Büyükerşen’den Susuzluk UYARISI - Eskişehir Haber

Eskişehir Güncel

Büyükerşen’den Susuzluk UYARISI

Büyükerşen’den Susuzluk UYARISI
Yayınlama: 20 Aralık 2020 Pazar
A+
A-

Eskişehir'de neredeyse çeyerk asırdır kentin Büyükşehir Belediye başkanı olarak görev yapan Ylımaz Büyükerşen sosyal medya hesabı üzerinden kuraklık uyarısı yaptı.  Oysa geçmiş yıllarda pek çok haberle geleceği görerek bu konuda yatıımlar yapıldığı duyuran ve çeşitli açıklamalar yapan Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin bu yatırımları gerçekten yeterli değil miydi?

Önceden Yatırım Yapan Tek Belediye diye Eskişehir büyükşehir belediyesi resmi sayfalarında yayınlanan bir haberde

Bilim adamlarının kuraklık uyarılarını dikkate alan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, belediyenin kendi olanakları ile baraj inşaa ettirdi ve yeni kullanılabilir su havzalarını tescil ettirdi. Son yıllarda bilim adamlarının küresel ısınma nedeniyle meydana gelecek su sıkıntısına dikkat çekmesine rağmen, duyarsızlıkları ve bu konuda önceden hiçbir yatırım yapmamakla eleştirilen belediyelerin Türkiye’de tek istinası olduğu ortaya çıktı. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen, daha 2005 yılında iken, bugünkü tehlikeyi göz önüne alarak, şehir merkezi yakınındaki bir vadinin önünü kapatarak oluşturulacak göletle milyonlarca metreküp yedek su biriktirecek olan küçük bir barajın ivedi inşaası için ESKİ Genel Müdürlüğü’ne talimat vermişti.

denilerek yatırımın gelecek için önemi vurgulanıyor.

Yılmaz Büyükerşen'in sosyal medya üzerinden yaptığı Kuraklık uyarısı:

Koronavirüs gibi, deprem gibi büyük sorunlar ile uğraştığımız 2020 yılı içerisinde belki de en büyük sorunlarımızdan biri olan susuzluk tehlikesini gözden kaçırıyoruz. Meteorolojik Kuraklık Haritası'na göre ülkemizin son 3 aylık yağış grafiği yayımlandı ve durum hiç de tatmin edici değil. Grafiğe göre geçtiğimiz yıllara oranla yağışların bu yıl %58 daha az olduğu gözüküyor.
Su zengini bir ülke olmadığımızı da düşünürsek yağışların da bu denli az olması su kıtlığı ve tarımsal kuraklık yaşayabileceğimizi gösteriyor. Bir de buna su havzalarının yanlış kullanımı, orman alanlarının bilinçsizce yok edilmesi eklenince tehlikenin boyutları daha da artıyor.
Gelecek yıllarda yaşanabilecek büyük sıkıntıların önüne geçebilmek için evlerimizde bireysel önlemler alabiliriz. Lütfen suyumuzu tasarruflu kullanalım, gelecek yıllarda susuz kalmayalım!

Tehlikeyi 3 yıl önceden gördü Eskişehir’i kurtardı

Yılmaz Büyükerşen, bu barajın yapımının AKP’li Büyükşehir Belediye meclis üyelerince, "Eskişehir’in altı üstü su. Niye baraj yapıyorsun" diye eleştirildiğini söyledi. Büyükerşen gölette şimdi su sporlarının bile yapıldığını belirterek şöyle dedi: "2005 yılından beri, yine küresel ısınmaya karşı, beş yeni su havzası ilan ettik ve tescil aldık. Ayrıca 2001 yılında Avrupa Yatırım Bankası’ndan kredi alan Büyükşehir Belediyesi, kentin su şebekesindeki kaçaklarını önlemek amacıyla, su borularını yenileyecek, elektronik kontrollü ’SKADA’ sistemini ihaleye çıkardı. Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü, şimdi de 2008 yılı bütçesinde yer almak üzere, yeni bir gölet projesi ve içme suyu rezervlerine yönelik kaptaj projeleri ile yeni su havzalarını mevcut şebekeye bağlanması hazırlığını bitirmek üzere."

Konu ile İlgili bazı haberler:

  EBB Sarısungur ve Ilıca Göletlerini,şehir şebeke suyuna bağlasın

Yine Aynı Cümleler: ENGELLEME GİRİŞİMİ

Ağustos Böceği ve Karınca

Hürriyet Yine Çarpıtıyor

Önceden Yatırım Yapan Tek Belediye

İşte O Liste

Tartışmaya Nazmi Oruç da katıldı

1-E.S.K.İ Yönetim Kurulunun 04/04/2005 tarih ve Karar No:33 ile Gülpınar Köyü Sarısungur Deresi üzerinde İÇME SUYU amaçlı baraj yapımı kararı alınmıştır.
2- Sarısungur Göleti E.S.K.İ’nin İçme Suyu Havzalarını Koruma Yönetmeliğinde
korunması gereken göletler arasında yer almaktadır.
3- E.S.K.İ, göletin hemen üzerinde Mutlak Koruma Alanına giren bir yerde yönetmeliğe aykırı olarak ANFİ inşaatı yapmaktadır.
4- Gazete haberinde Eskişehir’i su sıkıntısından kurtardığı yazılan göletin İÇME SUYU amaçlı olarak kullanılması olanaksızdır.
5 - Gölet’e su taşıyan Sarısungur Deresi, Akpınar Köyü çıkışında (Eskişehir,Seyitgazi karayolu) H tipi Ceza Evindeki 1000’i aşkın mahkum-tutuklu ve personelin kanalizasyon atıklarını da alarak gölete ulaşmaktadır. Bu konuyu defalarca ilgililere yerini de göstererek anlatmama rağmen bir önlem alınmamıştır.
6- Gölet suyunun içme suyu standartlarına göre (TSE 266) ve özellikle bakteriyolojik tahlilleri yoktur. Gölet’in su aynası içerisinde bir ahır kalmıştır ve su toplama havzasındaki tarımsal alanlarda ticari gübre ve tarımsal ilaç kullanılmaktadır.
7- Gölet üzerinde herhangi bir su alma yapısı, arıtma tesisi ve yerleşim yerlerine su götürebilecek bir alt yapı çalışması ve daha da önemlisi Bir Çevre Düzeni Planı yoktur.
Sadece Kano yarışları düzenlenmekte ve ANFİ inşaatı karınca gayretiyle yürütülmektedir.
Göletin mevcut haliyle ESKİŞEHİR’İ SU SIKINTISINDAN KURTARDIĞI ‘na ilişkin
Gazete haberi gerçek değildir.
8- Eskişehir şehir şebekesine yaklaşık 17 yıldır Porsuk Çayı’ndan ortalama saniyede bir metre küp olarak alınan su verilmektedir. E.S.K.İ kayıtlarına göre şebeke suyundaki toplam kayıplar 2004 yılında % 52 iken günümüzde % 48 dolayına çekilmiştir.
Belediyenin KARINCALIK görevi gölet üzerine ANFİ yapmak yerine bu su kayıplarını Avrupa Standartları olan %10 -15 ‘e çekecek yatırımları yapmasıdı

r

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024