkan Kurt, ‘’Uyarılarıma rağmen büyük haksızlığı düzeltmediler. Yetki meclis üyelerindedir. Bürokrat yanlışta ısrar ederse, meclis üyeleri işin doğrusunu bürokrata gösterirler’’ dedi.

Kazım Kurt ESKİ'nin uygulalarının yanlışlıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

Aynı sokakta sırt sırta iki ev 2020 tarihinde birisi 1,42 öderken diğeri 5,60 ödüyor. Bu adaletsiz bir şey, bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bunun düzeltilmesi içinde eski genel kurulunun karar vermesi lazım” dedi.

 Tarife tespit edilirken bölümün nasıl olması gerektiğini aktaran Kazım Kurt, şöyle devam etti:

ESKİ Genel Müdürlüğü bürokratları haksızlığı düzeltmek yerine suçu Odunpazarı Belediyesi’ne atmaya çalışıyor. Vatandaşlara ‘Odunpazarı Belediye Meclisinin almış olduğu şu sayılı şu tarihli kararla siz kırsal mahalle olarak ilan edildiniz, bu nedenle su indiriminden yararlanamazsınız’ diyorlar. Halbuki öyle değil yönetmeliği doğru okusalar yönetmelikte buralardan düşük bedel alınacağı yazıyor. Ama bu arkadaşlar bunu farklı yorumlayarak 1 buçuk yıldır fazla para aldılar. Bunun düzeltilmesi için bir önerge verdim, vermiş olduğum önergeyi biz grupta da tartıştık ama bir grup kararı almadık, Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen  ‘’doğru, komisyonda düzeltin bunu’ dedi. Komisyona giderken o sırada tartışırken komisyon üyesi CHP’li komisyon üyeleri de evet haklısın dedi. Ben önergeyi verdim, komisyona gidip geldikten sonra komisyon bir karar verdi, bizim önergeyle ilgili hiç bir değerlendirme yok. Gerekçeleri de ‘daha sonra bakarız’ oldu. Ben gerekçeleri anlattım siz böyle yaparsanız ben de red oyu vereceğim, yanlış yapıyorsunuz bu işi düzeltmeniz lazım dedim ve düzeltmediler. O zaman bu işi meclis üyeleri gidip, bürokratlara gösterir ret oyu verir bitti. Benim yanıma 3 arkadaş daha verdi bu yüzden red oyu çok çıktı. CHP bir grup kararı almamıştı. Ama bizim arkadaşlar böyle oy kullandılar.”

Yönetmeliğin 10’uncu maddesi hakkında bilgi veren Kurt, şöyle konuştu:

“Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içeresinde bulunup sosyo ve ekonomik durumu şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebililirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç 90 gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle olarak kabul edilir, bütün iş bu. Biz buraları kırsal mahalle olarak kabul ettik. Bu belirlemenin mahalle düzeyinde yapılması esastır ancak tamamı kırsal mahalle olarak tespit edilemeyen diğer mahallelerde değer 10 bin metrekareden az olmamak şartıyla kırsal yerleşik alan belirlenir. Kırsal mahalle ya da kırsal yerleşim alan vasfı bu fıkrada belirtilen usulle kaldırabilir. Büyükşehir belediyesi 1. Fıkra uyarınca ilçe belediyesinden gelen teklifi aynen veya değiştirerek kabul edebilir ya da ret edebilir. Şimdi esas devamı; kırsal mahalle ya da kırsal yerleşik olarak belirlenen yerlerde gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabii mükellefler tarafından bizzat iş yeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve ziraai istisnalde kullanılan bina, arsa ve araziler 1300 sayılı emlak vergisi kanununa göre alınması gereken emlak vergisinden muaftır. Bu yerlerde ticari, sanayi ve turistlik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanır. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde, belediye gelirleri kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imar ile ilgili harç alınmaz, alınan kanuna göre alınması gereken diğer vergi harç ve harcamalara katılım payları yüzde 50 indirimli uygulanır. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin iş yerleri için yüzde 50’si, konutlar için yüzde 25’i geçemeyecek şekilde belirler diyor. Bu yönetmeliğe göre kırsal alan, kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak ilan edilen yerde, su parasının zaten en düşük tarifeden yüzde 25’i geçmeyecek şekilde belirlenmesi gerektiğini söylüyor. Biz onu yaptıralım diye uğraşıyoruz. Onlarda böyle yaptı biz de ret oyu verdik.” diye konuştu.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024