Belediyenin Bu Kadar REKLAM HARCAMASI NORMAL Mİ? - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

Belediyenin Bu Kadar REKLAM HARCAMASI NORMAL Mİ?

Belediyenin Bu Kadar REKLAM HARCAMASI NORMAL Mİ?
Yayınlama: 8 Nisan 2021 Perşembe
A+
A-

Odunpazarı Belediye Meclisi'nde 2020 faaliyet raporu görüşmelerinde Özel Kalem ve Basın Yayın Müdürlüklerine yapılan harcamalar yine gündem oldu. 6 yılda yaklaşık 100 milyon lira! AK Partili Şükrü Akbıyık, "Halk hizmet beklerken bu kadar paranın reklama harcanması helal midir" dedi. Yapılan bu harcamalar nedeniyle, Kazım Kurt'un halen görevde tuttuğu kadın muhtarı dövmekten ceza alan Özel Kalem Müdürü Şenol Durur da bir kez daha gündemde...

6 yılda 100 milyon neyin harcaması?

Medyamidas.com haberi:

Odunpazarı Belediye Meclisi'nde 2020 faaliyet raporu görüşmelerine yine Özel Kalem, Basın Yayın müdürlüklerine yapılan harcamalar damga vurdu. AK Parti Grubu adına meclsi toplantısında konuşan Meclis Üyesi Şükrü Akbıyık, 2020 faaliyet raporu ile ilgili konuşmasında, gelir kalemlerinde öz gelir yaratma kabiliyetinin çok düşük olduğunu, bu dönemde belediyeye ait 73,8 Milyon TL tutarında gayrimenkul satıldığını, alınan bağışların çıkarılan gürültüye değmeyecek kadar az olduğunu, teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinin ise düşük kaldığının görüldüğünü belirtti. Akbıyık, "Son üç yılda diğer ilçe belediyesi ne göre devletten 50 milyon TL daha fazla kaynak alıp, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri bakımından diğer belediyeden 30 Milyon TL neden geride kaldığınızı iyi analiz ederek hareket etmenizde fayda var diye düşünüyoruz" dedi.  Akbıyık, şu noktaların meclise açıklanmasını gerektiğini söyledi: "İç kontrol ve ön mali kontrollerdeki ödeme evraklarında eksiklikler olduğu, Bütçe emanetlerine alınan tutarların kayıt sırasına göre ödenmediği, Avans kapama işlemlerinde yönetmelik hükümlerine uyulmadığı, Doğrudan temin usulünün temel alım usulü haline geldiği, İhaleye çıkarılan işler ile ilgili olarak yaklaşık maliyetlerin idare tarafından doğru hesaplanmadığı, İhalelerde rekabet şartlarının oluşturulamadığı, Doğrudan  temin yönteminde teklif alınan firmaların hep aynı firmalar olduğu hususları eleştirilmesine rağmen, bu eleştirileri gale almayarak aynı usulle devam etmenizi, doğrudan temin sınırının altında kalmak için işlerin parçalanmasını, alımlarda teklif veren firmaların neden hep aynı firmalar olduğunu, amaç ve konuları bakımından ilgisiz firmalardan neden alım yapıldığını, meclise açıklamanız gerekmektedir."

"Üreten değil, savuran bir belediyecilik anlayışını gösteriyor"

Akbıyık, "2020 yılında 131,5 Milyon TL olan mal ve hizmet alım giderlerinin, 99,3 milyon TL sının hizmet alımı olması, tamir bakım giderlerine 2,7 milyon TL harcama yapıp, park ve bahçeler bütçesinin yarısını hizmet alımının da kullanılması kendi işimizi kendimiz yapar hale geldik söyleminizin doğru olmadığını göstermektedir.  2020 yılında faiz ve görev giderleri 16,6 Milyon TL olarak gerçekleşerek oldukça yüksek rakama ulaşmıştır. Sermaye giderlerinin toplam giderler içindeki payının ortalama % 19,6 kaldığı, belediyenin ancak personel gideri kadar yatırım yapabildiği görülmektedir. Sermaye giderlerinin ortalama % 19,6 dan, 2020 yılında  % 9,7 lere düştüğü, sermaye üretim giderlerine ayrılan kaynağın ise % 4,5 olduğu görülmektedir" dedi. Akbıyık, "266 milyon TL gelirin ancak 12 milyon TL'si üretim giderlerin de kullanılabilmiştir,bu durum üreten değil tüketen ve savuran bir belediyecilik anlayışı ile yönetildiğimizi çok net göstermektedir. Gelir artış oranı olarak 2020 yılında en yüksek seviyeye çıkmanıza rağmen bu dönem de 29 milyon TL'lik arsa satıp,2019 yılına göre toplam borç miktarını 45 milyon TL düşürmenizi bir başarı olarak değerlendirmek mümkün değildir" diye konuştu. 

