Anadolu Üniversitesinin Kurucusu Prof.Dr. Orhan Oğuz Hayatını Kaybetti - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

Anadolu Üniversitesinin Kurucusu Prof.Dr. Orhan Oğuz Hayatını Kaybetti

Anadolu Üniversitesinin Kurucusu Prof.Dr. Orhan Oğuz Hayatını Kaybetti
Yayınlama: 19 Ekim 2021 Salı
A+
A-

Eski Milli Eğitim Bakanı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kurucusu ve Marmara Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Orhan Oğuz yaşamını yitirdi.

Oğuz için ilk tören, yarın saat 13.00’te, Marmara Üniversitesi’nde yapılacak. Ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde, ikindi namazını müteakiben cenaze namazı kılınacak. İkinci tören ise 21 Ekim Perşembe günü, Anadolu Üniversitesi’nde, saat 11.00’de yapılacak. Törenin ardından Prof. Dr. Orhan Oğuz, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Mezarlığı’na defnedilecek.

PROF. DR. ORHAN OĞUZ KİMDİR?

Öğretim üyesi, ekonomist, devlet ve siyaset adamı. 1923, Eskişehir doğumlu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini doğduğu yerde tamamladı. İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulunu bitirdi. 1948-51 yılları arasında Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesinde doktora yaptı. Yurda dönüşünde, öğretim üyesi olduğu İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde 1957’ye kadar doçent olarak görev yaptı. 1951-55 yılları arasında Afganistan’ın Kâbil Üniversitesinde dersler verdi. Daha sonra İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine geçti ve profesörlüğe yükseldi. 1958-69 yıllarında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ile Osmangazi Üniversitesinin kuruluş çalışmalarına katıldı ve burada kurucu başkan olarak görev yaptı.

Orhan Oğuz, 1965 genel seçimlerinde Adalet Partisi (AP) listesinden Eskişehir Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. III. Süleyman Demirel Hükümetinde Milli Eğitim Bakanı (6.3.1970-26.3.1971) olarak görev aldı. 1978’de İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Başkanlığına seçildi. 1982’de bu akademinin Marmara Üniversitesine dönüştürülmesinden sonra rektörlüğe getirildi. Son olarak Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığı görevinde bulundu. Mesleği ile ilgili eserleri yanı sıra anılarını kitap olarak yayımladı. Eskişehir'de bir Anadolu lisesine adı verilmiştir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024