Kurban Etlerinin Dinlendirilmesi ve Saklanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler - Eskişehir Haberler

Kurban Etlerinin Dinlendirilmesi ve Saklanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anasayfa / Güncel

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emine SEVER, yaklaşmakta olan Kurban Bayramı nedeniyle kurban etlerinin dinlendirilmesi ve saklanmasında dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin, sıcak ve taze olduğu için 14-20 0C’de 5-6 saat dinlendirilmesi ve daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılması gerektiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr. Emine SEVER, kıymalık, kızartmalık ve haşlamalık etlerin kullanım miktarlarına göre ambalajlanması ve +4 0C’de soğutulmasının önemli olduğunu ifade etti.

Sıcak etlerin oda sıcaklığında dinlendirilmeden soğutucuya konulması durumunda etlerdeki kasılmadan dolayı iç ısının yeterince düşmeyeceğini ve etlerin sıcak kalması halinde birkaç gün sonra içlerinden bozulmaya başlayacağını ifade eden İl Müdürümüz Dr. Emine SEVER,  bu şekilde yeşillenip kokuşan etlerin tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca etlerin kolay işlenip, daha çabuk ve lezzetli olması için 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeye başlanmasının daha uygun olacağını belirtti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emine SEVER, etlerin saklanması konusunda ise;

• “Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 0C’de 6 ay saklanabilir.

• Etler tuzla salamura edilerek de saklanabilir. Tuz, etlerin uzun süre bozulmasını önler.

 • Etlerin diğer bir saklama şekli de kavurma yapmaktır. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda bir yıl saklanabilir. Etlerin daha uzun süre saklanması bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olur.

• İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir.

• Kullanılan ambalaj malzemeleri ve kaplar gıdalara uygun olmalıdır. Bu malzemeler gıdalar için üretilmiş olmalı, zararlı kimyasal maddeler içermemeli, bu kaplarla zararlı maddelerin koku ve kalıntısı etlere geçmemelidir. Aksi takdirde ciddi zehirlenmeler ve sağlık problemleri ortaya çıkar. Özellikle sanayide kullanılan kimyasal madde, ilaç, boya gibi maddeler için kullanılan bidon ve varillerin et ve gıdalar için kullanılması insan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır.” diyerek tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını mutluluk ve huzur içinde, geçirmelerini temenni etti.

 

1.222 okunma

Yorum Yap

22 Ağustos 2019 Perşembe

Otogarda kırsal isyanı

19 Ağustos 2019 Pazartesi

Fevziçakmak’tan otobüs şikayeti

18 Ağustos 2019 Pazar

Herkes bunu merak ediyor

8 Ağustos 2019 Perşembe

BAYRAM TEPEBAŞI’NDA

8 Ağustos 2019 Perşembe

20 Yıllık Su Sorunu Sonunda Çözüldü

26 Mayıs 2019 Pazar

SİLAHSIZ 33 ŞEHİT…

30 Nisan 2019 Salı

BONZAİ İLLETİ...

18 Nisan 2019 Perşembe

İNSAN İNSANA EMANETTİR

17 Nisan 2019 Çarşamba

RAPOR DEĞİL MAKALE

1 Nisan 2019 Pazartesi

METRİSTEPE - BU VATAN KİMİN?

22 Şubat 2019 Cuma

TÜKETİRKEN TÜKENENLER...

20 Ocak 2019 Pazar

KARA OCAK / KARA YANVAR…

20 Aralık 2018 Perşembe

AŞKIN LİSANINDA YÜZDÜ YUNUSLAR

17 Eylül 2018 Pazartesi

BAKKAL DEFTERİ…

31 Ağustos 2018 Cuma

17 DEĞİL 36 TÜRK DEVLETİ VAR…

online ziyaretçi: 207
 
yukarı