"Bu rakamla 2896 daire alıp 12 bin kişilik mahalle kurulur"

Akbıyık, "7 yıllık süre içinde sadece 724 Milyon TL'lik mal ve hizmet alımı yapan belediyenin, alımlarda çok daha titiz davranması rekabeti oluşturması gerekmektedir. Böyle bir mekanizma ile % 10 luk tasarruf dahi 72,4 Milyon kaynağın geri dönmesi demektir. 724 Milyon TL ciddi rakam sayın başkan bu para ile 250 bin TL den 2.896 adet daire alıp vatandaşa bedava dağıtıp 12.000 insanın yaşadığı bir mahalle kurmak mümkün olurdu. Bu örneği mali disiplin,nakit yönetimi ve ön mali kontrol mekanizmasının önemi açısından değerlendirmenizi bekliyoruz" dedi. 

"Üç müdürlüğe 97 milyon lira, büyük kısmı reklama, hediyeye, yeme içmeye"

Akbıyık ayrıca, Özel Kalem, Basın Yayın ve Kültür müdürlüklerinin harcamalarına dikkat çekerek, "01.01.2014 ila 31.12.2020 tarihleri arasında görev yaptığınız dönem arası Özel Kalem, Basın Yayın, Kültür Müdürlüklerince 97 Milyon TL kaynak kullanıldığınız harcamaların büyük kısmının özellikle reklam, hediye, yeme içme ile otel harcamalarından oluştuğu anlaşılmıştır. Diğer belediyelerde bu oran daha fazla diye burayı savunmaya çalışmak, kaynakların fütursuzca kullanılmasına göz yummak demektir" dedi. 

"Belediyede para yok derken, Özel Kalem ile fütursuzca harcamak doğru mu?"

Akbıyık, "Belediyede para yok deyip bir kaldırım tadilatını, temizlik işlerini dahi ötelerken özel kalem marifeti ile kıt kaynakları bu kadar savurgan ve fütursuzca kullanmak doğru mudur? Belediyeye ait sattığınız mülk bedeli 74 milyon TL burada harcanan para 97 milyon TL başka söze gerek var mı?" dedi.

"Sadece yüzde 20'sini tasarruf etseniz yüzlerce iş makinası ve kamyon alınırdı" 

Akbıyık, "Bu kaynakların sadece yüzde 20'sini tasarruf etseydiniz 20 milyon TL ile bu gün son derece güzel bir hizmet binasına ya da yüzlerce  iş makinesine  kamyona sahip olur, en azından sadece 2020 yılında ödenen 2 milyon TL kiradan kurtulurduk. Gelecek yıllara ait kira gelirlerini dünden tahsil edip araç aldık diye sevinmek yerine, tasarruf yöntemi ile bu işleri başarmak çok daha anlamlı çok daha halkçı olmaz mıydı.? Pandemi sürecinde halka  520 bin TL dezenfektan maske kolonya yardımı yapıp,  Led ekran ve bilbord  giderlerine  3,3 Milyon TL kaynak ayırmanızı umarız başarı olarak değerlendirmeyeceksiniz" dedi. 

"Halk hizmet gelsin diye dua ederken, reklamlara milyonları harcamak helal midir"

Akbıyık, "Yapılan tüm bu giderlere karşılık en azından nüfus başına mahallelere hangi belediye hizmetini eşit ve adil bir şekilde sunduğunuzu merak etmekteyiz. Mahallelere hizmet sunma noktasında aldığınız oyların etkisini, özellikle afet riskli alan ilan edilen bölgelere karışmayın, hizmet sunmayın demenizin, küçük sanayiyi kaldıracağım derken sanayi bölgesi dışında kalan yerleşim alanlarını dahi hurdalığa çevrilmesine göz yummanızın sebeplerini bilmek istiyoruz. Vergisini aldığınız yere hizmet götürmeyip, aldığınız bu vergilerle açtığız onlarca halk merkezini  finanse ederek oralarda siyaset yapmanız hak mıdır, halk temizlik,yol,park,spor alanı hizmetimiz gelsin diye dua ederken,sizin reklamlara milyonlar harcamanız helal midir?" dedi. 

Murat Özcan Kurt'a cevabını verdi: Kusura bakma başkan, Eskişehirliler o kadar saf değil 

 

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024