Kadir Gecemiz Mübarek Olsun - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

Kadir Gecemiz Mübarek Olsun

Kadir Gecemiz Mübarek Olsun
Yayınlama: 27 Nisan 2022 Çarşamba
A+
A-

Dostan ayrılma vakti yaklaştı yine. 11 aylık yoldan gelen ve bizleri bereketiyle feyziyle kucaklayan başı rahmet ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluş olan Mübarek Ramazan ayının son günlerine ulaştık. Yüce Allah’ın sevgisiyle dolup taştığımız, dua, secde ve mukabelelerle manevi âlemlere koştuğumuz, daha iyi bir kul olma yarışına girdiğimiz mübarek Ramazan; ilahi emirlerin ışığı altında kendimizi hesaba çektiğimiz, kalplerimizi ve fikirlerimizi kötülüklerden kurtarmaya çalıştığımız mübarek günlerin artık sonundayız. Ramazan ayı, hayır ve bereket ayıdır. Dua ve niyaz ayıdır. Günahlardan temizlenme, cehennem ateşinden kurtulma ayıdır. Peygamberimiz bu aydan söz ederken: “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluştur” buyurmuştur.

Ramazan “Kur’an ayıdır". Yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır: “Ramazan ayı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, Hak ile batılı ayıran Kur’an-ı Kerim, o ayda indirilmiştir. Sizden her kim bu ayı idrak ederse oruç tutsun” İşte son 10'ünü yaşadığımız Ramazan ayı içindeki gecelerin en hayırlısı, Kur'ın Kerimin indirildiği, içinde Kadir Gecesi olmayan 1000 aydan daha hayırlı olan O mübarek geceye de ulaşmış bulunuyoruz. Rabbimize Hamd olsun.

Bu gece Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. Böylesi bir geceyi bize bahşeden Allah'a hamd olsun. Bu gecenin hayırlara vesile olmasını, gecenin bereket ve rahmetinden nasiplenebilmeyi tüm kardeşlerimiz için mevlamızdan niyaz ediyoruz.

Peygamber efendimizin müjdelediği gibi bayram sabahına günahlarımızdan arınmış olarak ulaşabilmeyi Rabbim hepimize nasip ettin.

Gecemiz mübarek olsun..

Kadir Gecesi

Bir Ayet: Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. (Kadir, 97/1-3)

Kadir kelimesi sözlükte “hüküm, şeref, güç, yücelik” vb. anlamlara gelir. Dini bir kavram olarak ise “leyletü’l-Kadr/Kadir gecesi” şeklinde kullanılır. Kur’an, Hz. Peygamber’e kırk yaşında iken M. 610 yılının Ramazan ayında ve bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Kur’an-ı Kerim’deki Kadir suresi bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Kadir gecesinin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Müslim, Sıyâm, 207) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır (Müslim, Sıyâm, 205-206). Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmek gerekir.

Allah Tealâ bu mübarek gecenin faziletini kitabında bizlere şu şekilde bildirir: “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”(Kadir, 97/1-5)

Kadir Gecesi Kur’an-ı Kerim'de belirtildiğine göre, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an, Ramazan ayında (Bakara, 2/185) ve bu gecede indirilmeye başlanmıştır (Kadr, 97/1). Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda ise farklı rivayetler vardır.

Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a; (r.a.) İbn Mes’ud’un, (r.a.) ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse kadir gecesine tesadüf edebilir.’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, kadir gecesi Ramazan ayındadır.

- Kadir Gecesinde ne yapmalı, Kadir Gecesi nasıl ihya edilmeli?

Kadir gecesi; Resûlullah’ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır.’” (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179) Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, VIII, 426) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.

Kadir gecesinin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179-180) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Müslim, Sıyâm, 207) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır (Müslim, Sıyâm, 205-206). Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmek gerekir.

- Kadir Gecesi'nin fazileti

Kadir Gecesi, insanın, yaratıldığı günden beri kendisine sorduğu “Nereden geldim?” “Niçin geldim?” ve “Nereye gideceğim?” sorularına cevap veren Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gecedir. Kur’an-ı Kerim’in 97. Sûresi olan Kadir Suresi’nde Kur’an’ın bu gecede indirildiği ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu ifade edilir. Ramazan ayının içinde olduğu kesin olarak bilinse de hangi gecesi olduğu net bir şekilde bildirilmeyen bu geceyi ihya etmek, içinde kadir gecesi olmayan bir ömrü ibadetle geçirmek gibidir.

Hz. Peygamber bu geceyi ihya etmeleri için ailesini ve ashabını teşvik etmiş, bu gecenin özellikle de ramazanın son on veya yedi günündeki tek gecelerde aranmasını istemiştir. Kendisi de Ramazan ayının son on gününü camide itikâfla geçirerek Kadir Gecesi’ni ihya etmek için azami gayret göstermiştir. Müslümanlar olarak bu geceyi, kaza ve nafile namazlar kılarak, Kur’an okuyarak geçirmek önemli olduğu gibi, hayat rehberimiz olan Kur’an-ı Kerim’in mesajlarını yeniden düşünmek ve hayatımıza bu mesajların ne kadar yansıdığını muhasebe etmek de oldukça mühimdir.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024