ESKİ Genel Kurulunda Yanıt Bekleyen Soru: Sular Neden Klorlu - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

ESKİ Genel Kurulunda Yanıt Bekleyen Soru: Sular Neden Klorlu

ESKİ Genel Kurulunda Yanıt Bekleyen Soru: Sular Neden Klorlu
Yayınlama: 19 Mayıs 2022 Perşembe
A+
A-

ESKİ Genel Kurulu gerçekleşti.

Oturumun Mayıs ayı ikinci oturumu yapılırken gündeme 7 konu geldi.

Gündem dışı söz alan AK Partili Murat Özcan, ESKİ’de 3 yıldır sorulan sorulara yapılma sözü verildiğini ama yapılmadığını ifade etti.

Eskişehir’de şebeke sularının klorlarının yüksek olan illerin başında geldiğine vurgu yapan Özcan, “ Bu sular nedeniyle cilt rahatsızlığı olmak üzere birçok sorun yaşanıyor. Daha sağlıklı suya Eskişehir nasıl kavuşur bunu sizden duymak istiyoruz” dedi.

Yapılan görüşmelerin ardından meclis oturumuna Çarşamba günü toplanılmak üzere son verildi.

ESKİ Meclisi’nin ardından da Büyükşehir Meclisi oturumu da yapılarak ilgili maddeler görüşüldü.

istikbalgazetesi.com

 

Zararlar.com sitesinde yer alan bilgilere göre klorun zararları şöyle anlatılıyor:

Klorun Zararları


Klorun zararları, klor içme sularına katılarak günlük yaşantımıza girmektedir. Bu uygulama 1800 lü yıllardan itibaren yapılmaktadır. Ancak suyun dezenfeksiyonu için klor kullanılması aslında güvenli ve etkili olduğu için değil, maliyet açısından en ucuz olduğu için tercih edilmektedir. Teknoloji alanındaki gelişmelere rağmen, uzun vadedeki etkisi tam olarak bilinmese de, klor hala kullanılmaya devam edilmektedir. İçme suyunda yüzme havuzları için güvenli görülen oranda klor bulunmasına çok sık rastlanır. Bu konuda yapılan bazı araştırmalarda klorlu su içen kişilerin, içmeyenlere oranla % 93 oranında kanser riski altında olduğu belirlenmiştir.

Klor suyun içine karıştırıldığında, suda bulunan doğal bileşiklerle birlikte trihalomethane oluşturur. Klorun oluşturduğu bu ürünler, vücuttaki serbest radikalleri tetikleyip, hücre hasarları meydana getirir. Bunlar oldukça kanserojen etkiye sahip olur. Klorun önemli bir zararı da, kalp krizinin nedenleri arasında olan damar sertliğine neden olması gelir. Bu konuda bazı araştırmacılar klor kullanımından 20 yıl sonra kanser ve kalp hastalıklarının oluşmaya başladığını belirtirler. Zararlı etkilerinin yaklaşık üçte ikisinin duş alırken, klorun solunması ve cilt tarafından emilmesi nedeniyle oluştuğunu düşünürler. Klor sağlık açısından insanlara ciddi bir risk oluşturmaktadır.

Klorun zararları nelerdir?

  • Klor insan sağlığına zararlı olmakta ve kanserojen etki yapmaktadır. Cilt temasında cilt kanseri, solunmasında akciğer kanseri, içildiğinde mide ve prostat kanseri gibi rahatsızlıkların tetikleyicisi olur. Vücudun dışa açılan göz, burun, kulak gibi alanlarda mukozada tahriş edici etkisi olmaktadır. Klor alınan miktara ve zamana göre farklı etkiler yapar.
  • Klorun uçucu özelliği olması nedeniyle, suyun içinde % 70 oranında buharlaşarak, etkisini yitirir. Bu şekilde gaz haline geldiğinde, özellikle kapalı havuzlarda solunum sistemi üzerinde oldukça zararlı etkileri vardır.
  • Klor bütün bakteriler, mikroorganizmalar ve virüsler üzerinde etkili olmaz. Dolayısıyla etkisi yetersiz kalmaktadır.
  • Gaz ya da sıvı halde doğaya karıştığında, çevreye zarar verici etkiler yapar.
  • Klorlama yaparken sıcaklık etkisi, ışık, suyun kimyasal yapısı gözetilerek dozaj kullanılmalıdır. Bu kadar fazla değişken olduğundan, en uygun dozajın belirlenmesi oldukça güç olur. Bu nedenle sürekli kontrol mekanizması için çalışma yapılmalıdır.
  • Klorun devamlı kullanımı gerekmektedir. Bu ise işletmenin girdi maliyetlerini yükseltici etki gösterir.
  • Havuzlarda ekipmanlara ve depoya zarar verici etkileri vardır. Seramiklere, derz ve dolgulara zarar vererek, onları yıpratır.
  • Kullanımında doz ayarlanamazsa, suyun pH değerine göre farklı kimyasallara dönüşme olasılığı bulunduğundan, kendine has özelliğini yitirebilir
'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024